Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

SİGARA KULLANANLARDA ZATÜRRE RİSKİ

SÄ°GARA KULLANANLARDA ZATÃœRRE RÄ°SKÄ°

Sigaraya bağlı ölümle sonuçlanabilen üst solunum yolu hastalığına yol açan zatürre mikrobunun nefes borusundan akciğerlere daha kolay yayılarak hastalık riskini artırdığı bildirildi.

Sigaraya baÄŸlı oluÅŸan zararlar nedeniyle, ölümle sonuçlanabilen üst solunum yolu hastalığına yol açan zatürre (pnömokok) mikrobunun, nefes borusu ve akciÄŸerlere daha kolay yayılarak hastalık riskini artırdığı belirtildi.

Türk İç Hastalıkları DerneÄŸi BaÅŸkanı Prof. Dr. Serhat Ãœnal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalıktan korunmak için 65 yaÅŸ üstündekiler, kalp, tansiyon, böbrek, akciÄŸer gibi kronik hastalığı bulananlar ile bağışıklık sistemi bozukluÄŸu olanların yanı sıra sigara kullananların da zatürre aşısı yaptırması gerektiÄŸi söyledi.

Halk arasındaki zatürre olarak bilinen pnömoni hastalığının, akciÄŸer dokusunun iltihaplanması ile ortaya çıktığına iÅŸaret eden Ãœnal, bazı zatürre türlerinde hasta kiÅŸiden saÄŸlam kiÅŸilere doÄŸrudan bulaÅŸma riski bulunduÄŸunu anlattı.

"Sigara dumanına maruziyet riski artırıyor"

Zatürreden korunmak için risk faktörlerinin ortadan kaldırılması gerektiÄŸini vurgulayan Ãœnal, Ã¶zellikle yüksek riskli gruba grip bulaÅŸtırabilecek kiÅŸilerin mutlaka aşılanması gerektiÄŸini bildirdi.

Ãœnal, "Yapılan araÅŸtırmaya göre, sigaraya baÄŸlı oluÅŸan zararlar nedeniyle hastalığa yol açan bakteri nefes borusu ve akciÄŸerlere daha kolay yayılabiliyor. Dolayısıyla sigara kullanımı zatürre geliÅŸme riskini artırıyor. Bunun dışında pasif içicilik olan sigara dumanına maruziyet de zatürre riskini yükseltiyor" diye konuÅŸtu.

Zatürre tanısı konan hastalarda ciddi oranda sigara kullanımı öyküsü bulunduğunu anlatan Ünal, her türlü tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulması gerektiği uyarısında bulundu.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo