Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

TARİHE IŞIK TUTAN ‘BACA’

TARİHE IŞIK TUTAN ‘BACA’

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-


Zonguldak’ta 1988 yılında ekonomik ömrünü tamamladığı gerekçesiyle yıkılan Ãœzülmez Kok Fabrikasının hala duran 63 metre uzunluÄŸundaki bacası tarihe ışık tutuyor. 
Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduÄŸu 15 fabrikadan biri olarak bilinen Zonguldak Antrasit Fabrikası, 10 Aralık 1935'de hizmete girdi. Zonguldak’tan çıkan kömür cevherini iÅŸlemek için kurulan fabrika, Cumhuriyet’in birinci BeÅŸ Yıllık Sanayi Programı'nın bir parçasını oluÅŸturdu. BaÅŸtarla Mahallesi’nde dönemin BaÅŸbakanı Ä°smet Ä°nönü tarafından açılışı yapılan antrasit fabrikası, benzin ve tolüen karışımı bir akaryakıt olan benzolün yanı sıra yaÄŸ çeÅŸitleri, naftalin, briket kömürü ile 32 çeÅŸit ürün üreterek kömür sanayisine hizmet verdi. Teknolojik yatırımlar yapılmadığı ve ekonomik ömrünü tamamlandığı gerekçesiyle kapatılan fabrika, 1988 yılında yıkıldı. 
Pisa Kulesi’ni andırıyor 
Fabrikanın 63 metre uzunluÄŸundaki bacası ise yıkımı gerçekleÅŸtiren yüklenici firmanın giriÅŸimiyle Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca sanayi mirası olarak koruma altına alındı. Çubuk demirlerin etrafına tuÄŸla örülerek yapılan bacanın üst kısmı zamanla eÄŸildi. Havadan görüntülenen baca, Ä°talya’da bulunan Pisa Kulesi’ni andırıyor. 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

şaşkın1
gülücük0
hayran0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo