Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

TOHUM ÜRETİLİYOR !

TOHUM ÃœRETÄ°LÄ°YOR !

Kdz. Ereğli Belediyesi 2020 yılında başladığı Ata Tohumu Projesi kapsamında Tohum Bankası kurdu.


Kdz. EreÄŸli Belediyesi 2020 yılında baÅŸladığı Ata Tohumu Projesi kapsamında Tohum Bankası kurdu. Belediye BaÅŸkanı Halil Posbıyık, saÄŸlıklı tarımı desteklemek ve yörede yaygınlaÅŸtırmak için 6 serada ürettikleri tohum ve fideleri köylü, kentliye dağıtacaklarını belirterek; “6 seramızda ürettiÄŸimiz 15 çeÅŸit üründen elde ettiÄŸimiz tohumlarla kurduÄŸumuz Tohum Bankası’yla Yerel tohumlarımızı en uygun ÅŸartlarda saklayacağız, koruyacağız, bilgilendireceÄŸiz ve Atalarımızdan bizlere miras kalan tohumlarımızı gelecek nesillere aktaracağız” dedi.

Kdz. EreÄŸli Belediyesi, saÄŸlıklı tarımı desteklemek için 2020 yılında baÅŸladığı 'Ata Tohumu Ãœretimi Projesi'ni her geçen yıl geliÅŸtirerek sürdürüyor. Belediye BaÅŸkanı Halil Posbıyık, 4 yıllık üretimin ardından kurulan Tohum Bankası’nın açılışını gerçekleÅŸtirdi.

Belediye BaÅŸkanı Halil Posbıyık, beraberinde baÅŸkan yardımcıları, daire müdürleri, belediye meclis üyeleri ve ilgili teknik ekiple birlikte Belediyenin Delihakkı’da bulunan seralarında üretilen Ata tohumlarının toplandığı Tohum Bankası’nı basına tanıttı, hizmete açtı.

“ÇALIÅžMALAR 2020 YILINDA BAÅžLADI-

Tohum Bankası’nın saÄŸlıklı tarımın yaygınlaÅŸması ve gelecek nesiller için çok önemli bir hizmet olduÄŸunu belirten BaÅŸkan Posbıyık, ÅŸunları söyledi:

“Delihakkı bölgesinde geniÅŸ bir arazimiz var. 40 dönüm civarında. Yapacağımız projeler arasında bu arsanın bir bölümünü stadyum yapmak için bakanlığa vermek için hazır olduÄŸumuzu ifade etmiÅŸtik. 2014 yılında hurda araçlar konulmuÅŸ onlarıda kaldırmaya devam ediyoruz. Dolayısıyla alan tamamen belediyeye kalmış olacak. 2020 yılında burada ilk serada çiçek üretimiyle baÅŸladık ve ardından Ata Tohumu Projesi’ne baÅŸladık. Bugün burada, Yerel Tohum projesi kapsamında ürettiÄŸimiz tohumları, korumak ve tanıtmak amacıyla kurmuÅŸ olduÄŸumuz Tohum Bankamızın açılışını gerçekleÅŸtireceÄŸiz.

Belediyemize ait Delihakkı’daki bu alan, bakımsız ve kullanışsız bir alandı. Önce fidanlarımızı buraya taşıdık, üretim planlarımızı bu alana göre yapmaya baÅŸladık, seralarımızı yaptık. Daha sonra bu alanın etrafını tel örgü ile çevirerek ÅŸu an ki haline getirdik.

Burada Yerel Tohum üretimi ve fide üretimi, Osmanlı Çileği üretimi ve mevsimlik çiçek üretimi yapıyoruz.

Yerel Tohum projemize 2020 yılında başladık. Bu projemize başlarken 1 adet seramız vardı ve sadece mevsimlik çiçek üretimi yapmaktaydık. Şu an Yerel Tohum projesi kapsamında 6 serada tohum ve fide üretimi yapıyoruz. Ayrıca mevsimlik çiçek üretimi, çelikleme ile fidan üretimi ve Osmanlı Çileği fide üretimi yapmaktayız.

Bu çalışmalarımız ile hem Yerel Tohumlarımıza, hem de Osmanlı Çileğimize sahip çıkıyoruz.

-15 FARKLI ÇEŞİT TOHUM ÜRETİLİYOR-

Yerel Tohum Projesi kapsamında 15 farklı çeÅŸit tohum ekimi yapıyoruz. Bunlar; Domates, Biber, Hıyar, Kabak, Fasulye, Patlıcan, Kavun, Karpuz, Bamya, Lahana, Pırasa, Mısır, FesleÄŸen, Reyhan ve AyçiçeÄŸi’dir.

Üretimlerimiz artarken, seralarımızı ve diğer üretim alanlarımızı da arttırıyoruz. Mevcutta 6 adet seramız bulunuyor. Bu üretimlerimizin tamamını bu seralarımızda gerçekleştiriyoruz. Bu yıl Yerel tohumları için yeni üretim planlaması hazırladık. Bir seramızda sadece üretim tavaları ile beraber tohumlarımızı daha hızlı ve başarılı bir şekilde üreteceğiz.

Her yıl düzenli olarak Yerel Tohum fidelerini vatandaÅŸlarımıza ücretsiz dağıtıyoruz.  Geçen yıl 300 bin adet Yerel Tohumdan yetiÅŸtirilen domates, biber, patlıcan ve hıyar fidelerini vatandaÅŸlarımız ile buluÅŸturmuÅŸtuk. Bu yıl 500 bin adet fideyi ücretsiz bir ÅŸekilde dağıtmayı planlamaktayız.

Atalarımızdan bizlere miras kalan tohumlarımızı, köylerimiz ve mahallelerimizden araştırdık, topladık ve denemelerini yaptık. 2 yıllık deneme ve kontrollerimiz sonucu genetiği değiştirilmemiş, kokusu-tadı-rengi yerinde, üretken olan Yerel tohumlarımızı belirleyip üretimimizi arttırdık.

Türkiye’nin birçok yerindeki fuar ve ÅŸenliklere Yerel tohumlarımızı tanıtmak amacıyla katılıyoruz. Tohum alışveriÅŸinde bulunuyoruz.

Yerel tohumlarımızı en uygun ÅŸartlarda saklamak, korumak ve bilgilendirmeler yapmak amacıyla Tohum Bankamızı kurduk. Tohum Bankamızda bölgemizin ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen Yerel tohumları yer alacak. Yerel Tohumlarımız bu Tohum Bankası’nda korunacak ve yerel tohumlarımızın önemini bu sayede herkese anlatacağız. Köylümüze, kentlimize dağıtarak daha da yaygınlaÅŸmasını saÄŸlayacağız.”

Ata Tohumu Projesi’nden sorumlu Ziraat Mühendisi Sertaç Yılmaz, katılımcıları 2020 yılından itibaren yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirdi.

TOHUM ÃœRETÄ°LÄ°YOR !

Kdz. Ereğli Belediyesi 2020 yılında başladığı Ata Tohumu Projesi kapsamında Tohum Bankası kurdu.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük3
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo