Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Validen, engelli istihdamı uyarısı!

Validen, engelli istihdamı uyarısı!

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-


Karadeniz EreÄŸli’de Kurulu EreÄŸli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın (Erdemir) 83 kiÅŸilik açık bulunan engelli istihdamının yerine getirmemesi üzerine yapılan toplantıda konuÅŸan Vali Ahmet Çınar, “yönetimsel karar diye bir ÅŸey olmaz. Kanunsal bir hüküm olur. Devletin o kanununa uymak zorundadır. 83 kiÅŸi açık varsa, koskoca Erdemir’de bunun bahanesi olmaz. O 83 kiÅŸinin burada hakkı var” dedi.

 

Zonguldak Ä°l Ä°stihdam ve Mesleki EÄŸitim Kurulu, 2018 yılı üçüncü toplantısı Vali Ahmet Çınar baÅŸkanlığında gerçekleÅŸtirildi. Yerel düzeyde istihdam ve mesleki eÄŸitim politikalarının oluÅŸturulması, istihdamı koruyucu, geliÅŸtirici ve iÅŸsizliÄŸi önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif iÅŸ gücü programlarının belirlenmesi, istihdam etkinliklerinin ve mesleki eÄŸitim uygulamalarının izlenmesi ve deÄŸerlendirilmesine yönelik çalışmaları kapsayan toplantıda Çalışma ve Ä°ÅŸ-Kur Ä°l Müdürü Gönül Demirsu, kurumun ilk altı aylık çalışmalarını aktardı. 
Müdürlük olarak yerleştirme ve danışmanlık faaliyetlerine bakıldığında 21 bin 807 işsizin olduğunu anlatan Demirsu, şunları kaydetti:
AÇIK VAR!
“Ancak kayıtlı rakamımız bu olmasına raÄŸmen 5 bini geçici iÅŸlerde çalışmaktadır. Özel sektör iÅŸ yerlerinde 794 engelli çalıştırılması gerekirken 667 kiÅŸi çalıştırılıyor. 161 açığımız var. 34 kontenjan fazlamız var. Ä°ÅŸ yeri ziyaretlerimizde engelli çalıştırıldığında teÅŸvikleri anlatıyoruz. Devletin verdiÄŸi imkanları sunuyoruz. Özel sektörlerde en fazla Erdemir yer alırken, tekstil sektöründe engelli açığımız bulunmakta” diye konuÅŸtu. 
Bu sırada söz alan Vali Ahmet Çınar’ın “Erdemir engellide ne kadar çalıştırması gerekiyor. Kaç kiÅŸi çalışıyor?” sorusuna yanıt veren Gönül Demirsu, “Erdemir’de yaklaşık 90 kiÅŸi engelli açığı var. Bu konuda birkaç yıldır maalesef bu yerleÅŸtirilemedi. Birkaç kez talepte bulunuldu. Ancak ÅŸartlar biraz daha ağır olduÄŸu için o ÅŸartlara göre engelli bulunamadı. Kriter, örneÄŸin Endüstri Meslek Lisesi mezunu gibi. Yada Erdemir’in ÅŸu sıkıntısı var, iÅŸyeri çok tehlikeli bir iÅŸ yeri olması sebebiyle çalıştıracak yer bulamıyoruz anlamında. Sosyal tesislerde olabilir. Åžu anda 80 kiÅŸi çalışıyor.”
“YÖNETÄ°MSEL KARAR’ DÄ°YE BÄ°R ÅžEY OLMAZ” 
Erdemir’den yetkilinin de “Yönetimsel karar” ÅŸeklinde söz alması üzerine konuÅŸan Vali Çınar ise ÅŸu ifadeleri kullandı:
“Kanun bu hakları tanır. Bir maÄŸduriyetin de önlenmesi için tedbir alıyor. Yönetimsel karar diye bir ÅŸey olmaz. Kanunsal bir hüküm olur. Devletin o kanununa uymak zorundadır. 83 kiÅŸi açık varsa, koskoca Erdemir’de bunun bahanesi olmaz. O 83 kiÅŸinin burada hakkı var. Kanunun emri var. Dolayısıyla yönetimsel karar diye bir ÅŸey olmaz. Yönetimsel karar kanundan üstün deÄŸildir. Kanunlara uyarız. Onun için buna dikkat edin. Bunun insanı boyutu var, toplumsal boyutu var. Ä°lla ‘kar edeceÄŸiz, beÅŸ kuruÅŸ da kendimizi baÅŸarılı göstereceÄŸiz’ kaygısıyla, genel konuÅŸuyorum bütün firmalar açısından Erdemir’i ayrıca kastetmiyorum, baÅŸkalarında da var çünkü. Bu kanunun gereÄŸi yerine getirilmeli. Engelli vatandaÅŸ iÅŸsiz olmaz o zaman baÅŸ tacıdır. O zaman açık kalsın. O ayrı bir ÅŸeydir. Genel müdürünüzle ben de görüşeceÄŸim. Bunu kapatmamız lazım. 80 engelli çalışabiliyorsa, 180 daha çalışabilir. Bir ÅŸey olmaz” diye konuÅŸtu. 
Toplantı, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Yürütme Kurulunun 2018 Temmuz ayı raporu ile engelli projelerinin değerlendirilmesi, işverenlere yönelik istihdam teşvikleri kapsamında yapılan çalışmaların kurul üyelerinin bilgilendirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlar ile sosyal tarafların taleplerinin değerlendirilmesinin ardından sona erdi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

şaşkın2
gülücük0
hayran0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo