Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Uysal,Ayrıntılarıyla tek tek anlattı.

Uysal,Ayrıntılarıyla tek tek anlattı.

Kdz. EreÄŸli Belediye BaÅŸkanı Hüseyin Uysal,16 Nisan’da yapılacak Referandum öncesinde neden ’Evet’ denilmesini gerektiÄŸini anlattı. BaÅŸkan Uysal, Gazeteci Fikri Kapan’ın EreÄŸli FM’de Hazırladığı ’Fikri Kapan’la burada konuÅŸalım ’programına konuk oldu. Uysal, 18 Maddelik Anayasa DeÄŸiÅŸikliÄŸine iliÅŸkin 16 Nisan Pazar günü yapılacak olan Referandum öncesi neden ’Evet’ denilmesi gerektiÄŸini tek tek ayrıntılarıyla anlatırken,Gazeteci Kapan’ın sorularınıda yanıtladı. Ä°ÅŸte BaÅŸkan Uysal’ın ilk kez EreÄŸli FM’de açıkladığı Referandum sürecine iliÅŸkin açıklaması;

CUMHURBAÅžKANLIÄžI HÃœKÃœMET SÄ°STEMÄ°DÄ°R

Sistemin adını doÄŸru koymamız lazım Halk oylamasına gidilen sistem, “CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemidir” CumhurbaÅŸkanlığının hem de Meclisin birlikte seçimlerinin yenileneceÄŸi bir sisteme gidiyoruz.
CumhurbaÅŸkanı olarak icranın başı olabilmeniz için yüzde 50’nin üzerinde oy alarak halk tarafından seçilmeniz gerekiyor. Yüzde 50’nin üzerinde halkoyuyla hükümeti kurduÄŸunuz zaman Hükümet krizleri ortadan kalkıyor. Bunun sonucu kazanabilmeniz için birliktelikler artacak, toplumun kutuplaÅŸması azalacak. Çünkü, yüzde 50’in üzeri, birlikteliÄŸi, uyumu saÄŸlayan bir orandır. Bir de, siyasette bu birlikteliÄŸi, uyumu saÄŸlaman için insanda ne tür bir yapı olması lazım? Sorumlu bir insan olması lazım. Daha akılcı, daha uyumlu insan olmamız lazım.Yapılacak seçimden sonra mutlaka tek başına bir iktidar çıkıyor. ve bu iktidar 5 yıl kesintisiz icraata yapan bir Hükümet kuruluyor. Meclisi ve Hükümeti kim seçiyor? Millet seçiyor. Güvenoyunu kim veriyor? Millet veriyor. Yani, aslında Devletin gerçek sahibinin Millet olduÄŸu, bu yasalarla deÄŸiÅŸikliklerle gerçek yerini buluyor. Bu sayede ’vesayet Sistemi’nde ortadan kalkmış oluyor. Ä°cra, Hükümet ayrı yasama organı ayrı; tam bir kuvvetler ayrılığı ve çift baÅŸlılık da ortadan kalkıyor.

GÜÇLÜ HÜKÜMET, KURUMSAL YENİLENMEYİ HIZLI YAPAR

Güçlü Hükümet, kurumsal yenilenmeyi hızlı yapar. Terörle mücadele güçlü hükümet sayesinde etkin olur ve terör gündemden düşer. Güçlü Hükümet aynı zamanda huzurun, güvenliÄŸi ve özgürlüğün teminatı olur. Aynı zamanda hızlı ve etkili yönetim ekonomik büyüme refah kalkınmanın da garantisi olur. Bu sayede bizler kurumlar hızlı çalışacağımız için 2023 ve ötesi hedeflerine hızlı ulaÅŸabiliriz. Ve bölgemizde etkili, öncü bir ülke oluruz.Meclis’te asli iÅŸlevine dönüyor. Kanun yapımında tamamen Meclis yetkili oluyor. CumhurbaÅŸkanı ve kabineyi denetliyor. Yani seçilmiÅŸi, seçilmiÅŸe denetlettiriyorsun. Milletvekilleri de sürekli kendi seçmenleri ile temasta oldukları için halkın beklentilerini, sorunlarını, ihtiyaçlarını, kanunlara daha fazla yansıtmaları saÄŸlıyor.
Aslında seçilen de, güvenoyu veren de Millet oluyor. Merhum BaÅŸbakan Adnan Menderes’in ’Söz Milletindir’ demesi, Sayın CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın da ’söz de karar da milletindir’ söylemleri gerçek oluyor. Hâkimiyet, kayıtsız ÅŸartsız milletindir demiyor muyuz?

MÄ°LLETVEKÄ°LÄ° YAÅžI 25’TEN 18’E Ä°NÄ°YOR

Milletvekili seçilme yaşı 25’ten 18’e iniyor. Seçme hakkını verdiÄŸiniz birine seçilme hakkını vermenizde ne mahsur var? Burada bizim gençliÄŸe önem vermemiz lazım eÄŸer bizler çocuklarımızı gençlerimizi yaÅŸlılarımızı, saygı ve sevgi olarak aynı seviyeye getiremezsek ülke olarak ileri gidemeyiz.Böyle zor bir coÄŸrafyada yaşıyoruz. Bu coÄŸrafyada yaÅŸayan gençlerin sorumlu olması, ideali olan gençlik olması, çevreye duyarlı olması lazım.15 Temmuz hain darbe giriÅŸiminde ben sokaklardaydım. Kamyonlardaki insanlarımız, ellerinde bayrak tutanlarımız camlarını açıp da düşecek ÅŸekilde bayrak sallayanlarımızın büyük çoÄŸunluÄŸu gençlerimizdi. Bu gençlerimize güvenmemiz yazım. Ben gençlerimize güveniyorum ve bunun da üretkenlik, verimlilik getireceÄŸine düşünüyorum. Gençlerimize 18 yaşında seçilme hakkının verilmesini doÄŸru buluyorum. Ãœlkemizde milletvekili yaşı ortalaması 50 yaÅŸ üzerinde. Dünyayı yönetenler, baÅŸkanlar, baÅŸbakanlar ise 45’li yaÅŸlarda. Ãœlkemizde de bu yaÅŸlarda ülke yönetimine geçebilecek gençlerimizin 18 yaşında seçilmelerinin ne mahsuru olabilir ki?


NÄ°YE ’GADDARCA ELEÅžTÄ°RÄ°YORUZ’

Mustafa Kemal Atatürk’ün ’GençliÄŸe Hitabesinde; ’Muhtaç olduÄŸun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur’ sözünü hatırlarsınız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, o zaman Nutuk’u yazarken, gençlere hitap ederken gençlere güvenmiÅŸ, peki biz niye güvenmiyoruz. Seçme yaşının 18’e indirilmesini niye bu kadar ’gaddarca’ eleÅŸtiriyoruz.

50 DEĞİL, 100, 150, 200 MİLLETVEKİLİ DAHA FAZLA OLSUN.

 

Milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkıyor olması, daha fazla temsil hakkını getirir. Bu da Milletvekillerimizin vatandaÅŸlarıyla daha fazla buluÅŸacağı demektir. MonarÅŸi ile yönetilen Ä°ngiltere’nin 62 milyon nüfusu var, Avam Kamarasında seçimle gelen 646 milletvekili var. Krallıkla yönetilen 11 Milyon nüfusu bulunan Belçika’nın milletvekili sayısı 150 Türkiye’nin 80 milyon nüfusunu oranlarsak milletvekili sayısı 1200 olması lazım. Çağımız ÅŸunu gerektiriyor; iÅŸler gittikçe küçülüyor ve daha çok uÄŸraşılması gerekiyor. Bu zor coÄŸrafyada sadece belki 30 milletvekili benim ülkemde bir daha darbe olmasın diye çalışmalar yapsınlar. Milletvekillerine maaÅŸ veremiyoruz söylemleri yalan. Bu ülke herkese maaÅŸ verir. Yeter ki herkes sorumluluÄŸunu bilsin. Vatanımızı, Bayrağımızı toprağımızı korumak istiyorsak 50 deÄŸil, 100, 150, 200 milletvekili daha fazla olsun.

HSYK’NIN ADININ ’HSK’ OLARAK DEĞİŞTÄ°RÄ°LMESÄ° DE ÇOK DOÄžRU.

 

Meclis, ilk defa Hâkim ve Savcılar Kurulu’na üye seçme hakkına kavuÅŸuyor. Ne kadar güzel bir ÅŸey. Yargının bağımsızlığına ’tarafsızlık’ ilkesinin de konulması son derece doÄŸru bir karar. Askeri yargının kaldırılması son derece doÄŸru. HSYK’nın adının ’HSK’ olarak deÄŸiÅŸtirilmesi de çok doÄŸru.5 yılda bir, CumhurbaÅŸkanlığı ve Meclis seçimlerinin aynı anda yapılması, istikrarı saÄŸlıyor. Çünkü ortak hareket etmek zorundasın, birlikte çalışma kültürünü artırıyor. Bunun sonucunda erken seçim ihtimali de azalıyor. CumhurbaÅŸkanı’nın seçim kararı alabildiÄŸi gibi Meclis’te 3’te 5 çoÄŸunlukla aynı kararı alabiliyor. Ama iki seçim de aynı anda yenileneceÄŸi için uzlaÅŸma ve uyum ortaya çıkıyor. Yani tarafların bir tarafta seçim, diÄŸer tarafta uzlaÅŸarak devam kararı tercihi ortaya çıkıyor.

BİR İNSANIN CUMHURBAŞKANI OLMASI İÇİN PARTİLİ OLMASININ ENGEL OLMAMASI GEREKİR

CumhurbaÅŸkanının partili olması hususundaki söylemler aslında samimiyet var. Her kim olursanız olun, isterseniz sokakta dolaÅŸan sade bir vatandaÅŸ olun, muhakkak bir siyasi görüşünüz vardır. Yoksa ’ben tarafsızım’ demek, demagojik laflar diye düşünüyorum. CumhurbaÅŸkanının partisi ile iliÅŸiÄŸinin kesilmemesinin artıları var. Parti kurulları ve kanallarıyla arası kesilmediÄŸi için halkın dertlerini bu kanalları vasıtasıyla daha net öğrenebiliyor. Bir insanın cumhurbaÅŸkanı olması için partili olmasının engel olmaması gerekir. Ben belediye baÅŸkanı olarak partiliyim. BaÅŸbakan da partili. Peki, hizmetlerinde partili gibi mi davranıyor? BoÄŸaz köprüsü, tünel yaparken ’buradan sadece partililer geçer’ diyor mu? Bunlar yanlış ÅŸeyler. Aslında gerçek geliyor, samimiyet geliyor. Bütçe’de gerçek ve nihai kararı vermek Meclis’e ait. Åžu anda Bütçe’yi Bakanlar Kurulu yapıyor. Yeni sistemde Bakanlar Kurulu CumhurbaÅŸkanlığı’na baÄŸlanıyor, BaÅŸbakanlık olmuyor. Peki buradaki, ’yürütme’ dediÄŸimiz icra organı hangisi? BaÅŸta olan CumhurbaÅŸkanı ve bakanlar Kurulu. Tabi ki kendi bütçesini, kendi vizyonunu yapması için bütçesini de kendi hazırlaması lazım. Belediye BaÅŸkanlığı bütçemizi baÅŸkanlık makamı, yardımcılar ve ilgili birimler hazırlıyor. Plan Bütçe Komisyonu deÄŸerlendiriyor. Dolayısıyla bunda gocunacak, çekinecek, oraya, buraya çekilecek er hangi bir ÅŸey yok. Nihai karar yine Meclis’e ait oluyor.CumhurbaÅŸkanı hakkında, her hangi bir suç iÅŸlediÄŸi iddiasıyla soruÅŸturma açtırılabiliyor. SoruÅŸturma açılan CumhurbaÅŸkanı da seçim kararı alamıyor. Bu da Millete ve Meclis’e karşı sorumlu bir CumhurbaÅŸkanı modeli getiriyor. Daha ileriki aÅŸamasında milletvekillerinde adaylarını seçerken de dikkat edilmesi gerekiyor.
CumhurbaÅŸkanının, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi var. Zaten bu yetki mevcut BaÅŸbakan’da yok mu? Aynı ÅŸey. Temsilin en üst makamı CumhurbaÅŸkanı olduÄŸu için kararname çıkarma yetkisi oluyor. CumhurbaÅŸkanı, idari düzenlemelere yönelik kararname çıkarabiliyor. Temel haklar ve özgürlükler, siyasi hak ve ödevler konusunda KHK çıkaramıyor. Ayrıca Anayasa’da düzenlenmesi öngörülen konularda da KHK çıkaramıyor. KHK ile (Meclis’in çıkarabildiÄŸi) Kanun çakıştığında, kanun geçerli sayılıyor. KHK’lar ise Meclis’in ve Anayasa Mahkemesi’nin denetimine tabi oluyor.

CUMHURBAŞKANIMIZ, EHLİYET VE LİYAKAT SAHİBİ OLMAYANLARI NİÇİN GÖREVE ATASIN?

Cumhurbaşkanı üst düzey kamu görevlilerini KHK ile atayabiliyor. Tabi ki yürütmenin başı olarak daha iyi, daha güzel hizmet olması amacıyla, daha hızlı çalışalım diye üst düzey kamu görevlilerini atamı normal. Ama burada asıl önemli olan, ehliyet ve liyakatli olanlar göreve gelir. Sayın Cumhurbaşkanımız, ehliyet ve liyakat sahibi olmayanları niçin göreve atasın? Hatır gönül için böyle bir atama yapabilir mi? Başarılı olmak zorunda, çünkü tekrar ortaya sandık gelecek.

OHAL VAR. AMA HAYATIMIZDA OHAL İLE ALAKALI DEĞİŞEN HİÇBİR ŞEY YOK

OlaÄŸanüstü Hal (OHAL) konuÅŸuluyor. Sıkıyönetim mi olsun, OHAL mi olsun? Åžu anda ilçemizde, Ä°limizde OHAL var. Ama hayatımızda OHAL ile alakalı deÄŸiÅŸen hiçbir ÅŸey yok. Ayrıca bunu Meclis’in kaldırma uzatma yetkisi var. Bun da Meclis’in denetleme yetkisi ve sorumluluÄŸu artıyor demektir.


VATANDAÅžLARIMIZA SORUYORUM?

VatandaÅŸlarımıza soruyorum; 14 yılda Türkiye ileri gitti mi? Evet gitti. Liderimiz, CumhurbaÅŸkanımız Sayın recep Tayyip ErdoÄŸan milletin umudu oldu mu, hayallerini gerçekleÅŸtirdi mi? ’yapılamaz’ denilenleri yaptı mı? Evet. 1994’lü yıllarda Ä°stanbul’da yaşıyordum. Ä°stanbul gibi bir mega ÅŸehri çöp sorunu varmıydı? Vardı. Çöp, su, hava kirliliÄŸi sorunlarını bitirdi. Haliç’in yapılanması, temizlenmesi mümkün deÄŸil diye bakılıyordu. Burasını temizledi.

ÇOCUKLUÄžUMUZDA BÄ°LDİĞİMÄ°Z TEK TÃœNEL BOLU DAÄžI’NA YAPILANDI

Ãœlkenin başına geçtiÄŸinde hastaneler büyük sorundu. Her Ä°l’e ilçeye modern hastaneler, Köprüler, tüneller yaptı. ÇocukluÄŸumuzda bildiÄŸimiz tek tünel Bolu Dağı’na yapılandı. Onu da yıllarca açılsın diye beklemiÅŸiz. EreÄŸli’mize gelene kadar bile 10-11 tünel var. Yol sorunu çözüm buldu. Sadece son 3 yılda 6600 kilometre bölünmüş yol yapıldı. Cumhuriyet dönemimizde toplam bölünmüş yol 6100 kilometreydi. Ãœniversite sayısı 79’dan 193’e çıktı. ’AK Parti seçmeninin eÄŸitim seviyesi düşük’ derler. Åžimdi düz mantıkla düşünelim; Ben neden üniversite sayısını artırayım ki, benim seçmenim olmama ihtimali var. Demek ki, Sayın CumhurbaÅŸkanımız o gözle bakmıyor. Ãœlkesinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediÄŸi gibi muasır medeniyetler çıkarmak için çalışmalara devam ediyor. Ve her ÅŸeyi eÄŸitimli toplumda görüyor. Bunlar 14 yıla sığan hizmetler. Bakın biz 3 yılda daha üniversite kampüs alanımızı debeleniyoruz. Kolay iÅŸ deÄŸil. Bu hafta sonu Sayın Bakanımız Düzceli Sayın Doktor Faruk Özlü’yü dinledim, Åžu hoÅŸuma gitti; konuÅŸması bitti, ’seçim arifesinde böyle bir seçim atmosferinin hızlandığı, sohbet ettiÄŸi bir dönemde bilimden bahsetmek ne kadar güzel’ dedi. Demek ki Sayın Bakanımız gibi bakanlarımız çok sayıda var. Yani bugünlerde bile bilimi konuya, o konuÅŸmasında 4-0 diyen, süper güç 5-0 diyen bakanlarımız var. Eskiden olsa, ’ÅŸunu yapalım, bunu yapalım, ÅŸunu yapın, bunu yapın…’ Ama bakın Sayın Bakanımız konuÅŸmasında bilimden bahsediyor.


CUMHURBAŞKANIMIZ HEP HİZMET ÜRETTİ. MİLLETİN İŞİNİ HEP KOLAYLAŞTIRDI

Kısacası, Sayın CumhurbaÅŸkanımız hep hizmet üretti. Milletin iÅŸini hep kolaylaÅŸtırdı, Her konuÅŸmasında çok kliÅŸe bir söz ama ’insanı yaÅŸat ki Devlet YaÅŸasın.’ Ä°nsanı ihmal eden, yok sayan, merkeze almayan anlayışı asla kabul etmiyor. Ve inanın EreÄŸli küçücük bir ileç. EreÄŸli’nin sorunları ile bile dertleniyor. EreÄŸli’de yapılacak bir projede bile ’bunun kanalizasyonu nereye gidecek? Burada ne var?’ hepsini biliyor. Kaç tane ilçe var, dünyanın bütün ülkeleri ile uÄŸraşırken, bu coÄŸrafya ile uÄŸraşırken, ülke dertleriyle uÄŸraşırken EreÄŸli’ye bile zaman ayırıp uÄŸraşıyor. Buradan da kendisine şükranlarımı, saygılarımı sunuyorum.

ARTIK, TÃœRK MÄ°LLETÄ°NÄ°N ÅžUNA KARAR VERMESÄ° LAZIM.

Çağımız biliyorsunuz; kuvvetli, adil ve hızlı icra çağı. Aslında Türk Milleti Dünya İmparatorluğu kurduğu zaman da böyleydi, bu sistem vardı. Artık, Türk Milletinin şuna karar vermesi lazım. Tarihimizin zengin tecrübelerinden de faydalanarak, güçlü bir iktidar kurulması lazım. Çünkü bu bölgede yaşayabilmemiz için güçlü irade, güçlü siyasi iktidar gerekiyor.

BU SİSTEM BUGÜN ÇIKMADI?

Bu sistem bugün çıkmadı. Rahmetli Alparslan TürkeÅŸ, Muhsin YazıcıoÄŸlu, Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Turgut Özal, Süleyman Demirel hep bu sistemi konuÅŸtular. Åžimdi, burası çok önemli; vesayet odakları ile göreve gelmeyi umut edenler ve vesayet odaklarıyla göreve gelenler bunu o zaman reddettiler. Åžimdi de reddettiler. 
Bu arada basına da sizin aracılığınızla bir ÅŸey söylemek istiyorum. Tabi size deÄŸil, onlar nereye gittiÄŸini bilir. Geçenlerde elime bir dergi geldi. Rahmetliler bu saydığım isimler, ’buna hayır diyor.’Yahu külliyen yalan. Åžimdi ben bu basında bunu yazana, bu zihniyete benim nasıl saygı duymamı beklersiniz. Yalan, sonuna kadar yalan. Hadi bana bir tane TürkeÅŸ’in, YazıcıoÄŸlu’nun, Erbakan’ın, Özal’ın, Demirel’in bana bir tane yazısını göstersin. (’hayır’ dediÄŸi belgeyi göstersin.) ’Ya BaÅŸkanım ben sizi doktorluÄŸunuzdan beri tanıyorum. Seviyorum.’ Sevme beni kardeÅŸim, doÄŸruyu yaz, beni sevme. Benim, senin sevmene ihtiyacım da yok. 
(Kapan, o dönemler liderlerin ’BaÅŸkanlık Sistemine evet diyebileceklerini’ hatırlatması üzerine) bizim siyasi büyüklerimizin, ülkemize katkı veren deÄŸerlerimizin konuÅŸtukları zaten adil, adaletli, hızlı, kuvvetli icra çağında olduÄŸumuz için böyle bir baÅŸkanlık sisteminin gelmesini ÅŸey yapıyorlar. O zaman laf yine o tarafa gidiyor. Åžu an biz baÅŸkanlık sisteminden bahsetmiyoruz, CumhurbaÅŸkanlığı hükümet sisteminden bahsediyoruz. 
EleÅŸtiri, bilgi, bunlara saygım sonsuz herkes yazma özgürlüğüne sahip ama yüzde 80 açıyla siyah, beyaz kadar fark olmasın lütfen. 
Geçmişte kurulan hükümetlerin süreleri
93 yıl geriye gidelim. Cumhuriyetimizin kurulduÄŸu yıla… Rejimin adının Cumhuriyet olduÄŸu yıllara geriye gitmek istiyorum. Atatürk 15 yıllık gibi bir sürede kaç hükümet kurdu biliyor musunuz? 9 hükümet. Yani ortalama bir buçuk yıl diyelim. Ä°nönü 12 yıl görevinde 10 hükümet kurdu. 1970-80 arası çok daha özel bir yıl aralığı dilimi… 12 Hükümet kuruluyor. 66 turda Meclis BaÅŸkanı seçiyoruz. 119 turda da CumhurbaÅŸkanı seçemiyoruz. 
(Kapan; ’Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu kadar fazla oylama ile Meclis’te kaç defa Meclis BaÅŸkanı seçilmiÅŸ? Yani hep mi öyle olmuÅŸ’ diye soruyor) 1980’li yıllar böyleydi. Ama ondan önceki yılları konuÅŸtuÄŸumda anlayacaksınız. 5,5 ayda CumhurbaÅŸkanı seçemiyoruz. 1970-80 yılları arasında 2 hükümet kurulduÄŸun düşün. Bakan oldun, bir tane iÅŸi bitiremezsin. Bırakın bitirmeyi, baÅŸlayan iÅŸin bile kalmaz. Åžimdi ise Orman ve Su Ä°ÅŸleri bakanımız Veysel EroÄŸlu için, ’Dünyada en çok Barajlar, göletler yapan Bakan’ diye bahsediyoruz. Niçin? Ä°stikrar olduÄŸu için, uzun yıllar hizmet yaptığı için. KiÅŸiliÄŸini, karakterini oraya oturttuÄŸu için. DiÄŸer bakanlarımız da böyle. 10 yılda 12 hükümet kuruldu, Bakan olsan ne olur?. Size yemin ediyorum, size her gün çay getiren çaycının ismini öğrenmeden bakanlık süreniz biter. Bakan olduÄŸunda önce bir memleketine gidersin, ardından bir de Ä°stanbul’a gideyim dersin. Birkaç protokole katılırsın. Bir tane projeyi tamamlayıp, ’bu da benim eserim’ demeden bakanlık süreniz biter.
Gelelim daha da acısına. Eski sistemi savunuyorlar ya; bu sistem 1960 yılında darbe oldu mu? Oldu. 80’de darbe oldu mu? Oldu. 28 Åžubat’ta Post modern bir darbe oldu mu? Oldu. 28 Nisan’da elektronik darbe oldu mu? Oldu. En son 15 Temmuz’da da silahlı kanlı bir darbe oldu mu? Oldu.


ESKÄ° BÃœTÃœN BU DARBELERDEKÄ° SEBEP NE?

Eski bütün bu darbelerdeki sebep ne? Sebep, CumhurbaÅŸkanlığı makamının millete veya milletin vekillerine seçtirilmemesi. Bundan dolayı eski sistem bu kadar iyi, kendini koruyorsa niçin bu darbeler oluÅŸtu. Neden ikide bir hükümetler kuruldu, deÄŸiÅŸti. Hizmetsiz geçen yıllar… Dünya sanayi devrimini tamamlamış, biz hala darbeden kendimizi nasıl kururuz konuÅŸuyoruz. Bunları, ciddi ÅŸeyleri konuÅŸmamız lazım. Bu (eski) sistemin elle tutulur bir tarafı yok. Åžimdi eski CumhurbaÅŸkanlarına bakalım; Fahri Korutürk, Kenan Evren… Hep asker kökenli. Neden? Alışılmış, asker dediÄŸin, Genelkurmay BaÅŸkanı dediÄŸin, CumhurbaÅŸkanı olur. Turgut Özal’a kadar. Bundan dolayı da bu sistemi kuvvetle ’Evet’i savunuyorum.Sayın Bakanlarımızın ÅŸu anda iki görevi var; Devlet Adamlığı vasfı var, bir de siyasi vasfı var. Parlamentoya gidiyor siyasi vasfı ön plana çıkıyor ama bakanlığına geçiyor Devlet adamlığı makamı. Ama yeni sistemde hiçbir seçilme endiÅŸesi olmayan, tamamen Devlet adamlığı vasfı geliyor. Çünkü ’ben CumhurbaÅŸkanı ile gelirim, CumhurbaÅŸkanı ile giderim’ diyor. Yani bakanlık devlet adamlığında kalıyor. BaÅŸbakanımızın siyasi kiÅŸiliÄŸini herkes kabul ediyor deÄŸil mi? Siyasi mesajlar vermesini normal kabul ediyoruz deÄŸil mi? Peki, niçin Sayın BaÅŸbakanımızın siyasi mesaj vermesini, siyasi kiÅŸiliÄŸini kabul ediyoruz? SeçilmiÅŸ olduÄŸu için. Peki, Sayın CumhurbaÅŸkanımızdan niçin bunları yasaklıyoruz. Sandıkla, halkın oyuyla gelen O da bir seçilmiÅŸ… Kendisini destekleyenlere, oy verenlere bunu yasaklayarak saygısızlık yapmıyor muyuz?
Peki, seçilmiş cumhurbaşkanının siyasi mesajlar vermesinin, Devletin, temel değerlerini, Milletin ortak çıkarlarını dile getirmesinin nasıl bir zararı olabilir?

RADYO PROGRAMINI YAPAMAZDIK
 

ÖrneÄŸin 15 Temmuz sürecini.., o kötü geceyi hep beraber yaÅŸadık. Sayın CumhurbaÅŸkanımız böyle bir mesaj vermeseydi, yerinde oturan bir insan olsaydı 15 Temmuz nasıl biterdi? Åžimdi Cumhuriyet diyenler, ’rejim gidiyor’ diye tartışanlar, o gün gidecekti zaten, Cumhuriyet diye bir rejim kalmayacaktı. Ne olacağımızı bilmiyoruz, kanlı bir iç savaÅŸ, güneyden girilmiÅŸ, memlekette herkes bir birine girmiÅŸ, 80 öncesinden daha kötü, rejimde zaten Cumhuriyet falan kalmamış; neyi konuÅŸacaktık? Åžu an radyoda bu programı bile yapamazdık. 
CumhurbaÅŸkanımız aslında 2014’de kendini ifade etti. ’Ben oturan deÄŸil, koÅŸan, terleyen yeni Türkiyede bir çok ÅŸeyi deÄŸiÅŸtirmek için seçilmiÅŸ olmak istiyorum’ dedi mi? Dedi. Peki muhalefet ne anladı buradan? Seçimli cumhurbaÅŸkanından, maalesef ama ne anlama geldiÄŸini anlamadılar. Sadece anladığım kadarıyla mekan deÄŸiÅŸikliÄŸini anladılar. 
Buradan ben de aziz Türk Halkıma, seçmenlere, bizi dinleyenlere teÅŸekkür ediyorum; iÅŸte 2014 seçimlerinde Türkiye toplumu ÅŸu mesajı verdi; biz güdülmesi gereken sürü muamelesi olmak istemiyoruz. Böyle karar veriyoruz, artık bize böyle bakmayın mesajını verdi. Ve ardık ’siyasetin öznesi benim ya’ dedi.


 

 

DOÄžRU BÄ°LGÄ°LENMEMÄ°Z LAZIM

Sayın Milletvekilimiz Burhan Kuzu katıldığı bir televizyon programında ’Reis’ dedi, karşıdan hemen ’Cumhuriyet rejiminde reis olmaz’ tepkisi verdiler. Ben belediye baÅŸkanıyım; baÅŸkanım diyorlar. Doktorum diyorlar, özellikle Ä°rfan Erdem, telefonda bana ’Reis bey nasılsın’ diyor. Åžimdi Sayın CumhurbaÅŸkanımız yıllarca Belediye BaÅŸkanlığı yaptı, belki aÄŸzı oradan alıştı reis demeye. Dese ne olur, demese ne olur? Åžunu anlatmak istiyorum, tartışırken iÅŸin özünden birileri, özellikle ’hayır cephesi’ sizin bam telinize basıyor. Sen beni, anlatmak istediÄŸim iÅŸin özü konusunda eleÅŸtir. Yoksa ben Fikri Kapan’a ’Fikri Kapan’da, Sayın Fikri Kapan’da, muhterem Fikri Kapan’da desem anlayacak. Sayın Burhan Kuzu da ’bu bize özgü bir sistem, bütün sistemleri ortaya koyduk, CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi dedik’ diyor. DoÄŸru bilgilenmemiz lazım.

MİLLETE GÜVENMEYİ ÖĞRENMEMİZ LAZIM

Eski sistemde ’Meclisi fesh edecek’ diyorlar. Eski sistemde var ama yeni sistemde böyle bir kelime olmadığı gibi ’seçimlerin yenilenmesi’ var. Ä°ÅŸin özeti bu sistemde halk özne oluyor. Çekiyorsa halk çileyi o kesecek bileti. Çünkü ortaya bir daha sandık gelecek. CumhurbaÅŸkanının partili olmasında bana göre hiçbir mahsuru yok. Çünkü hizmette siyaset olmaz. Hizmet makamındaysanız siyaset olmaz. Benim partililerim faydalanacak diye bir ÅŸey söz konusu olamaz. Önemli olan partili olmak deÄŸil, partizanlık… Ona bakarsanız belediye baÅŸkanları da partili, ne mahsuru var. Ben hangi mahalleye, muhtarıma farklı davranmışım. Partili olmanın hiçbir zararı yok, tam tersine samimiyet var. Bugün siyasi görüşüm yok, ben tarafsızım diyen yalan söylüyordur. Ahmet Necdet Sezer tarafsız mıydı? Yanlış yapan birisi gelirse; aslında 15 Temmuz’da yanlış yapan birileri geldi, halk da onlara gösterdi. Onun için bu konularda Millete güvenmeyi öğrenmemiz lazım.Bir baÅŸka eleÅŸtiri; En baÅŸarılı lider de olsanız ikinci döneminiz garanti deÄŸil. Diktatörlük söz konusu bile deÄŸil. Tam aksine demokratik sivil yönetim güçlenmiÅŸ oluyor. Çünkü sandık var. Her zaman sandıkla göreve gelecek bir sistem. Yani bu yapılan eleÅŸtiriler yalan.(Kapan’ın; eleÅŸtiriler arasında hükümetin 15 yıllık sürecinde her istediÄŸini yapabilecek güce sahip olduÄŸunu ve yaptığının bulunduÄŸunu hatırlatması üzerine)

LÄ°YAKAT SAHÄ°BÄ° Ä°SÄ°MLER
 

Nasıl yaptığını sen biliyor musun? Nasıl hizmet ürettiÄŸini nereden biliyorsun? Sizler benim nasıl çalıştığımı veya nelerle mücadele ettiÄŸimi ne kadar bilebiliyorsunuz? Bakın Sayın CumhurbaÅŸkanı bu sistemle kalıcı ve istikrarlı bir yönetim ortaya koymaya çalışıyor. Burada istikrar gelecek, sürdürebilirlik gelecek. Åžimdi kurumsallaÅŸma artıyor. Ehliyet sahibi, liyakat sahibi insanlar geliyor, iddialı olanlar ortaya koyuyor, ’baÅŸladık, bitirdik’ dönemi baÅŸlıyor. 5 yıllık kesintisiz bir icra dönemi baÅŸlıyor.

BAKANLARIN ADINI HATIRLAMAK
(Kapan’ın, yeni sistemin gelmesi halinde 15 Temmuz gibi darbeye kalkışmaların önünü kesici ne gibi tedbirler var sorusu üzerine)
Parlamenter sisteme raÄŸmen 6 tane darbe giriÅŸimi yaÅŸadık. Önünü kesmek için ÅŸimdi ne oluyor? Ben mesela size soruyorum; ikimizde aÅŸağı yukarı aynı yaÅŸlardayız. Genel Kurmay BaÅŸkanını, Deniz, Hava, Kara kuvvetleri baÅŸkanının adını biliyormuydun? Biliyordun. Åžimdi biliyormusun? Tam tersine ben, ülkemin dış iÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu’nun adını bilmek istiyorum. Ben İçiÅŸleri bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun adını bilmek istiyorum. Ben Kültür Bakanımız Nabi Avcı’nın adını bilmek istiyorum. Ben asker deÄŸilim, askerliÄŸe merakım da yok, silahı da sevmiyorum. Son zamanlarda gündemden düştüğü için bilmeye baÅŸladık. Bu da bir geçiÅŸtir. Devletlerde geçiÅŸ veya bazı fikirlerin olgunlaÅŸması yıllar alır. Hala TL’yi eski para ile deÄŸerlendiriyoruz. Tabi ki askeriyemizin adını da bileceÄŸiz. Çok yetenekli olursun, onu da biliriz onu da… Ama önceliÄŸimiz o olmamalı.


FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜNÜN HEPTEN YOK OLMASINI İSTEDİĞİM İÇİN EVET DİYORUM

Terör gündemden düşüyor. FETÖ, PKK gibi ülkeyi bölmeye çalışan bu ihanet çeteleri hem içte hem de dışta çalışıyorlar, hayır tarafını destekliyor mu? Destekliyor. Ben bunların yok olmasını istediÄŸim, terörün bitmesini istiyorum. Kürt vatandaÅŸlarımızı bizler seviyoruz. PKK Kürt vatandaÅŸlarımızı temsil etmiyorlar. FETÖ terör örgütünün hepten yok olmasını istediÄŸim için evet diyorum. Çünkü bunlarla mücadele güçlenecek. Hükümet krizi istemiyorum. Bakan pazarlığı istemiyorum. ’20 milletvekilim var, 50-10 bakanlık isterim’. Yahu arkadaÅŸ benim 2000 milletvekilim var. Yani 100 tane bakanlık mı var? Ne oluyor? Mecbur kalıyorsun, kerhen oluyor. Zaten birkaç gün sonra da bozuluyor.5 yıllık bir hükümet istiyorum. Bir bekleyelim, ne yapacak, bir ÅŸans tanıyalım. Muhakkak bir ÅŸeyler yapar. Herkes normal hayatın dönsün. 5 yıl güven, istikrar… Ne varsa bu sistemde var. Yeni sistemde, ’yetki kimdeyse, sorumlulukta onda’ diyor. Peki demokrasinin kuralı bu deÄŸil mi? Hesap verilebilir olmak, sorulabilir olmak… Bunun gelmesi bile benim için evet dememe yeterli. Rejim deÄŸiÅŸiyor eleÅŸtirileri var. Bu, Milli beraberliÄŸimizi pekiÅŸtirecek bir reform hareketi, hiçbir ÅŸey deÄŸiÅŸmiyor. Hele hele rejim, Cumhuriyet 1923’de ilan edildi, o kalıyor, tam tersine ilelebet yaÅŸayacak.


ÜLKEMİZİN GELECEĞİ VE İSTİKRARI İÇİN EVET DEMEMİZ LAZIM

Bu aslında bizim ülkemizin ayaÄŸa kalkışı, ÅŸahlanışı. Bu bir diriliÅŸ. EÄŸer toplumda, hayır gibi kararsız kalan vatandaÅŸlar varsa her zaman belli bir yerlerde konuÅŸmaya hazırım. Ãœlkemizin geleceÄŸi ve istikrarı için evet dememiz lazım. Ama birileri de var, vatanı bölmeye çalışan gruplar sözüm onlara; onlara asla konuÅŸmam. Yunus Emre’nin sözüyle bitirmek istiyorum; ’AÅŸksızlara öğüt verme’ der. Bizde vatan aÅŸkı var, millet aÅŸkı, Bayrak AÅŸkı, Devlet aÅŸkı var. Buradan vatandaÅŸlarıma seslendim, onları da evet demeye destekliyorum.

ATATÃœRK’ÃœN ÖNEMÄ°
 

Sözlerimin sonunda Atatürk konusunda da gelmek istiyorum. Çünkü bu çok fazla… Åžimdi hiç kimse kusura bakmasın. Atatürk, sadece Türk Milletinin kaderini deÄŸiÅŸtirmedi, KurtuluÅŸ Savaşı’nda yaptıklarıyla dünyanın bütün mazlum devletlerine yol gösterici oldu. Bizim gibi düşünenler, O’na baÄŸlılığını, sevgisini Muasır medeniyetler seviyesini aÅŸma hedefini gerçekleÅŸtirmek için biz onu sevimizi sevgimizi baÄŸlılığımızı gösteriyoruz. Ama birileri, belli bir çerçeveye alıp, küçük gibi yani o çerçeveye Atatürk sığmaz. Atatürk Cumhuriyetimizin BaÅŸkomutanı, kurucusu ve Cumhuriyetimizin bahanesi ama en önemlisi hepimizin ortak bir deÄŸeridir. Bunu kabul etmemiz lazım. Özellikle de Atatürk üzerinden siyaset yapılmasını doÄŸru bulmuyorum. Onun için konuÅŸmamın sonunda ’ortak deÄŸeridir’ diye vurgulamak istedim. Atatürk kimsenin o küçücük çerçevelerine sığmayacak kadar ortak bir deÄŸerimizdir.


YENİ SİSTEMDE GÜÇLÜ BİR HÜKÜMET YAPILANMASI VAR

(Kapan’ın; son günlerde terörle mücadelede baÅŸarılı olunduÄŸu, özellikle bombalı saldırıların olmadığı, canlı bombaların yakalandığı bir ortama girildiÄŸini hatırlatırken, yeni sistem gelmesi halinde bu mücadelede nelerin deÄŸiÅŸeceÄŸi yönündeki sorusu üzerine)
Yeni sistemde güçlü bir hükümet yapılanması var. Terör niçin bitecek? CumhurbaÅŸkanımız Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan ÅŸu anki hamleleri nasıl? Sınırlar deÄŸil, sınırın dışında da köklerini kurutuncaya kadar devam ediyor. Neden? Gülü bir irade olduÄŸu için. Ãœlkesinde terör estirmediÄŸi için. Doktor olarak ÅŸuna benzetiyorum; evimizdeki sivrisinekleri öldürmeyeceÄŸiz. Sınırlarımız içerisine giren teröristlerle mücadele edersek baÅŸarılı olamayız diyor. Son derece doÄŸru tespit deÄŸil mi? Åžimdi ne oluyor? Bunun kaynağı neresi? Bu mahalleye, bu sivrisinekler nereden geliyor? Bataklıkta, pis yerlerde larva dediÄŸimiz sivrisineklerin yavruları olur. Ama ÅŸimde Sayın CumhurbaÅŸkanım recep Tayyip ErdoÄŸan ne yapıyor? ’Hayır, ben evime gelen sivrisinek rahatsız eden benim çocuklarımı alerji yapan beni doktora götüren, egzaması var diye ilaç kullanacağıma, gider oradaki dere yatağını kuruturum, o bataklığı da sivrisineklerden temizlerim’ diyor.

TEBRÄ°K EDÄ°YORUM

Yıllardır başınız aÄŸrıdığında baÅŸ aÄŸrısı hapı kullandık. Sayın CumhurbaÅŸkanımız ne yapıyor? ’Bir dakika bu baÅŸ aÄŸrısı, ben bir doktora gideyim, bir teÅŸhis konulsun.’ ’Senin sinüzitin var, boyun fıtığın var onun için başın aÄŸrıyor’ diyorlar. Demek istediÄŸim ÅŸu; ilaç kullanır halden, ilaç kullanmaz hale gelmemiz lazım. Bu da aslında bugün ulaşılması gereken mükemmel bir hedeftir. Ãœtopik bir hedefi gerçekleÅŸtiriyor. Ben, bu konuda Sayın CumhurbaÅŸkanımızı, Sayın BaÅŸbakanımızı, Hükümetimizin bakanlarını, askeriyemizi, savunmada yer alan evimize kadar bu konuda destek verenleri, emeÄŸi geçenleri tebrik ediyorum. Bundan dolayı Sayın CumhurbaÅŸkanımıza güveniyoruz. Terörü bitirecek, çünkü güçlü irade güçlü hükümet: Bu bölgede de güçlü iradeniz, hükümetiniz olması lazım. Bu da var.

MECLÄ°S’TE ÇOÄžUNLUK SORUNU
 

(Kapan’ın; aynı gün yapılacak seçimlerde, Meclis’teki milletvekili dağılımında çoÄŸunluk, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın partisine karşı, diÄŸer partilerin toplamına geçerse, ErdoÄŸan da CumhurbaÅŸkanı seçilirse nasıl bir güçlü hükümet oluÅŸturabilecek ÅŸeklindeki sorusuna)
Çök güzel, baÅŸta söyledim. Kuvvetli, ÅŸimdiki sayın CumhurbaÅŸkanımızın olduÄŸu gibi kuvvetli, güçlü bir lider var. Peki ben soruyorum. Åžimdi siz yüzde 50 artı 1 oy için gidiyorsunuz. Biliyorsunuz ki bende halk desteÄŸi var. Åžu anki sayın CumhurbaÅŸkanımızın olduÄŸu pozisyon gibi ir pozisyon düşünün. İçinizden ’benim seçilmem yüzde 90’ diyorsunuz. O zaman, hem kendi desteÄŸinizi artırmak için hem de milletvekillerinizin yüksek oranda çıkması için bölgenize dikkat ediyorsunuz. Didik didik ediyorsunuz. Åžu adam, ÅŸu adam, ÅŸu adam olursa katkı saÄŸlar. 
Birincisi bu. Bu sistemde çalışan ayollar açık. Sistem uzlaÅŸmayı da getiriyor, uzlaÅŸacaksın. CumhurbaÅŸkanı yüzde 50 artı 1’i alamayabilir. Yanına birisini alarak, beraber de yürüyebilirsiniz. Her türlü durumda bu sistemin getirdiÄŸi ÅŸu: birlik beraberlik artıyor, kutuplaÅŸmalar azalıyor. Akılcılık, uyum, anlaÅŸma ama bunların hepsinin temelinde eÄŸitim. Özgüven yatıyor. Ä°nsanlığın faydaları saÄŸlanıyor. Ä°nÅŸallah kuvvetli bir ÅŸekilde evet çıkar ülkemizde çağımızın gereken bir ÅŸekilde yönetim ÅŸeklin ekavuÅŸur diyorum. Çünkü bu CumhurbaÅŸkanlığı hükümet Sistemi bu coÄŸrafyada lazım.

ESKİ SİSTEMİ DÜŞÜNÜN
 

Evet demeyeceklere de şunu tavsiye ediyorum. Eski sistemi, darbeleri, neler olduğunu, bir yılda biten hükümetleri düşünsünler, bunu düşünmeleri bile yeter. Sayın Cumhurbaşkanımızın 14 yılda ortaya koyduklarını, bakanlarımızın neler peşinde koştuklarını, neleri konuştuklarını düşünsünler, bu evet demeye yeterli. Benim bir şey dememe gerek yok.

EREÄžLÄ° BELEDÄ°YE BAÅžKANI UYSAL’IN BELEDÄ°YE HÄ°ZMETLER Ä°LE REFERANDUMA Ä°LÄ°ÅžKÄ°N KONUÅžMASININ YER ALDIÄžI PROGRAMIN TEKRARINI 5 MART CUMARTESÄ° SAAT 15.00’DE 91.7 FREKANSINDAN YAYIN YAPAN EREÄžLÄ° FM’DE DÄ°NLEYEBÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z. AYRICA Ä°NTERNET ÃœZERÄ°NDE EREGLÄ°FM.COM.TR , EREGLÄ°HAKÄ°MÄ°YET.COM VE HABERHAYAT.NET SÄ°TELERÄ°NDEKÄ° EREÄžLÄ°FM BUTONUNU TIKLAYARAK DÄ°NLEMENÄ°Z MÃœMKÃœN. AKILLI CEP TELEFONLARINIZDAN DA ’TUNEIN’ PROGRAMINI Ä°NDÄ°REREK DÄ°NLEYEBÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z.

 

 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo