Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

“TÜRKİYE ZIRH ÇELİĞİ ÜRETMEK DURUMUNDA”

 “TÃœRKÄ°YE ZIRH ÇELİĞİ ÃœRETMEK DURUMUNDA”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Demir çelikte katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Artık Türkiye zırh çeliği üretmek durumunda. Katma değeri yüksek, daha nitelikli çeliği biz üretmek durumundayız ki kilogram ihracat fiyatımızı da oradan elde ettiğimiz geliri de arttıralım" dedi.

EreÄŸli ilçesindeki EreÄŸli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın (ERDEMÄ°R) Ar-Ge Merkezi’nin açılış töreninde konuÅŸan Işık, demir çelik sektörünün sanayi çağının en önemli ve en temel sektörü olduÄŸunu söyledi.

Bugün, dünyada teknolojide son derece gelişmiş bütün ülkelerin çok güçlü bir demir çelik sektörü altyapısına sahip olduğunu belirten Işık, demir çelik sektöründe ilerlemeden diğer sektörlerde başarı elde etmenin geçmişte çok mümkün olmadığını ifade etti.

Geçmişte demir çelik sektörüne ısrarla yatırım yapanların, oradan teknoloji seviyelerini yükselterek başka sektörlere geçme imkanına kavuştuğunu vurgulayan Bakan Işık, şöyle devam etti:

"Türkiye’de ERDEMÄ°R ve KARDEMÄ°R bu sektörün ülkemizde geliÅŸmesinde adeta dinamo görevi yaptılar. ERDEMÄ°R ve KARDEMÄ°R yassı çelikte Türk sanayisine getirdiÄŸi soluk, katkı hiçbir zaman yadsınamaz, ihmal edilemez. Bugün geldiÄŸimiz noktada Türkiye’de demir çelik sektörü tam bir yol ayrımında. Türkiye dünyadan, geliÅŸmiÅŸ dünyadan çok sert bir ÅŸekilde ayrılmış durumda. Dünyada özellikle cevherden üretim yüzde 70, hurdadan üretim yüzde 30 bandındayken, Türkiye’de bunun tam tersi bir realiteyle karşı karşıyayız. Cevherden üretim ERDEMÄ°R, Ä°SDEMÄ°R, KARDEMÄ°R’de var. Sadece 3 firmamızda toplam üretimin yüzde 30’u ama diÄŸer 22 tane firmamız hurdadan üretim yapıyor.  22 firma da pazarın yüzde 70’ine sahip. Son 2 yılda cevherle hurdayla arasındaki fiyat farkının açılmasından dolayı ERDEMÄ°R, KARDEMÄ°R ve Ä°SDEMÄ°R rekabet gücünü ellerinde tutarken, hurdadan üretim yapan firmalarımız çok ciddi sıkıntı içerisindeler."

Bakanlık görevini devraldığında bu çarpıklığın düzeltilmesi için talimat verdiÄŸini, ısrarla ve inatla bu konu üzerinde yoÄŸunlaÅŸtıklarını kaydeden Işık, "Belli bir süre sonra bize inanmayan arkadaÅŸlarımız fiyatların da geldiÄŸi seviye sonucu ’artık bu iÅŸ mutlaka yapılmalı, Türkiye cevherden üretimi yüzde 50 seviyesine getirmeli’ bandında buluÅŸtular" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Türkiye’de cevherden üretimin arttırılması ve hurdanın üretimdeki payının azaltılmasına yönelik önemli adımlar atacaklarını anlatan Işık, "Düşünebiliyor musunuz, Japonya dünyanın en önemli çelik üreticilerinden biri. Japonya’nın benim bildiÄŸim kadarıyla ne demiri ne cevheri ve ne taÅŸ kömürü var ama Japonya cevherden üretimini yapıyor, hurdasını Türkiye’ye satıyor. Åžimdi bunda bir tuhaflık yok mu sizce? Böyle bir ÅŸey olabilir mi? Yani bu sektörde bu kadar tecrübesi olan, birikimi olan bir ülkenin ürettiÄŸinin tam tersine iÅŸ yapmak ne kadar doÄŸru ne kadar mantıklı. Åžimdi önümüzdeki süreçte bazı ara formülleri de devreye alacağız ve inÅŸallah bu oranı hızla aÅŸağılara düşüreceÄŸiz. Åžu anda bu sektörden hurdadan üretim yapan firmalarımız sıkıntı içerisindeler. Sıkıntı çekmemeleri için kalıcı tedbirleri birlikte alacağız" ifadelerini kullandı.

- "Hedef odaklı yaklaşım gerçekleştirmek zorundayız"

Demir çelik sektörünün teknolojik kodlarında düşük ve orta teknoloji düzeyinde olduÄŸunu vurgulayan Işık, demir çelik sektörü olmadan diÄŸer sektörlerin yoluna devam edemediÄŸini belirterek, "Bu sektörü ihmal etme ÅŸansımız yok. Bu sektörü kim yaparsa yapsın biz ithal ederiz deme ÅŸansımız da yok. Bir tek yolumuz var mecburi istikametimiz var. Bizim özellikle vizyonumuzda iki temel yaklaşımımız var. Türkiye’nin demir çelik gibi, otomotiv gibi, makine gibi, tekstil gibi, güçlü olduÄŸu sektörlerde hedef odaklı yaklaşım gerçekleÅŸtirmek zorundayız" diye konuÅŸtu. 

- "Türkiye zırh çeliği üretmek durumunda"

Türkiye’nin artık ucuz iÅŸ gücüyle dünyayla rekabet eden bir ülke olmaktan çıktığını söyleyen Bakan Işık, şöyle devam etti:

"Kim bu alana yatırım yaparsa yanlış yapar. Türkiye her geçen gün refah toplumu olması noktasında emin adımlarla ilerleyen bir ülke. Bizim rekabet edeceğimiz ülkeler yeni gelişen, uzak doğu veya gelişmekte olan ülkeler gibi. Bizim rekabet edeceğimiz ülkeler gelişmiş ülkeler. Onlarla rekabetinde tek şartı onların teknoloji düzeyine yükselmek. Demir çelikte bizim katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Artık Türkiye zırh çeliği üretmek durumunda. Katma değeri yüksek daha nitelikli çeliği biz üretmek durumundayız ki kilogram ihracat fiyatımızı da oradan elde ettiğimiz geliri de arttıralım. Demir çelik sektöründe katma değerini yükseltecek çalışmalara daha fazla odaklanmak durumundayız. Zırh çeliği gibi nitelikli çelik gibi alanlara daha fazla yatırım yapıp buradan üretip sadece ülkemizin ithalatla karşıladığı ihtiyacını değil aynı zamanda dünyaya buradan mal satmanın gayreti içerisinde olmalıyız."

- "Ar-Ge Merkezi sayımız 184’e yükseldi"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2008’de dünyanın ekonomik krizle boÄŸuÅŸtuÄŸu dönemde Ar-Ge Merkezleri Yasası çıkarttıklarını anımsatarak, ÅŸunları kaydetti:

"Dedik ki  ’Ey özel sektör, gelin siz Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapın’. O güne kadar rakam, yüzde 80’ini devlet yapar, yüzde 20’sini özel sekter yapar. Devletin yaptığı Ar-Ge de çoÄŸu üniversitedeki rutin iÅŸler. Gelin özel sektör olarak Ar-Ge yapın. Burada 100 liralık maliyet oluÅŸuyorsa 60 lirası sizin 40 lirası bizim olsun. Maliyeti paylaşıyoruz. Bugün Allah’a şükürler olsun geldiÄŸimiz noktada ilk baÅŸlangıçta 50 araÅŸtırmacı sayısını koymuÅŸtuk. Daha sonra geçtiÄŸimiz yıl bir kanun deÄŸiÅŸikliÄŸi yapıldı. TBMM bu kanun deÄŸiÅŸikliÄŸini yaptı ve sayıyı 30’a düşürdük. Bu sayıyı 30’a düşürünce ilk Ar-Ge  belgesi alan firmamız ERDEMÄ°R’dir. Bugün Ar-Ge merkezi sayımız 184’e yükseldi. Hedefimiz 500’dür. Türkiye 500 Ar-Ge merkezi de Ar-Ge yapacak ki güçlü olduÄŸu sektörlerde niteliÄŸini yükseltsin."

Dünyada hızlı bir değişimin yaşandığını anlatan Işık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Åžimdi bakın, otomotivde araç hafifletme enerji tasarrufundan dolayı çok önemli bir gündem maddesi. Acaba çeliÄŸin yerine hangi malzemeyi kullanırız da otomotivi daha hafif hale getiririz, dolayısıyla kullanacağımız, yakıtı daha da düşürürüz. Fiber karbon üzerinde dünya yoÄŸunlaÅŸtı asıl bu konuya çalışması gereken kurumların başında Türkiye’de ERDEMÄ°R geliyor. Niye ERDEMÄ°R? Bu sektörün en önemli tedarikçisi. ERDEMÄ°R sadece burada çelik Ar-Ge yapması yetmeyecek. ERDEMÄ°R geleceÄŸin teknolojilerine de yatırım yapacak. EÄŸer bir pazar kaybı olacaksa buradaki insanımızın istihdam kaygısı olmaması için yeni teknolojileriyle yeni üretimlere buna yönelebilecek."

OYAK Yönetim Kurulu  BaÅŸkanı CoÅŸkun Ulusoy da ERDEMÄ°R’in çalışmalarını desteklediklerini belirterek, bugüne kadar yaptıkları en önemli yatırımın ERDEMÄ°R Grubu olduÄŸunu belirtti. 

KonuÅŸmaların ardından Ulusoy, Işık’a ÅŸilt takdim etti. Bakan Işık ve beraberindekiler Ar-Ge merkezinin açılışını gerçekleÅŸtirmelerinin ardından, fabrikayı gezdi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo