Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

TAM ZAMANI ÇÜNKÜ!.

TAM ZAMANI ÇÜNKÜ!.

RADÄ°KAL - Havaların soÄŸuması, egzersiz yapmak için motivasyonunuzu mu düşürüyor? Evet, ışıl ışıl bir havada parkta koÅŸmak ya da deniz kokusunu içine çekerken sahilde hızlı adımlarla yürüyüş yapmak çok keyifli. Fakat herkesin bilmediÄŸi bir gerçek var; soÄŸuk havada yaptığınız egzersizler, normale göre daha hızlı kilo vermenizi ve forma girmenizi saÄŸlıyor. Gelin nasıl olduÄŸuna bir bakalım, emin olun artık hep soÄŸukta spor yapmak isteyeceksiniz!

SOÄžUKTA SPOR YAPMANIN FAYDALARI NELER?

1. Daha fazla kalori yakarsınız
Vücudunuz soğuk havayla karşılaştığında kendisini ısıtmak ister. Metabolizmanın bunun için yapacağı ilk şey, kalorileri yakmaktır. Yapılan araştırmalar, aynı seviye ve uzunlukta egzersizlerin soğukta yapıldığında daha fazla kalori yaktırdığını gösteriyor.

2. Kalbinizi güçlendirir
SoÄŸukta vücudunuzun merkez bölgesini daha sıcak tutabilmek adına damarlarınız sıkılaşır. Böyle olunca kalp daha güçlü biçimde kan pompalamak durumunda kalır. Bu da kalp kaslarınızın güçlenmesini ve kalbinizin daha dayanıklı hale gelmesini saÄŸlar. SoÄŸukta egzersizin ardından sıcak ortamlarda daha iyi performans sergilemeniz de böylece mümkün olur. Yalnız bunun için kalp saÄŸlığınızın iyi olduÄŸundan emin olmalısınız. 25 yaşın üzerindeyseniz bu konuda mutlaka doktorunuza danışın ve düzenli check up yaptırın.

3. Moralinizi yükseltir
Soğuk havalarda herkes eve kapanmaya meyillidir. Eve kapanıp hareketsiz kaldıkça da mevsime bağlı depresif ruh hallerine kapılma olasılığımız artar. Bunun tam aksine, soğuk havada kendinizi dışarı atıp iyi hissetmenizi ve endorfin salgılamanızı sağlayacak egzersizler yaparsanız moraliniz oldukça yükselir. Güneşi de ucundan yakalayabilirseniz D vitamini alırsınız ki bu da modunuzu iyileştirmek açısından çok yararlıdır.


HİÇ RİSK YOK MU?

Kışın spor yapmanın risk taşımadığını söylemek doÄŸru olmaz. Fakat basit önlemlerle bu bariz risklerin kolayca önüne geçebilirsiniz. Yukarıda belirttiÄŸimiz gibi soÄŸuk kalbi güçlendirir fakat kalbi zayıf olanları da zorlayabilir. Kardiyovasküler, yani koÅŸma, yürüme, tenis, yüzme, bisiklet gibi nabzı yükselten egzersizleri soÄŸukta yapmak için kalbinizin kuvvetli olduÄŸundan emin olun. SoÄŸukta kardiyovasküler egzersizleri yapmadan mutlaka doktora danışın.
Soğukta terlemiyormuşsunuz gibi gelir ancak ortam kuru olduğu için vücudunuz tam tersine daha fazla su harcar. Kalorilerin fazla yakılması da buna neden olur. Su ihtiyacınızı yeterince karşıladığınız müddetçe sorun yok.
Kayma ve düşmeye de dikkat edin. Malum, soÄŸukta buzlanma olabilir. Bastığınız yerlere dikkat edin, düşüp bir yerinizi incitmeyin.

DAHA VERİMLİ KIŞ EGZERSİZİ İÇİN TÜYOLAR


Ä°nce katmanlar halinde giyinin

Kalın bir kazak ve mont yerine ince ama sıcak tutan birkaç katman giymek soğukta hareket etmek için çok daha verimli. Termal içlik üzerine pamuklu bir tişört ve üzerine bir sweatshirt, en üste de bir rüzgarlık sizi kalın ve hantal bir kıyafetten daha iyi korur. Havanın soğukluğuna göre katmanları artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Kıyafetlerin arasında kalan hava termos etkisiyle sizi sıcak tutar ve ani ısı değişimlerinden korur.

Arkadaşınızla egzersiz yapın
Kışın soğukta dışarı çıkıp egzersiz yapmak biraz ekstra motivasyon gerektirebilir. Bunun en kolay yolu da arkadaşlarla egzersize çıkmaktır. Birinizin kaytarmak istediği gün diğeri motive edebilir ve karşılıklı sorumluluk duygusuyla daha düzenli hareket edersiniz.

Isınma hareketlerini içeride yapın
Isınma hareketleri sırasında vücut hâlâ soÄŸuktur. Ayrıca asıl hareketler kadar kalori yakılmadığı için henüz soÄŸuÄŸa karşı direnç oluÅŸmamıştır. Aynı zamanda da esneme hareketlerini yapmak kaslar sıcakken çok daha kolaydır.

Şapka takın
Vücut ısısının yÄŸzde 10’unun kafanızdan kaybolduÄŸunu biliyor muydunuz? Bu yüzden hafif bir ÅŸapka bile soÄŸukta egzersiz yaparken büyük fark eder. Anneniz boÅŸuna söylemiyordu.


Facebook’ta, Twitter’da paylaşın

Güzel havalarda herkes spor yapar, görsünler bakalım buz gibi havada spor yapmak nasılmış. Kışın bile azminizi koruyor olduğunuzu göstermek, başkalarının da hoşuna gidecek, beğeneceklerdir. Böylece sizin de motivasyonunuz artar. Deneyin bakın, göreceksiniz!


Su için

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kışın egzersiz yaparken insan susuz kaldığını fark etmeyebilir. Mutlaka yanınızda su bulundurun ve normale göre daha fazla yudumlayın.

Sporu sevdiÄŸiniz ÅŸeylerle birleÅŸtirin
Dışarıdaki spor maceranızı daha eÄŸlenceli hale getirebilecek ÅŸeyler bulabilirsiniz. KöpeÄŸiniz varsa örneÄŸin, yürürken veya koÅŸarken onu da yanınıza alın. Kışın çok güzel doÄŸa manzaraları oluÅŸabilir. Molalarınızı Instagram’da nefis kareler paylaÅŸmak için deÄŸerlendirebilirsiniz.

Kendinize bir hedef koyduysanız, kışın bundan vazgeçmeyin, hatta yukarıdaki adımlara uyarak daha da motive olabilirsiniz. Yazın gelmesine henüz vakit var fakat bahara çok az kaldı. Hep istediÄŸiniz vücuda kavuÅŸmak için FitWell’in hedef programlarına mutlaka göz atın. Cebinizdeki Koç, hedefinize ulaÅŸmanıza yardımcı olacak ve sizi sürekli motive edecek. Vakit varken hemen baÅŸlayın!

 
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo