Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Ahşap Oyuncak Geleneğini Sürdürüyorlar

Ahşap Oyuncak Geleneğini Sürdürüyorlar

EreÄŸli’de yaÅŸayan aÄŸabey kardeÅŸ, ahÅŸap oyma tekniÄŸiyle ürettikleri müzik aÄŸacı, çanlı ev, topaç, aÄŸaç kakan, uzun tırtıl gibi geleneksel oyuncakları meraklıların ilgisine sunuyor. 

Emekli iki kardeÅŸ, hobi olarak yapmaya baÅŸladıkları ve atölyede sergiledikleri ahÅŸap oyuncaklar ilgi görünce sipariÅŸ almaya baÅŸladı. 

5 yıldır organik ahÅŸap oyuncak imal eden AÄŸabey Ãœmit ile kardeÅŸi Nusret Ansen, oyma tekniÄŸiyle ürettikleri oyuncakları, 500 liraya varan fiyatlarla satıyor.

Ümit Ansen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahşap oyuncak üretiminde talepleri karşılayamaz duruma geldiklerini söyledi.

Emekli olmadan önce de ahÅŸap oyuncak yapımına ilgi duyduÄŸunu anlatan Ansen, "Emekli olduktan sonra, ’Profesyonel çalışalım’ dedim. Atölye tuttum, ufak tefek çalışmaya baÅŸladım. Çok fazla talep gelince oyuncak çeÅŸitlerimizi geliÅŸtirdik. 100 çeÅŸit oyuncak portföyümüz var. Bazı tasarladığımız oyuncaklar sadece bize ait. Talepler daha fazla okullardan geldi. Ä°lk önce hobi olarak baÅŸladık sonra baktık ki para da kazanıyoruz. GeliÅŸtireceÄŸiz." diye konuÅŸtu. 

Ansen, çeÅŸitli fuarlara katıldıklarını ve Türkiye’de ilk defa kiÅŸisel olarak doÄŸal ahÅŸap oyuncak sergisi açtıklarını vurgulayarak, ÅŸunları dile getirdi:

"YavaÅŸ yavaÅŸ insanlar bilinçlendi. ÖrneÄŸin, ’müzik aÄŸacı’ dediÄŸimiz oyuncak, saÄŸlığa zararlı hiçbir ÅŸey içermiyor. Boyasına varıncaya kadar hepsi naturel. El emeÄŸi, göz nuru, tek tek elde iÅŸleniyor. Çocuk bununla oynadığı zaman rahatlıyor, plastik oyuncaklardan uzak kalmış oluyor. Bizim yaptığımız oyuncaklarla çocukların oynadığını görünce mutlu oluyoruz. En büyük zevkimiz çocuklarımıza hizmet etmek."

- Osmanlı oyuncakları gün yüzüne çıkıyor 

Unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı dönemi oyuncaklarını gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Ansen, şu değerlendirmede bulundu:

"ÖrneÄŸin topaç. 600 sene evvel atalarımız yapmış, biz unutmuÅŸuz ama Çinliler unutmamış. Çok raÄŸbet gören bu oyuncak hem pahalıya satılıyor hem de çabuk bozuluyor. Çinlilerin bizden kopyaladığı asıl topacı tekrar hayata geçirdik, çocuklara kazandırdık. Yapmaya çalıştığımız, unutulmuÅŸ Osmanlı oyuncaklarını hayata geçirmek, çocukları doÄŸal ve kendilerini geliÅŸtirebilecek oyuncaklarla oynamaya teÅŸvik etmek. Hem aileler hem çocuklar bilinçlensin istiyoruz. Oyuncaklarımızın hiçbirinde çivi, vida kullanmıyoruz, böylelikle bozulmuyor."

Özel sektörden bir yıl önce emekli olduÄŸunu ve abisine yardım amacıyla atölyede çalışmaya baÅŸladığını anlatan Nusret Ansen de "Benim de çorbada tuzum olabilir, aÄŸabeyime katkıda bulunabilirim diye yardımcı olarak girdim. Zamanla ondan öğrendiÄŸim ÅŸeyleri uygulayınca bu beni daha da teÅŸvik etti." ifadesini kullandı. 

Çocuklara bir sanatın varlığını ve ahÅŸap oyuncakların insanlara faydalı olduÄŸunu anlatmak istediklerini belirten Ansen, "Plastikten kurtulsunlar, herkese de bunu tavsiye ediyoruz. Gerçekten güzel ÅŸeyler yapıyoruz. Hayallerimiz var, o da dünyaya açılmak." sözlerine yer verdi. 

 
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo