Gündem 8 yıl 2 ay 19 gün 11 saat önce 8616
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, Eylül ayı toplantısını Belediye Başkanı Hüseyin Uysal başkanlığında Atatürk Kültür Merkezi Nikâh Salonunda gerçekleştirdi.
Meclisin resmi oturumuna geçilmeden önce ülke ve yerel gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, belediye olarak yaptıkları ve yapacakları çalışmaları anlattı.
BİRLİK VE BERABERLİK RUHUNU SÜRDÜRELİM
15 Temmuz darbe girişiminde şehitlere başsağlığı ve gazilere de acil şifalar temenni ederek sözlerine başlayan Başkan Uysal, İstanbul Yenikapı’da yakalanan birlik ve beraberlik ruhunu ilçede de sürdürme gayretinde olacaklarını anlattı, muhalefet partilerin genel başkanlarına teşekkür etti. Başkan Uysal belediye olarak iki buçuk yılda yapılan çalışmaları anlattığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
BU ESKİ BİNALARIN TAMAMI YIKILACAK
Baştan beri takip ettiğimiz Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli kampusu konusunda önemli gelişmeler var. Anıtlar Kurulu’ndan geldiler görüştük. Buradaki binaların tamamı hastalara hizmet edebilmek için yapıldığı için hiçbir zaman üniversitede kullanılacak bir bina yapılaşması yok. Bu yüzden bu binaların tamamı yıkılacak, yıkıldıktan sonra da Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mahmut Özer bu binaların tekrar bir mimarisi yapılacak. Ben alan projeyi gördüm, şehrimize yakışır bir alan proje. 3 katı geçmeyen bir yapılaşma, kütüphanesi ile sosyal donatıları ile ilçemize ve o bölgedeki coğrafyaya yakışan bir mimarisi var. İnşallah da yıkıldıktan sonra da biran önce öğrencilerimiz içerisinde cıvıl cıvıl eğitimlerini görürler.
GÜLÜÇ-KEPEZ, TERMİNAL VE HASTANE YOLU
Biliyorsunuz Gülüç-Kepez arasındaki karayolu bitti. Bizler aralardaki refüjleri ve yanlardaki boş alanlarının çevre düzenlemelerini yapıyoruz, daha da güzel olacak inşallah. Orada bir de Kepez ile Neyren tepesine kadar 10.5 kilometrelik bir yol var. Burası da 2017 yılında bitecek. Sizler de çalışmaları izliyorsunuz, hastane kavşağı ve o bölgedeki yapılaşmada sanıyorum 2-3 ay içerisinde biteceği söylendi. Biz de bu arada o bölgede biliyorsunuz terminalimiz var, bitti. Göreve geldikten sonra da 6 ay gibi bir ihale süreci vardı, o süreci de tamamladık.
KDZ. EREĞLİ’NİN COĞRAFYASI ÇOK BÜYÜK
Güvenlik önlemleri ve temizliğini yapıyoruz ancak açma konusunda da bilindiği gibi o bölgede araçların giriş çıkışları zor olduğu için bizlerde buraya terminale bağlanan yan yol çalışmalarına başladık inşallah bu da kısa sürede bitecek. Yine kavşaktan hastaneye bağlanan bir yol var. Burası ilk açıldığı zaman öncelikle asfaltını dökmüştük. Gerçekten Ereğli coğrafyası çok büyük. Büyük bir coğrafya yapılanlar anlatılmazsa gerçekten gözden kaçıyor. Burada da asfaltlama çalışmalarımızı yapacağız. Şu an yapımı süren Gençlik Merkezi, 2016 yılının sonlarına doğru bitecek.
ARTIK ENERJİ KESİNTİLERİ YAŞANMAYACAK
Eleştirilen en önemli konu, şehir niçin bu zamanda kazıya başlandı. Biliyorsunuz bir enerji hattımız geçti. Bölücek’teki 31,5 kw’lik enerji hattı açık havadaki 15,8 kw’lik hatla her ikisi de 31,5 kw’ye ulaştırılarak bir ring haline sokuldu. O günden sonra da belki de ilçemizde en büyük sorunu olacak, enerji kesintilerini bir daha bu ring sayesinde yaşamayacağız. Enerji hatlarımız bitti, mahallelerimizdeki enerji direkleri yenilendi.
DOĞALGAZ SORUNU DA ÇÖZÜME KAVUŞTU
Tabi ki biliyorsunuz Ereğli’de enerji kazımı da yaklaşık 10 kilometrelik bir güzergâh tabi enerji hattı geçerken doğalgaz hattının da ihtiyacı karşılamayacağımızı düşündüğümüz için doğalgaz daha doğrusu Dergaz dediğimiz firmada 18 inçlik çelik borularla doğalgazımızı da Kdz. Ereğli’ye yetecek seviyeye getirdi. Biliyorsunuz yükümüz artacak, üniversite geldiği zaman yapılaşma arttığı zaman doğalgaz ihtiyacımıza yetmeyecek.
ALT YAPI İHTİYACI HİC BİR ZAMAN BİTMEZ
Çetin Apatay Bulvarı ve şehrimizin bazı caddelerinde 800 ve 500’lük borular konularak bu hatlar kazıldı. Şehrimiz karışır gibi oldu ama alt yapı, herkes diyor ki alt yapı bitti. Alt yapı, üst yapı hiçbir zaman bitmez. Halkın ve nüfusun ihtiyaçlarına göre her zaman yenilenmek ve güncellenmek zorundadır. Ben alt yapıyı bitirdim diyen kendi çağına göre kendi yaşamına göre bitirdim der ama hiçbir zaman bitmez. Bizden sonra da bitmeyecek.
2017 YILININ BAŞINDA TERTEMİZ SU İÇECEĞİZ
Kızılcapınar’dan memba niteliğinde çok güzel bir suya kavuşacağız. 12 tane üniteden dinlenen, klorlanacak her türlü işlemden geçtikten sonra ilçemize gelecek olan bu su, Kasım ayından itibaren Kepez bölgesinde verilmeye başlanacak. Orası bittiği zaman Sarıkorkmaz ve Kırmacı’daki su depolarının da yerleri hazır. Müteahhit firma bunları yapacak. 2016 yılının sonunda biz suya kavuşacağız.
BELEDİYE İLE DEVLET UYUMU ÇOK ÖNEMLİ
Belediye devlet içerisindeki uyumlu çalışmadan da bahsetmek istiyorum. Kabasakal Deresi’ndeki çalışmaları o bölgede yaşayan vatandaşlarımız görüyor. Uzunçayır ve Sarıkorkmaz’daki yan kollar da yapıldı. Bir daha sele maruz kalmamamız için bunları yapmamız gerekiyor.
FELAKETTEN KURTULMANIN YOLU EĞİTİMDİR
’Eğitim, eğitim, eğitim diyoruz.’ Neden? Çünkü felaketlerden kurtulabilmemizin tek yolu eğitimdir. Biz çarşı merkezine özellikle Ortacami’den gelen birikme suları merkezde aldık, çarşı içerisine de yedekleme yaptık. Çünkü oradan biliyorsunuz su aşağıdan açılıyor, siz 10 metrelik bir yerde 2 ve 3 metrede suyun daha doğrusu bu açılan suyu verirseniz ondan sonra kapaklar doldu, buralar da temizlenmiyor diye algı yaratırsınız. Ayak gider zemin dediğimiz mesafede ikinci bir yedeklememizi yaptık onun için çarşı içerisi bu yağan yağışlarda sıkıntı yaşamadık.
PAZARYERİNE YÜRÜME ALANI YAPIYORUZ
Gelelim yılların Sakinderesine. Bu konu ile ilgili önümüzdeki burası yeşil dünya diyelim regülasyon alanı diyelim, ne derseniz diyelim. Orada bir bina vardı orayı kamulaştırdık. Orası artık pazaryerine bir yürüme alanı, aynı zamanda yeni bir bahçe dünyası olacak. Onu da buradan o bölgede Sakindere, Hatip’teki vatandaşlarımıza duyurmak istedim.
EN BÜYÜK HAYALİMİZ GÜLÜÇ IRMAĞI
En büyük hayalimiz Gülüç Irmağı. Bu bölge ileriki yıllarda Ereğli’nin en güzel bir yaşam alanı haline gelecek. Bu konu ile ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Gerek Topçalı gerekse Hamzafakıhlı bölgesindeki insanlar da akrabalar çünkü bunları Bölücek halkı ile buluşturmak hem köprü hem de su taşkınlarını önlemek için Gülüç ırmağındaki çalışmalarımız devam ediyor.
2.5 YILDA TAM 16 MİLYON LİRA BORÇ ÖDEDİK
Göreve geldikten sonra 16 milyon lira borcumuzu ödedik. Bunlar biliyorsunuz özel banka, iller bankasına borçlarımızdı. Bu borçları 16 milyon daha da azalttık. Bu arada hiç de borçlanmadık. Zaten borçlansak sizlerden yetki alırız.
YENİ ŞANTİYE ALANIMIZI GEZİN, GÖRÜN!
Ofis yolundaki Erdemir yanındaki spor parkını da önümüzdeki yıl 23 Nisan’a yetiştireceğiz. İhalesi bitti. Çocuk Dünyası Projemizin çalışmaları sürüyor. İtfaiye Müdürlüğümüz ve şantiyemizin olduğu Potbaşı’ndaki araziyi boşalttık. İtfaiyemize ayrı ayrı istasyonlar yaptık ana merkezi Kışla Sanayi’ne, Ulaştırma, Fen İşleri, Su Kanalizasyon Müdürlüğümüzü de Belen Sanayi’ndeki yeni şantiyemize taşıdık.
BATI KARADENİZ’İN EN GÜÇLÜ ARAÇ PARKINA SAHİBİZ
57 tane araç ve iş makinesi aldık ve Batı Karadeniz’in en güçlü araç parkına sahip olduk. Hatta aradaki açığı kapatmalarına ihtimal bile yok. Araçları ilk aldığımızda Ulaştırma Müdürlüğündeki arkadaşlara dedim ki, ’Bize yakışmaz, araç aldık ama belediye olarak kar mı edeceğiz zarar mı edeceğiz, bu çalışmayı yapalım. Bu yılki kiralamalarla bu hizmet alımları ile yapsak kaç yıl sonra ne kar ediyoruz yoksa zarar mı ediyoruz’
15 YILSONUNDA 70 MİLYON LİRA KAR EDECEK
Ulaştırma Müdürlüğümüz 15 yıllık bir çalışmayı ortaya koydu, 15 yılsonunda araçları belediyemize almakla edeceğimiz kar miktarı 70 milyon lira. Yeni araçlarımızdan yararlanan vatandaşlarımız sivil toplum kuruluşlarımız oluyor. Çalışma arkadaşlarımız da daha güvenli daha emniyetli bir yolculuk yapıyor.
UZUNMEHMET ANITI 8 KASIM’A YETİŞİYOR
Yılların dokunulmayanlardan biri olan Uzunmehmet’i anma gününde tören yapılan bir yer. Biz burayı da 8 Kasım Uzunmehmet’i anma gününe yetiştiriyoruz. Bu çalışmalar da devam ediyor.
FETİH BİNASI MÜZESİYLE BİRLİKTE YAPILIYOR
En çok merak edilen konu ise eski belediye binası. Yıkıldı ama yerine ne yapılacak? Acaba yeşil alan mı olacak yoksa park mı olacak? Keşke yıkılmasa mıydı? Biz hiçbir zaman keşke demedik. Evet, belediye binası yıkıldı ve altından tarihi bir değer çıktı. Bu tarih için anıtlar kurulu ve gelen hocalarımız ile görüştük. Burayı koruyacağız ama binamızı da yapacağız. Aynı bina olacak ama burası açık sergi yeri olacak. Dünyada da bir kaç yerde örneği var. Bir tanesi Yunanistan bir tanesi İspanya’da. Bu bina artık canlı hareketli gezilebilen bir binamıza inanılmaz bir değer kattık hatta biz müdür arkadaşlarımız ile de görüşüyoruz biz buradan bir ödül alma peşindeyiz açık söylemem gerekirse. Burası ziyaretçilerin akınına uğrayacak, tarihle kültür ile ilgilenen insanların ziyaret ettiği bir yer olacak.
YENİ YOLLARA 120 TANE AĞAÇ DİKİYORUZ
Çetin Apatay Bulvarı çalışmaları devam ediyor. Eski ve yeni hali arasında dünya kadar fark var. Burada ağaçları kestiğimiz zaman bize ’Siz çevreci belediyeci değil misiniz? Ağaçları kestiniz’ dediler. Evet, 10-15 tane ağaç kestik. Bizim kestiğimiz ağaçlar bir yabani akasya ikincisi estetiği olmayan kuruyan çam ağaçlarıydı. Alçak yani şehir ile şehir içinde olması kabullenilmeyen ağaçlar vardı. Biz buraya 120 tane ağaç dikiyoruz. Biz bu ağaçları gidip bakarak tek tek seçtik. Burada daha bitmiyor, çöp kovaları farklı olacak, bayramdan sonra asfaltı dökülecek.
Durakları ise Ereğli bölgesinde şuana kadar kullanmadığımız, son derece estetik ve modern duraklar olacak. Akıllı belediye veya akıllı kent gibi toplantılara da gidiyor geliyoruz. Bugünden sonra da şehrimizin akıllı şehir akıllı ilçe olması için de her şeyi söylüyoruz.
İL OLMAK İÇİN İLK ADIMLARDAN MUTLUYUZ
Şimdi de şehir diyoruz da bizim burası ilçe. Aslında gönüllerde bir şehir. İnşallah yakında da bizler de kamuoyu da belki şehir olmak için il olmak için de ilk adımlar atıldığını duyuyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda da il olmanın heyecanını coşkusunu mutluluğunu hep birlikte yaşarız. Çalışmalarımız her konuda devam ediyor. Kültürel belediyeciliğe önem veriyoruz.
KÖSEAĞZI’NA GİDEN SAYISI GİDEREK ARTIYOR
Köseağzı’na giderken Gökme köprüsü diye bir köprü vardı. Her sene 10-15 aracın dereden toplandığı bir köprüydü. Köprü genişletme çalışmalarımız bitti. Amaç şu ulaşımı kolaylaştırmak. Kandilli’ye de Köseağzı’na da çalışıyor. Ben şunu gördüm o köprü ve Köseağzı yolu yaptıktan sonra oraya giden kişinin enaz 4-5 kat arttığını gördük.
HEM KENT MEYDANI, HEM DE KÜLLİYE YAPACAĞIZ
Diyeceksiniz ki, ’Başkanım Kent Meydanım ne oldu?’ Kent Meydanı bizim için en önemli. En kısa zamanda kent meydanı başlayacak. Belki de şehrimizdeki en önemli projemiz kent meydanı ile devam ediyor. İnşallah Ereğli halkı ile sizlerle birlikte kent meydanı ve külliyemiz ile birlikte başlama heyecanını ve coşkusunu yaşayacağız. Hem kent meydanımız hem de külliyemiz olacak.
ÇETİN APATAY, ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR BULVARI OLDU
Meclisin resmi oturumunda ise gündemdeki diğer maddeler görüşüldü. Çetin Apatay Bulvarı’nın isminin Şehit Ömer Halisdemir Bulvarı olarak değiştirilmesi AK Partili ve CHP’li Meclis Üyelerinin tamamının oyları ile kabul edildi.