Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

YASAL TAKİBE GİRENLERİN SAYISI ARTIYOR

YASAL TAKİBE GİRENLERİN SAYISI ARTIYOR

 Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Kart kullanan tüketicilerin finansal bilgi yetersizliği ve ödeme güçlerinin çok üstünde borçlanmaları nedeniyle  bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girenlerin sayısındaki artış sürüyor." dedi.

Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin, Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Mart 2016 Raporu’nu açıkladığını, buna göre bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girenlerin sayısının yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 404 bine yükseldiğini söyledi.

Son yıllarda kredi kartı ve bireysel kredi borçlarının ödenmesinde tüketicilerin yaşadığı güçlüklerin bazı temel nedenlere dayandığını vurgulayan Ağaoğlu, "Kart çıkaran kuruluşların ilgili kanunun emredici hükmüne rağmen bireysel tüketicilere gelirlerinin 4 katının üzerinde aylık limit tanıması bunda etkendir. ’Plastik paranın’ cazibesine kapılan üzülüyor. Kart kullanan tüketicilerin finansal bilgi yetersizliği ve ödeme güçlerinin çok üstünde borçlanmaları nedeniyle bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girenlerin sayısındaki artış sürüyor." diye konuştu. 

Ağaoğlu, çok sayıda kart kullanıcısının borcu borçla kapatma gibi kısır bir döngünün içerisine girdiğini, böylece hakkında yasal takip başlatılan tüketicilerin sayısının arttığını dile getirdi. 

- "Taksit ve alışveriş puanından vazgeçilmeli"

Tüketicilerin taksit ve alışveriş puanından vazgeçme basiretini gösterdikleri takdirde harcamalarına da bir ölçüt geleceğine dikkati çeken Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"Çünkü plastik kartın tüketicilere cazip gelmesinin önemli nedenlerinden biri harcadıkça kazanılan puanların yanı sıra pek çok harcamada taksit imkanı da sağlanmasıdır. Taksit imkanı gören tüketici, yalancı indirim kampanyalarına aldanmakta, bu şekilde elindeki plastik parayı kolayca harcayıp ödeme zamanı için ’Allah kerim’ demektedir. Tüketicileri teşvik eden taksit ve puan uygulamasını elinin tersiyle itecek kart sahiplerine, bankaların aidatsız kart vermesi zorunlu olduğuna göre burada bir taşla iki kuş vurmak mümkün olacaktır. Tüketiciler, aidatsız kart kullanımı sayesinde hem bankaya kredi kartı aidatı ödemekten kurtulacak hem de taksitli puan uygulaması kaldırılacağı için harcamalarda da daha dikkatli davranacak. Böylece kredi kartı ve bireysel kredi borçları nedeniyle açılan dava sayısında düşüş gözlemlenebilecektir."

Ağaoğlu, tüketicilerin hesapsız limitlerle kredi kartı kullanımından vazgeçmediği taktirde bu davaların son bulmayacağını belirterek, "Tüketicilerin kredi kartı borçlarını, tüketici kredisiyle yapılandırması faiz açısından kendilerine avantaj getirir. Fakat yasal takibe girmiş tüketicilere finans sektörünün tekrar kredi verebilmesi pek mümkün gözükmüyor." ifadelerini kullandı.

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo