Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

’ŞİDDET ŞİDDETİ DOĞURUYOR’

’ŞİDDET ŞİDDETÄ° DOÄžURUYOR’

Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayla Kerimoğlu, "Zamanında şiddete uğrayan kadın, gelinine, çocuğuna şiddet uygulayabiliyor. Şiddeti bir kontrol mekanizması olarak kim güçlüyse maalesef o kullanıyor" dedi.

KerimoÄŸlu, Bülent Ecevit Ãœniversitesi (BEÃœ) Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Kadına Yönelik Åžiddetin Nedenleri, Kadın ve Çocuk Ãœzerinde Etkileri" konferansında yaptığı konuÅŸmada, ÅŸiddetin türünün farklılık gösterdiÄŸini ve bu nedenle ÅŸiddetin birçok farklı tanımının olduÄŸunu söyledi. 

EvliliÄŸe zorlamak, ısrarla takip etmek, gelire el koymak, özel ihtiyaçlar için harçlık vermemenin de ÅŸiddetin tanımı içerisinde yer alacağını belirten KerimoÄŸlu, "Yoksulluk, düşük gelir düzeyi, erkeÄŸin alkol-madde bağımlılığı olması, ruhsal hastalıkların varlığı ve çocukken ÅŸiddete maruz kalmış olmaları da ÅŸiddet riskini artıran durumlardır. EÅŸler arası zayıf iletiÅŸimse kadına yönelik ÅŸiddet etiyolojisinde neredeyse her zaman vardır" diye konuÅŸtu. 

KerimoÄŸlu, erkeÄŸin ve kadının eÄŸitim seviyesi yükseldikçe, ÅŸiddeti uygulama ve ÅŸiddete uÄŸrama oranın düştüğünü anlatarak, ÅŸunları kaydetti: 

"Kadınlar ÅŸiddet konusunda daha bilinçli. ’Women For Women Projesi’nin verilerine göre, hayatlarının herhangi bir döneminde ÅŸiddete uÄŸrayan kadınların oranı yüzde 44.2’dir. Kadınların yüzde 68’i eÅŸlerinden, yüzde 25’i annesinden, yüzde 24 ’ü babasından, yüzde 13’ü kayınvalidesinden ve yüzde 5.3’ü görümcelerinden ÅŸiddet görüyor. Burada ÅŸiddetin salt erkekler tarafından kullanılan bir eylem olmadığı, kadınların çoklu ÅŸiddete uÄŸradığı, güç ve ÅŸiddet iliÅŸkisinin yeniden düşünülmesi gerektiÄŸi sonucunu çok rahat çıkarabiliriz. Zamanında ÅŸiddete uÄŸrayan kadın, gelinine, çocuÄŸuna ÅŸiddet uygulayabiliyor. Åžiddeti bir kontrol mekanizması olarak kim güçlüyse maalesef o kullanıyor."

- Åžiddet ÅŸiddeti doÄŸuruyor 

KerimoÄŸlu, kadınların ÅŸiddete farklı tepkiler verdiÄŸine iÅŸaret ederek, "Yapılan araÅŸtırmada kadınların yüzde 63’ü ÅŸiddete karşılık veriyor. Kadınlar terlik atarak, küfrederek, beddua ederek gibi bir ÅŸekilde o da ÅŸiddete karşılık veriyor. Åžiddet, ÅŸiddeti doÄŸuran ÅŸey aslında. Bir süre sonra bir sarmal haline geliyor. Åžiddete uÄŸrayan kadınların yüzde 17’si alkol, sigara gibi yöntemlerle kendini rahatlatmaya çalışıyor. Yüzde 31’i Allah’a sığınıp, dua ediyor" dedi.

Åžiddetin beraberinde getirdiÄŸi birden çok duygunun olduÄŸunu vurgulayan KerimoÄŸlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Åžiddete uÄŸrayan kadın ÅŸok, hissizlik, korku, mutsuzluk, öfke, kendini suçlama, çaresizlik duygularını yaşıyor. Kadına yönelik ÅŸiddeti toplumsal bir sorun olduÄŸunu tespit etmek zorundayız. EÄŸer kadına yönelik ÅŸiddeti sadece kadına yönelik yapılmış bir uygulama, bir haksızlık olarak düşünürsek, aslında konuyu anlamamışız demektir. Bu aynı zamanda çocuÄŸun, ailenin ve toplumun bir sorunu olarak alırsak, herkes sorunla kendilerini ilintilendirecektir. Yaptığımız araÅŸtırmada, ÅŸiddete tanık olma ikincil travmalar yaÅŸanmasına neden oluyor. EÅŸine ÅŸiddet uygulayan her 5 erkekten biri çocuÄŸuna da ÅŸiddet uyguluyor. Åžiddete uÄŸrayan çocuk, ÅŸiddet uygulama eÄŸiliminde oluyor."     

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo