Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

YERLİ KRALİÇE ARI YETİŞTİRİYOR!.

YERLİ KRALİÇE ARI YETİŞTİRİYOR!.

EreÄŸli’de 25 yıldır arıcılıkla uÄŸraÅŸan Erol Kurt, her yıl yüzlerce Karadeniz ırkı yerli kraliçe arı yetiÅŸtiriyor.

Ortacı köyünde ikamet eden 33 yaşındaki Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 yaşından bu yana babasından öğrendiÄŸi arıcılık mesleÄŸini devam ettirdiÄŸini söyledi. 

Babasının, 2009 yılında "OÄŸlum ana arılara ben kıyamıyorum, sen öldür" lafından etkilenerek ana arı yetiÅŸtiriciliÄŸine merak saldığını anlatan Kurt, "O süreçten sonra ana arıya bir sevdam oldu. Ana arıyı nasıl üretebilirim hesabına girdim. 2009’da katıldığım arıcılık seminerinin ardından öğrendiklerimi ve okuduklarımı uyguladım, çok şükür ana arı üretimine aynı yıl baÅŸladım." diye konuÅŸtu. 

- 150 kraliçe arıdan 3 ton bal

Bal arılarının her birinin ana arı olabilme niteliÄŸine sahip olduÄŸunu, ana arı yetiÅŸtiriciliÄŸinin arıların kaderini deÄŸiÅŸtirdiÄŸini ifade eden Kurt, ÅŸunları söyledi: 

"Ana arı üretimi kolay bir iÅŸ deÄŸil, profesyonellik gerektiren bir çalışmadır. Ana arılar, aşılanmış yumurta transferi yöntemiyle üretilmiÅŸtir. Bal arılarının kendi başına ana arı yapmasına müsaade etmeden, ’damızlık’ diye tabir ettiÄŸimiz bal ve polen verimi yüksek kolonilerden yumurta transferiyle hücrelere aktarıyoruz. Böylelikle kaliteli ana arı üretiminin ilk adımını atmış oluyoruz. Kovanlardaki ana arıları kendimiz belirliyor, huyunu ve verimini beÄŸendiÄŸimiz ırkların, larva transferiyle türünü devam ettiriyoruz."

Kurt, her yıl 800 civarında ürettiÄŸi ana arı ticaretiyle geçimini saÄŸladığını anlatarak, "Ana arı üretimi yaparak bölgemize de hizmet ediyoruz. Ä°yi bir ırk özelliÄŸi olan Karadeniz ırkı kraliçe arıları üretiyoruz." dedi. 

ÇeÅŸitli ana arı ırklarını üretmeyi de denediÄŸini ancak verim alamadığını, bu yüzden de yerli üretime yöneldiÄŸini aktaran Kurt, "Yani bizim bu bölgede yetiÅŸen Karadeniz ırkı kraliçe arılar üretmeye karar verdim. Ana arı üretimi konusunda çevremizdeki arkadaÅŸlarımızı da teÅŸvik ediyoruz. Ãœretip sattığımız kraliçe arılardan bu sene çok güzel iÅŸler yapanlar oldu. 150 adet kraliçe arıyı verdiÄŸim bir üretici arkadaşımız 3 ton bal aldı. DiÄŸer bir arkadaşımız da 45’i benim ürettiÄŸim 65 kraliçe arıdan bin 600 kilogram mal alarak verimlerini yükseltti." ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

 - Saldırgan arıları ıslah edip, yerli ırkı çoÄŸaltıyor

Erol Kurt, saldırgan arıları ıslah edip, sakin ve verimli arıları da çoÄŸalttığını belirterek, ÅŸunları kaydetti:

"Kovanın kapağı açıldığında saldıran arılar vardı. Ana arıların üretimini öğrendiÄŸimde bu saldırganlığın nasıl deÄŸiÅŸtirilebileceÄŸini araÅŸtırdım. Yaklaşık 7 yıldır ana arı üretiyorum. Bu süreçte, arılarımızın sakinliÄŸi ve verimliliÄŸi çok güzel. Saldırgan olanları da ıslah ediyoruz. Gelinen süreçte maskesiz bir ÅŸekilde arıların bulunduÄŸu alanda çalışıyorum, sadece güneÅŸten korunmak için kafama ÅŸapka takıyorum." 

Ana arıların varlığına iliÅŸkin, kovan içerisinde bal, polen, arı sütü gibi çeÅŸitli ürünlerin alınabilmesi için ana arının, bal arılarına hükmederek çalıştırdığını anlatan Kurt, kovanda ana arının olmaması durumunda ise bal arılarının çalışmayarak strese girdiÄŸini kaydetti. 

Arıcılık iÅŸiyle uÄŸraÅŸanların yerli ırk üretimine önem vermesi gerektiÄŸini vurgulayan Kurt, "Yerli üretime sahip çıkarsak, yerli üreticiler de çoÄŸalmış olur. Bizler yerli üreticileri çoÄŸaltma yolundayız. ’Ben üretiyorum, baÅŸka birileri üretmesin’ diye bir hesabımız yok." ifadesini kullandı. 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo