Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

TAHTA KAŞIĞIN MUTFAĞA GERİ DÖNÜŞÜ

TAHTA KAŞIĞIN MUTFAĞA GERİ DÖNÜŞÜ

Çelik, teflon, seramik ve granit tencere tavaların içinin çizilmesini engellemek için kullanılan ahÅŸap kaşıklara talep artıyor.

Bolu’nun Göynük ilçesinde 59 yıldır kaşıkçılık yapan Ä°brahim Esentepe (68), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ã§elik, teflon, seramik ve granit tencerelerin çıkmasıyla ahÅŸap kaşıklara ilginin arttığını belirtti.

Esentepe, ahÅŸap oymacılığının çok eski bir sanat olduÄŸunu, köyde hemen hemen herkesin ahÅŸap oymacılıkla uÄŸraÅŸtığını ifade ederek, ahÅŸap kaşık imalatına ilkokulda baÅŸladığını, yaptığı ürünleri ilçedeki dükkanında sattığını söyledi.

Son 10 yıl içerisinde ahÅŸap kaşığın tekrar revaçta olduÄŸunu belirten Esentepe, "El sanatını bıraktık ve ana mesleÄŸimiz olan ahÅŸap kaşık iÅŸine döndük. AhÅŸap öyle bir duruma geldi ki ÅŸu an aranır durumda. Bunun da en büyük etkeni, çelik ve teflon tencerelerin Ã§Ä±kması. VatandaÅŸlarımız diÄŸer kaşıkların metali çizeceÄŸini düşündüğü için ahÅŸap kullanmayı tercih eder oldu. Ä°nsanlar ahÅŸap kaşık almak için adeta yarış yapıyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Çocuklarına tahta kaşıkla yedirmek istiyorlar"

Ä°lçedeki hemen her hanenin kendisinden en az 1-2 tane yemek kaşığı aldığını dile getiren Esentepe, şöyle devam etti:

"Ben 11 çeÅŸit kaşık yapıyorum ve isteyen herkese istediÄŸi kaşığı hemen verebiliyorum. Turistler geldiÄŸinde satışlarımız çok fazla oluyor. Yerli turist sürekli gelip gittiÄŸi için birkaç kaşık alarak ayrılıyor. Yabancılar çok fazla kaşık alıyor, eÅŸine dostuna hediye götürüyor. Yaptığım kaşıkları 1,5 lira ile 10 lira arasında satıyorum. Bunların içerisinde ÅŸimÅŸir, kayın olan var. Her çeÅŸit kaşığımız bulunmakta. Yurt dışından da sipariÅŸ alıyorum. Bazı aileler arayarak tahta kaşık sipariÅŸi veriyor. Özellikle küçük çocuÄŸu olan aileler arıyor. Çocuklarına yemeklerini tahta kaşıkla yedirmek istiyorlar. SipariÅŸ veriyorlar ve ben de buradan onlara kargoyla gönderiyorum."

Esentepe, çocuklarının da ahşap oymacılığına ilgi gösterdiğini, zaman zaman onların da kaşık yaptığını belirtti.

Yurt içinde ve yurt dışında birçok etkinliÄŸe katılarak kaşık yaptığını, bu ürünleri sattığını kaydeden Esentepe, "Ankara, Ä°zmir ve Ä°stanbul’da düzenlenen fuarların yanı sıra Kanada’ya, Amerika’ya, Niagara Åželalesi’nin olduÄŸu yerlere gittim. Burada yine kaşık yaptım ve yaptığım kaşıkları sattım. Åželaleyi izlemeye gelenler beni kaşık yaparken de izledi" diye konuÅŸtu.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo