Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

YAKIN ZAMANDA AÇILACAK!.

YAKIN ZAMANDA AÇILACAK!.

Zonguldak Belediyesi Kültür, Turizm ve Çevre Komisyonu üyeleri, 2006 yılında yapımına başlanan ve yakında açılması planlanan Maden Müzesini gezdi.

Komisyon üyeleri Lale Karakulak, Altan Sezgin ve Necati AkkaÅŸ, BaÅŸtarla Mahallesinde bulunan Türkiye TaÅŸkömürü Kurumuna (TTK) ait eÄŸitim ocağının yanında yapımı devam eden, ÅŸehrin madenle ilgili eski ve yeni kültürünü anlatan Maden Müzesini ziyaret etti.

Zonguldak’ta, taÅŸ kömürü üretiminde kullanılan malzemelerin sergilendiÄŸi, polyesterden üç madenci heykeliyle kömürün çıkarılışının efektlerle canlandırıldığı, taÅŸ kömürünün tarihini, yaÅŸamını, kültürünü ve yerin metrelerce altını anlatan Maden Müzesinde 295 adet eser, 3 adet 10’ar dakikalık film, 4 adet dokunmatik ekran bulunuyor.

TTK’da maden mühendisi olarak çalışan ve müzenin iç ve dış dizaynı ile ilgilenen Ekrem Murat Zaman, komisyon üyelerine müze hakkında bilgi verdi. 

Zaman, yaptığı açıklamada, Maden Müzesinin Türkiye’de ÅŸu ana kadar yapılmış ilk kömür müzesi olduÄŸunu, Dünya Müzeler BirliÄŸi ile görüşüldüğünü ve Avrupa BirliÄŸinin düzenlediÄŸi müzeler yarışmasına katılacaklarını söyledi.

Ziyarete gelenlerin, maden ocağının içine girerek yer altı koÅŸullarını bire bir yaÅŸayacağını belirten Zaman, "Müze bir bilim yuvasıdır. Müzeler bilim merkezleridir. Artık Zonguldak’ta madenin, Zonguldak’ta emeÄŸin, Zonguldak’ta emek tarihinin hak ettiÄŸi müzesi var. Burası kömür müzesidir. Yani esas olarak kömürü anlattığımız, taÅŸ kömürünün yaÅŸamını geçmiÅŸini tarihini kültürünü verdiÄŸimiz müzedir." diye konuÅŸtu. 

Zonguldak Belediyesi Kültür, Turizm ve Çevre Komisyon üyesi Altan Sezgin, maden emeklisi olarak müzeyi gezerken çok heyecanlandığını ifade etti.

Sezgin, "Zonguldak’ın bu tür deÄŸerlere ihtiyacı var. EmeÄŸin baÅŸkenti karaelmas diyarının böylesi bir müzeye sahip olması, kültürümüzü bir müzeyle misafirlere aktarılmaya çalışılması ÅŸahsen beni çok duygulandırdı. Bu müzenin kurulmasında, fikrini, hayalini ve emeÄŸi olan herkese teÅŸekkür ediyorum." dedi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo