Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ÜNİVERSİTEDE KONFERANS

ÃœNÄ°VERSÄ°TEDE KONFERANS

Atatürk ve Cumhuriyet


Karadeniz EreÄŸli’de Bülent Ecevit Ãœniversitesi (BEÃœ) EreÄŸli EÄŸitim Fakültesi’nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ konulu konferans gerçekleÅŸtirildi.
Fakülte Konferans Salonu’nda öğrencilerin yoÄŸun katılımı ile gerçekleÅŸen etkinlik saygı duruÅŸunda bulunulması ve Ä°stiklal Marşı’nın söylenmesi ile baÅŸladı. Ardından Dr. Öğretim Ãœyesi Besime Arzu Akıncı tarafından Cumhuriyet ve Atatürk konulu bir sunum gerçekleÅŸtirildi.
“CUMHURÄ°YET’TE EGEMENLÄ°K
KAYITSIZ ÅžARTSIZ MÄ°LLETÄ°NDÄ°R”

Akıncı, Cumhuriyet’in demokrasinin en geliÅŸmiÅŸ ÅŸekli olduÄŸunu ifade ederek, “Ulu Önder Atatürk “benim en büyük eserim Cumhuriyet’tir” der. Cumhuriyet’te egemenlik kayıtsız ÅŸartsız millete aittir. Halk da bu egemenlik hakkını belirli zaman aralıklarında seçim yaparak, oy vererek, yine halktan olan kendi yöneticilerini kendisi seçerek gerçekleÅŸtirir. Cumhuriyet bir yönetim biçimi bir siyasi rejimdir. Modern çaÄŸlarda Cumhuriyet demokrasi ile bir arada, birlikte dile getirilmiÅŸtir. Cumhuriyet fikri, halkın serbestçe iradesini kullanması, kendisini idare edenleri serbestçe seçmesi anlamıyla birlikte deÄŸerlendirilmiÅŸtir. Ancak çağımızda demokratik nitelikleri bulunan Cumhuriyetler karşısında halkına hak ve hürriyetleri kısıtlayan, antidemokratik Cumhuriyetler de vardır. Türkiye, Cumhuriyeti bir Anayasa müessesesi olarak kabul etmiÅŸ ve onun teminatını da hürriyete, adalete ve fazilete gönül veren vatandaÅŸlarının bekçiliÄŸine bırakmıştır. Bir devlet ÅŸekli olarak Cumhuriyet, halkın hükümetidir.
Atatürk, Cumhuriyet rejimini şöyle anlatır; ‘Hükümetimiz, devlet teÅŸkilatımız doÄŸrudan doÄŸruya milletin kendi kendine, kendiliÄŸinden yaptığı bir devlet teÅŸkilatı ve hükümettir ki, onun ismi Cumhuriyet’tir. Artık hükümet ile millet arasında mazideki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millettir ve millet hükümettir. Artık hükümet ve hükümet mensupları kendilerinin milletten ayrı olmadıklarını ve milletin efendi olduÄŸunu tamamen anlamışlardır.’
Atatürk Türk milletinin tabiat ve adetlerine en uygun idare Cumhuriyet idaresidir der ve bu yönetim ÅŸeklinin insanca yaÅŸamanın, insanca yaÅŸamanın nelere baÄŸlı olduÄŸunun öğrenilmesi açısından önemli olduÄŸunu belirtir. Türk milleti yüzyıllardır boyunca kendi egemenliÄŸini, kendi iradesini kullanmasını engel olan rejimlerin acılarını çekmiÅŸ, nihayet kendine en uygun yönetimin Cumhuriyet olduÄŸunu görmüştür” diye konuÅŸtu.
Bir süre daha Akıncı’nın sunumu ile devam eden etkinlikte daha sonra öğrencilerin sahnelediÄŸi Cumhuriyet konulu oratoryo beÄŸeniyle izlendi. EtkinliÄŸin sonunda Dekan Prof. Dr. Soner Yavuz, sunumu gerçekleÅŸtiren Dr. Öğretim Ãœyesi Besime Arzu Akıncı’ya teÅŸekkür belgesi takdim etti.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük6
hayran1
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo