Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

“FINDIK BAHANE, ÇOCUKLAR ŞAHANE“

“FINDIK BAHANE, ÇOCUKLAR ÅžAHANE“

Akçakoca’ya fındık toplamak için gelen mevsimlik tarım işçilerinin çocukları, Genç Hayat Vakfınca yürütülen "Fındık Bahane, Çocuklar Åžahane Projesi" kapsamında fındık bahçelerinde çalışmak yerine gönüllü öğretmenlerden Türkçe, matematik ve sosyal bilgiler dersi alıyor.

Genç Hayat Vakfı Proje Koordinatörü Ozan Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki iki okulda tarım işçilerinin çocuklarına okul öncesi eğitim verdiklerini, bu sayede memleketlerine dönen öğrencilerin okullarına daha kolay adapte olduklarını söyledi.

Projeyi bir hayalden yola çıkarak hazırladıklarını ve başarılı olduklarını anlatan Çetin, şunları kaydetti:

"Biz daha fazla alana ulaşarak çok çocuğu projeye dahil etmeye çalışıyoruz. İnsanlar çocuklarını bize gönderdiğinde gözleri arkada kalmıyor. Çocuklar sabah servislerle alınarak okula getiriliyor. Kahvaltıları yaptırıldıktan sonra formal eğitim alıyorlar. Bu formal eğitimler gönüllü öğretmenler tarafından veriliyor. Eğitimin her alanında eğlence var. Türkçe, matematik ve sosyal bilgiler gibi dersleri eğlenerek öğreniyorlar.

Öğleden sonra ise spor aktiviteleri, dans, resim, sinema, el sanatları ve tiyatro gibi atölye etkinlikleri gerçekleÅŸtiriyorlar." 

- "Temel amacımız sosyal etkileşmeyi sağlamak"

Çetin, çocukların proje sayesinde sosyalleştiklerini dile getirdi.

Projeye mevsimlik işçilerin yanında yöredeki çocukların da katıldığına işaret eden Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu da çocukların kaynaÅŸması, sosyalleÅŸmesi anlamına geliyor. Çocuklarımız burada günlerini eÄŸlenerek ve öğrenerek geçiriyor. Projemiz 4 Eylül’de son bulacak. Hedefimiz bu yıl 300 çocuktu, bu sayıya ulaÅŸamadık. Daha 10 gün önce baÅŸladığımız çalışmalarda 278 sayısına ulaÅŸtık. Bu da amacımıza adım adım ilerlediÄŸimizi gösteriyor.

Bu projenin ileride model olmasını hedefliyoruz." 

- "Çok sayıda gönüllülük başvurusu alıyoruz"

Projede görev almak isteyenler için "Gönüllülük Akademisi" kurdukları bilgisini veren Çetin, gönüllülerin profesyonel ekiple çalıştıklarını anlattı.

Çetin, gönüllülerin donanımlı olmasını arzuladıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Bunun için de profesyonel arkadaÅŸlarla saha eÄŸitimi alıyorlar. Türkiye’nin 83 üniversitesinden, 55 kentten ve sivil toplum kuruluÅŸlarından 335 gönüllülük baÅŸvurusu aldık. Bu baÅŸvurular deÄŸerlendirme sürecine girdi ve 117 kiÅŸi bizden eÄŸitim aldı. Daha sonra sahaya çıkacak ekip belirlendi ve 84 kiÅŸi artık bizimle gönüllülük esasına göre çalışmakta.

Yani 84 arkadaÅŸ bu projede gönüllü oldu. Bu arkadaÅŸlar ülkemizin farklı noktalarından geldikleri için kültürlerin bir araya gelmesi saÄŸlandı. Bu kültür alışveriÅŸleri projenin daha da derinleÅŸmesi, zenginleÅŸmesini saÄŸladı." 

Projeye dahil olan 12 yaş ve üzeri 50 çocuğa aylık 100 lira burs vermeyi hedeflediklerine dikkati çeken Çetin, "Amacımız çocukların okula gitmelerini teşvik etmek ve aileleri tarafından tarlaya getirilerek para kazanmaya zorlanmasını engellemek" dedi.

Çetin, projede eÄŸitim alan 12-15 yaÅŸ grubundaki çocuklardan 50’sine aylık 100 lira burs vereceklerini sözlerine ekledi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo