Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ÇANAKKALE DESTANI’NA ADANMIŞ BİR ÖMÜR

ÇANAKKALE DESTANI’NA ADANMIÅž BÄ°R ÖMÃœR

EreÄŸlide "dünyanın en yaÅŸlı gazisi" unvanını taşıdığı 1994’te, 110 yaşındayken vefat eden Hüseyin Kaçmaz’ın oÄŸlu Turgut Kaçmaz, il il dolaÅŸarak açtığı sergiler ve verdiÄŸi konferanslarla Çanakkale’de kazanılan ÅŸanlı zaferin yeni nesil tarafından daha iyi anlaşılması için 25 yıldır çaba harcıyor. 

1912’de Balkan, 1915’te Çanakkale ve 1922’de KurtuluÅŸ Savaşı’na katılarak Conkbayırı’nda gazi olan, Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde gösterdiÄŸi kahramanlıkla Ä°stiklal Madalyası’na layık görülen Kaçmaz’ın 80 yaşındaki oÄŸlu, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılını gurur ve babasına duyduÄŸu özlemle karşılıyor.

Babaannesinin "Düşmanın karşısında korkma. Beni ya şehit ya gazi anası yap oğul" diyerek vatani görevine uğurladığı babasının 10 yılı aşkın süre cephelerde geçen ömrünün hikayesiyle büyüyen Kaçmaz, il il dolaşarak Türk askerinin kahramanlık destanını anlatıyor.

Kaçmaz, 1991’de baÅŸladığı "Çanakkale" konulu sergilerini, vefat eden gazinin savaÅŸ yıllarından sakladığı çeÅŸitli eÅŸya ile fotoÄŸraf ve resimleri de ekleyerek ülke genelinde açmaya devam ediyor.

Gazi babasından dinlediÄŸi anıları konferanslarda anlatan oÄŸlu, araÅŸtırma derneklerinden ve üniversitelerden temin ettiÄŸi belgelerin yanı sıra Çanakkale’de havada çarpışan mermi çekirdekleri, askerlerin mataraları ve Anzakların yakınlarına yazdığı mektuplara da sergilerinde yer veriyor.

Conkbayırı’nda omzuna saplanan süngüyle yaralanmasının ardından hastanede kendisini ziyaret eden annesinin yüzüne "Seni ÅŸehit anası yapamadım" diyerek bakamayan baba Hüseyin Kaçmaz’ın hatıralarıyla dolu sergileri, açıldığı her kentte binlerce kiÅŸi geziyor.

- "Üniforması ve çarıklarıyla babasına gitti"

EreÄŸli Demir ve Çelik Fabrikalarından emekli Kaçmaz, babasının  EreÄŸli’deki mezarını Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında savaÅŸtan kalan üniformasını giyerek ziyaret etti.

Ziyarette babası için dua eden ve duygusal anlar yaÅŸayan Kaçmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının 1884’te Kestaneci köyünde dünyaya geldiÄŸini, askerlik pusulası geldiÄŸinde dedesinin 50 altın bedelle oÄŸlunu askere göndermek istemediÄŸini anlattı.

Babaannesinin ise buna karşı çıkarak, "BeÅŸiÄŸini sallayıp, ninni söylerken beni ya ÅŸehit ya gazi anası yapacak" diye büyüttüğünü söylediÄŸini belirten Kaçmaz, "Babam askere gider, Balkan Harbi’ne katılır, boynu bükük köye gelir. Çanakkale Savaşı baÅŸladığında köydeki arkadaÅŸlarıyla gönüllü cepheye gider. Babaannem, ’OÄŸul, vatan, millet, din için harbe gidiyorsun. Unutma ki Balkanlar’da alnımıza sürülen kara lekeyi silmeden dönersen ak sütüm sana haram olsun, savaÅŸta yaralanır, sakat kalırsan sana ömür boyu bakarım’ diyerek onu uÄŸurlar" ifadesini kullandı. 

Kaçmaz, babasının Conkbayırı’nda yaralanarak gazi olduÄŸunu, Dumlupınar Meydan Savaşı’nda gösterdiÄŸi kahramanlıkla da Ä°stiklal Madalyası aldığını dile getirerek "Babamın Çanakkale 57. Alay ÅžehitliÄŸi’nde heykeli var. Ondan dinlediÄŸim kahramanlık öyküsü ise benim için en büyük miras. Türkiye’nin her tarafında Çanakkale, Atatürk ve babamla ilgili konferanslar veriyor, sergiler açıyorum" diye konuÅŸtu.

- "Anzak töreninde 107 yaşında bastonsuz yürüdü"

Londra’da 1991’de Anzak törenlerine katılan ilk Türk gazisinin babası olduÄŸunu belirten Kaçmaz, şöyle konuÅŸtu:

"Babam, Çanakkale’de çarpıştığı Ä°ngiliz, Avustralya ve Yeni Zelandalı gazilerle tanıştı. Tören geçiÅŸinde diÄŸer gaziler gibi tekerlekli sandalyeye binmeyi kabul etmeyip, ’ben Atatürk askeriyim, yürürüm’ diyerek, 50 metrelik mesafeyi 107 yaşında yürüyüp geçti. Baba, ’Ne oldu sana?’ dediÄŸimde ise bana ’OÄŸul, Çanakkale’de ÅŸehit olan arkadaÅŸlarım gözüme geldi ve yürüdüm’ dedi. O anı hayatım boyunca unutamıyorum.”

Kaçmaz,  Ã‡anakkale’deki kahramanlık ruhunu yansıtan sergileriyle genç nesle Türk askerinin destanını anlatmayı sürdüreceÄŸini vurgulayarak, Anzak askerlerinin oÄŸullarıyla belgeselde bir araya gelecekleri projenin çalışmalarının sürdüğünü vurguladı.

Babasının Çanakkale’de 1994’te çıkan orman yangınlarına çok üzülerek maaşının yarısını buranın yeniden aÄŸaçlandırılması için bağışladığını hatırlatan Kaçmaz, gazinin bir süre sonra da fenalaÅŸarak 1994’te yaÅŸamını yitirdiÄŸini sözlerine ekledi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo