Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

YABANCILARIN “GÖZÜ“ ...

YABANCILARIN “GÖZÃœ“ ...

Ankara Ticaret Odasınca saÄŸlık turizmine iliÅŸkin hazırlanan rapora göre Türkiye’ye tedavi olmak için gelen yabancılar en çok göz hastalıkları, ortopedi ve iç hastalıkları kliniklerinden hizmet alıyor.

Ankara Ticaret Odasınca (ATO) saÄŸlık turizmine iliÅŸkin hazırlanan rapora göre Türkiye’ye tedavi olmak için gelen yabancılar en çok göz hastalıkları, ortopedi ve iç hastalıkları kliniklerinden hizmet alıyor.

SaÄŸlık turizminde ataÄŸa geçen Türkiye hekim kalitesi, uygun fiyatlar ve verdiÄŸi teÅŸviklerle dünyada ilk sıralarda yer almayı hedefliyor. 

ATO SaÄŸlık Özel Ä°htisas Komisyonunun, "Ankara SaÄŸlık Turizmi Pazarı DeÄŸerlendirme Çalışması AraÅŸtırma Raporu 2015"e göre Endonezya, Rusya, Meksika ve Polonya’da yaÅŸayanların yurt dışında ucuza tedavi olma eÄŸilimi diÄŸer ülkelere göre daha yüksek. 

ABD’de tedavi tercihinde teknolojik donanım, yasal güvence, kalite ve medikal etik öne çıkarken fiyatların yüksek bulunduÄŸu tespit edildi. Hindistan, paket programları ve uygun fiyatlarıyla dikkat çekerken Singapur ve Tayland hem turizm kapasitesi hem de düşük maliyetleri nedeniyle tercih ediliyor.

Türkiye ise Hindistan’a yakın fiyatlarıyla saÄŸlık turizminde rekabet ortamı yaratıyor.

Ãœlkede saÄŸlık turizminde lider konumdaki Ä°stanbul’u, Ankara, Bursa, Malatya, Adana ve Antalya izliyor. Özellikle kemik iliÄŸi naklinde Türkiye’deki fiyatların Hindistan’a çok yakın olduÄŸu saptandı. 

Türkiye’ye en fazla "medikal turist" Libya’dan 

SaÄŸlık turizmi teÅŸviklerinin 2011-2012 yıllarında baÅŸladığı Türkiye’de, 2012’de 261 bin 999 uluslararası hasta tedavi oldu. Bu hastaların yüzde 65’ini Ã¼lkeye "medikal" amaçlı gelen turistler oluÅŸturdu.

Tedavi için gelen turistler en çok göz hastalıkları, ortopedi ve iç hastalıkları kliniklerinde hizmet aldı. Bu alanları kulak, burun, boÄŸaz, kadın hastalıkları, genel cerrahi ile diÅŸ hastalıkları takip etti.

Türkiye’ye en fazla "medikal turist" Libya’dan geldi, bu ülkeyi Almanya, Irak ve Azerbaycan izledi. 

Türkiye’nin konumu avantaj saÄŸlıyor

Türkiye’ye Türk Cumhuriyetleri ve yakın coÄŸrafyadaki Libya, Somali ve Moritanya gibi Müslüman ülkelerin yanı sıra OrtadoÄŸu, Avrupa ve Amerika’dan da hastalar geliyor.

Türkiye’nin saÄŸlık turizmindeki gücü hekim kalitesi, hızlı eriÅŸim ve uygun fiyatlardan kaynaklanıyor. CoÄŸrafi konum ve turizm deneyimi de Türkiye’yi rekabette avantajlı hale getiriyor.

Türkiye’nin medikal turizm geliri 2012’de yaklaşık 2 milyar dolar gerçekleÅŸti. 2023’te ise saÄŸlık turizmi gelirinde 5 kat artış bekleniyor. SaÄŸlık turizminde Türkiye’nin yabancı dil, denetim ve yönetim gibi sorunları bulunuyor. 

Sağlık turizminde ulusal hedefler

Kalkınma Bakanlığının "SaÄŸlık Turizminin GeliÅŸtirilmesi Programı Eylem Planı"na göre 2018’e kadar ileri yaÅŸ turizminde 150 bin yabancı turist ve 750 milyon dolar gelir hedefleniyor. 1 milyon 500 bin yabancı termal turist, 100 bin yatak kapasitesi ve 3 milyar dolar gelir de hedefler arasında yer alıyor.

Medikal turizmde ise 750 bin hasta ve 5,6 milyar dolar gelir elde edilmesi ve dünyanın ilk 5 destinasyonu arasına girilmesi amaçlanıyor.

AA

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo