Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

UYKU VE PANİK ATAK...

UYKU VE PANÄ°K ATAK...

Bilim dergisi Düşünen AdamÂ’da yayınlanan bir araÅŸtırma, panik atak hastalarının yüzde 48Â’inde uykuda da panik atak görüldüğünü ortaya koydu.

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh SaÄŸlığı ve Sinir Hastalıkları E. A. Hastanesi’nin (BRSHH) bilimsel dergisi Düşünen Adam’da yayınlanan bir araÅŸtırma, panik atak hastalarının yüzde 48’inde uykuda da panik atak görüldüğünü ortaya koydu.

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh SaÄŸlığı ve Sinir Hastalıkları E.A. Hastanesi’nden (BRSHH) bir grup bilim adamının yaptığı bir çalışma, uyku panik atağının (UPA) farklı bir yapıya sahip ayrı bir alt grup olabileceÄŸini ortaya çıkardı.

Ortada herhangi bir gerçek neden yokken, kiÅŸinin uykudan ani bir çarpıntı ve korku ile uyanması olarak tanımlanan ve tekrarlayıcı olan panik hali, uykuda panik atak olarak tanımlanıyor. Çalışmaya dahil edilen 98 panik bozukluÄŸu hastasının 51’inde, çalışma kriterlerine göre uyku panik atağı görüldü.

Yapılan çalışmada, panik bozukluÄŸu hastalarının yüzde 48’nin uyku panik atağı geçirdiÄŸi saptandı. Uyku panik atağı olgularında en sık görülen belirtiler ise; boÄŸulma hissi, uyuÅŸukluk, çarpıntı, denge kaybı, ölüm korkusu ve korkuya kapılma olarak tespit edildi.

UPA olan panik bozukluÄŸu olgularında, hastalığın daha ÅŸiddetli seyrettiÄŸi, depresyon birlikteliÄŸinin sık olduÄŸu, ayrıca, bu hastalarda uyku bozukluklarının eÅŸlik ettiÄŸi, uykuya dalma ve sürdürmekte zorluk yaÅŸandığı, sabah yorgun kalkmanın sık görüldüğü saptandı. Ek olarak, hastalar uyku ile ilgili kaçınmalar ve davranış deÄŸiÅŸiklikleri, uyumaktan ve yalnız yatmaktan kaçınma davranışı sergiliyor. 

 

milliyet

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo