Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Türkiye’de D Vitamini Eksikliği Var

Türkiye’de D Vitamini EksikliÄŸi Var

Türk Dermatoloji DerneÄŸi Ãœyesi Doç. Dr. Göncü, "Türkiye’de D vitamini konusunda genel bir eksiklik görülüyor. Bunun Türk popülasyonunda bir enzim defekti ya da bağırsaklarda emilim eksikliÄŸi ile ilgili olabileceÄŸi söyleniyor." dedi.

26. Ulusal Dermatoloji Kongresi’nde gazetecilere açıklama yapan Türk Dermatoloji DerneÄŸi Ãœyesi Doç. Dr. Emek Kocatürk Göncü, D vitamininin vücudun bütün sistemleri üzerinde önemli etkileri olduÄŸunu söyledi. D vitamininin yaÄŸda çözündüğünü belirten Göncü, bu vitaminin bağışıklık sisteminin geliÅŸmesi, kanser oluÅŸumunun engellenmesi, kemik geliÅŸimi ve vücuttaki kalsiyumun tutumu üzerinde olumlu etkileri olduÄŸunu kaydetti. 

Göncü, Türkiye’de D vitamini konusunda genel bir eksiklik görüldüğünü ifade ederek, "Bunun Türk popülasyonunda bir enzim defekti ya da bağırsaklarda emilim eksikliÄŸi ile ilgili olabileceÄŸi söyleniyor. Vücuttaki düzeyin 50 mikrogramın üzerinde olması gerekiyor ama genellikle 15-20 düzeylerinde. Yani fonksiyon görmesi için yetersiz." dedi.

"Senede bir kez kışın ölçüm yapılabilir"

Türkiye’nin çok güneÅŸ alan bölgelerinde bile D vitamini eksikliÄŸine rastlandığına dikkati çeken Göncü, bazı bölgelerde yapılan çalışmalarda yüzde 80’lere varan D vitamini eksikliÄŸi tespit edildiÄŸinin altını çizdi. Bunun için destek programları gerekebileceÄŸine deÄŸinen Göncü, "Risk taşıyanların D vitamini eksikliÄŸini ölçtürmesi gerekiyor. Senede bir kez, kış aylarında ölçüm yapılabilir." diye konuÅŸtu.

AA

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo