Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

SEVİMLİ, MİLLİ, CANAVAR !..

SEVÄ°MLÄ°, MÄ°LLÄ°, CANAVAR !..

Golden-Pincerr ısırdığında ‘sevimli’, Kangal ısırdığında ‘milli’, Pitbull ısırdığında ‘canavar’ köpek!
Dogo Argentino, Brezilya Mastiff, Japanese Tosa, Presa Canario, Napoliten Mastiff, Amerikan Bulldog ve Wolfdog… Bunları hepsi, bazı kesime göre ‘canavar.’

Türkiye yasasında bu tür köpeklere ‘tehlikeli’ ve ‘yasaklı’ deniyor.
Hazırlanan bu haber metninde, bu hayvanların gerçekten ‘yasaklı’ sıfatını hak edip etmediklerini okuyabilecek; görüntülerinde de hayvanların durumlarını görebileceksiniz.
El konulma prosedürü nasıl iÅŸliyor? El konulan hayvanları bekleyen ıstıraplı son… Ä°ÅŸin uzmanları olan veteriner hekimler, bu hayvanlar hakkında ne düşünüyor? Hayvan sevenler dernekleri iÅŸin neresinde? Yasalar ne diyor ve Türkiye’de ki acı gerçekler…
Biri köpeği tecavüz ederek öldürdü, tutuklandı. Ancak bu yüzden değil 9 ayrı suç kaydından dolayı. Diğeri bir köpeği bıçakladı, gözaltına alındı ama serbest bırakıldı. Bu iki olay Ankara ve Hatay'da yaşanmıştı.
Edirne'de hayvansever bir kadın, sokak hayvanlarına besleme yaptığı için komşuları tarafından şikayet edildi, hakkında 5 ay hapis, 3 bin lira da para cezası kararı verildi. Yani hayvanları koruyana ceza kesildi, işkence edenler serbest bırakıldı.
Örnekleri çok; mesela biri köpeğe işkence etti, 800 küsur lira para cezası kesildi; biri pitbull besledi 9.563 lira para cezası yazıldı. Her bir köpek için!
Bir hayvana tecavüz eden, ya da bir kedinin ayaklarını kesen, ya da köpeÄŸin boynuna doladığı ipin bir ucunu arabanın arkasına da baÄŸlayıp sürükleyenin aldığı cezalar; öte yandan yasaklı denilen köpeklere ‘gerçek anlamda’ bakan, onlara aile olanlara verilen cezalar… 

KÖPEKLERE EL KONULMASI
Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü bünyesindeki Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Sadık Kelez, kendisine telefonla ulaşan gazetecinin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, süreci aktardı. Şikayet üzerine yapılan baskınlarda, kurum olarak bir memur görevlendirdiklerini anlatan Kelez, şunları söyledi:
“Biz iÅŸin neresindeyiz, anlatayım. Åžikayetler ya emniyete ya da doÄŸa korumaya yapılıyor. Emniyete yapılsa da onlar doÄŸa korumaya haber veriyorlar. Onlarlar baskınlarını yapıp bizden veteriner hekim istiyorlar. Orada ki hayvanın ırkının tespitini istiyorlar, yasaklı ırklardandır diye… Bizim arkadaÅŸlarımız sadece bu tespiti yapıyorlar. Daha sonra hayvanlara el konuluyor, sahibine de cezai iÅŸlem uygulanıyor.

VETERİNER HEKİMLER NELER SÖYLÜYOR?
Hasta olan yasaklı ırk köpekleri de zaman zaman tedavi eden veterinerler, tarafsız yanları ile bu köpekleri anlattılar.
Veteriner Hekim Orhan Sesli, yasaklı ırk tabirini doğru bulmadığını söyledi. Özellikle dogo ve pitbull türlerinin yetiştirilme tarzlarına dikkat çeken Sesli, şu sözlerle konuştu:
“Ben zaten yasak ırk tabirine karşıyım. Bunların yasaklı olmasına iliÅŸkin herkes kendisine göre bir ÅŸey söyleyebilir fakat bu hayvanlar, insanların yaÅŸamlarına artık girmiÅŸler. DoÄŸmuÅŸlar, büyümüşler ve aileden bir parça olmuÅŸlar. Sahipleri bize getirdiklerinde, kurdukları bağı görüyoruz. Yemesinden, içmesinden kısıntı yapıyorlar, hayatlarındaki refahlarında kısıntı yapıyorlar kedisine-köpeÄŸine harcıyorlar. Yani bu insanların köpekleri olan bağını koparmak doÄŸru bir ÅŸey deÄŸil. Bu yasak ırk denen hayvanların, birçoÄŸunun çok muhlis olduÄŸunu, çok cana yakın olduÄŸunu ben bizzat ÅŸahit oldum.
Bu baÄŸları koparmamak gerekiyor, tamamen karşıyım. Buna insanlar sebep oluyorlar. Bu hayvanlar suiistimal ediliyorlar. Bu güçleri suiistimal ediliyor. Bu insanların tavırların karşıyız. Kesinlikle hayvanlarda suç bulamayız, mümkün deÄŸil. O insanlar dikkat etmeliler. YetiÅŸtirdikleri hayvanlara kendi evlatları gibi bakmalılar.”

“TEHLÄ°KELÄ° KÖPEK YETÄ°ÅžTÄ°REN Ä°NSANLARIN CEZALANDIRILMASI TARAFTARIYIM”
Veteriner Hekim Hakan Türkoğlu da, bu hayvanlara sahip olmak isteyen, sorumluluk bilinci henüz gelişmemiş geç kesimi işaret etti. Asıl cezanın kötü sahiplere verilmesi gerektiğini ifade eden Türkoğlu, şunları kaydetti:
“Bir veteriner, bir insan olarak; bir canlının yasaklı ırk diye tabir edilmesinin etik olmadığını düşünüyorum. Devletimiz, yönetmelikte bu türlere ‘tehlikeli ırk’ olarak isimlendirmiÅŸ. Köpeklerde ‘tehlikeli’ kavramı biraz açılması gereken kavramdır. Bu köpekler, normalden güçlü olan ve acı eÅŸikleri yüksek olan köpeklerdir. Bu köpekleri yetiÅŸtirenlerin aslında takip edilmesi ve bunların cezalandırılması gerektiÄŸini düşünüyorum.
Bu köpekler, hırçın ve agresif yetiştirilirse tehlikeli olabilecek köpeklerdir. Normalde sosyal yetiştirilen, periyodik kontrolleri düzenli yapılan pitbull, dogo argantinolar çok uysal, tehlike arz etmeyen köpekler olabilir. Ama altını çizerek bir daha söylüyorum; tehlikeli köpek yoktur, tehlikeli yetiştiren sahip vardır.
Bir Golden Retriever da, sahibi tarafından hırçın yetiştirilirse Golden de tehlikeli bir köpek olabilir. Pitbull, dogo gibi köpeklere genç kesim daha çok bakıyor. Gençlerde bunları agrasyonu yüksek yetiştiriyorlar. Böylelikle köpeklerin adı çıkıyor. Normalde bu köpekler bu şekilde değiller.
Aşıları düzenli takip edilen, saÄŸlık kontrolleri yapılan, sosyal yetiÅŸtirilen, agrasyonu olmayan köpeklerin el konulup barınaklarda ömrünün sonuna kadar bir kafes içinde yaÅŸamaya hapsedilmesi, onların yaÅŸama haklarına uygun deÄŸildir. Bence tehlikeli köpek yoktur, tehlikeli yetiÅŸtirici vardır. Köpeklere cezanın verilmesinden ziyade tehlikeli köpek yetiÅŸtiren insanların cezalandırılması taraftarıyım.”

BÄ°LÄ°NÇLÄ° KİŞİLER ALSIN, KÖTÃœ ELLERE GÄ°TMESÄ°NLER   
Veteriner Hekim Kaan Sarı ise bu hayvanların nedenli uysal olduklarını anlattığı sözlerinde şunları aktardı:
“Bana gelen hastalarımdan örnek vermem gerekirse; bu hastalara ben çok rahat müdahale edebiliyorum. Aşılarını uygulayıp tedavilerini yapabiliyorum. Damar yollarına çok rahat girebiliyorum, her hangi bir agrasyonla karşılaÅŸmıyorum. Yeri geliyor bazen Golden Retrievera bile çok zor aşı yapabiliyorum. Yani bu, köpeklerin nasıl yetiÅŸtirildikleri ile alakalı bir ÅŸeydir. Kötü köpek yoktur, kötü sahip vardın. Bu köpekler güçlü hayvanlar oldukları için saldırdıklarında haliyle korku ortaya çıkıyor. Ama yetiÅŸtirmeye baÄŸlıdır, yani diÄŸer hayvanlarda aynı sonucu alabilirsiniz. Yani köpekler suçlu deÄŸiller. YetiÅŸtiriciler, bu konuda çok dikkatli olmalılar. Bu hayvanları sahiplendirirken, bunları alan kiÅŸiler çok dikkatli seçilmeliler. Bilinçli kiÅŸiler alsın, kötü ellere gitmesinler.”

EL KONULUYOR, BARINAKLARA KOYULUYORLAR! PEKÄ° SONRA…
Karadeniz Ereğli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Erdal Terzi ise barınakta ki süreci anlattı. Terzi, şu sözlerle konuştu:
“Tehlikeli ve yasak sınıfındaki köpeklerle ilgili olarak, gelen ihbarlar üzerine ekiplerimiz harekete geçiyorlar. Özgür bey (barınak veterineri) ve ben gittiÄŸimiz ihbarlarda, Emniyet Müdürlüğü ve zabıta ekipleri ile şüpheli köpeÄŸi teÅŸhis ediyoruz. Yasaklı köpek olduÄŸuna kanaat getirdiÄŸimizde, bu köpekleri barınağımıza getiriyoruz. Burada önce saÄŸlık taramasından geçiriyoruz. Sonra kısırlaÅŸtırma iÅŸlemlerini yapıyoruz. Bu köpeÄŸi, barınaktaki kafese koyuyoruz. Daha sonra günlük olarak her türlü bakımını yaparak ömrünün sonuna kadar burada kalmasını saÄŸlıyoruz.”

BELGÄ°N ALCAN: HER HAYVAN, DOÄžDUÄžUNDA MASUM DOÄžAR
Konuyu sıkı takip eden hayvan federasyonları da, ‘yasaklı ırk’ söylemine olan bakışlarını net olarak ortaya koyuyorlar.
Karadeniz EreÄŸli Gönülden Hayvan Sevenler DerneÄŸi BaÅŸkanı Belgin Alcan da, her havanın doÄŸduÄŸunda masum olduÄŸunu söyledi. Kötü insanların bu köpekleri kendileri gibi kötüleÅŸtirdiÄŸini dile getiren Alcan, “Ãœlkemize yasaklı ırk kavramı 13 yıl önce geldi. Son günlerde içe adeta cadı avı baÅŸlatırcasına; nereden kaynaklandı, ne oldu, yıllardın insanlar kendi hayvanları ile son derece uyum içinde yaÅŸarken son zamanlarda bir ÅŸeyler oldu. Bu hayvanları adeta canavarlaÅŸtırırcasına zararlı ırk olarak lanse ediliyor. Tabi ki bir ÅŸeyler yaÅŸanıyor, bir takım olaylar oluyor. Ama yasaklı ırk diye bir ÅŸey olamaz. Çünkü hiçbir hayvan yasaklı olamaz” dedi.

“SAHÄ°BÄ°NÄ°N KOMUTU DOÄžRULTUSUNDA AGRESÄ°FLEÅžTÄ°RÄ°LÄ°YOR”
Yasaklı ırk diye bir tabiri kabul etmediğini belirten Alcan, şu ifadeleri kullandı:
“Her hayvan, doÄŸduÄŸunda masum doÄŸar. Son derece zararsız doÄŸarlar. Bunları yetiÅŸtiren insanların ellerinde agresifleÅŸebilirler ye de daha mülayim hale gelebilirler. Dogolar ve pitbullarda da bu böyledir. Pitbullar, aslında son derece insancıl, mülayim, sevecen ruhu ile doÄŸan hayvanlardır. Fakat güçlü çene ve vücut yapılarından kaynaklı daha fazla zarar verebileceÄŸi; kötü ÅŸekilde eÄŸitilirse, olumsuz yönde yönlendirilirse agresif tavırlar sergilenebileceÄŸinden dolayı yasaklı ırk olarak belirtiliyor.
Yasaklı ırk dişe bir şey olamaz. Belki bunu tehlikeli ırk konumuna sokularak sahiplendirilerek ya da sahipleri denetlenerek daha sağlıklı insanların besleyebileceği ırk konumuna getirilebilirler. Bunları besleyebilecek yetiye sahip, psikolojileri düzgün, aile düzeni oturmuş, onlara kendi evlatları gibi bakan birçok insan var.
Bu hayvanları son derece agresif, zararlı hale getiren; sahibinin kötü kodlamasından kaynaklı agresif davranış sonucunda bu köpekler ceza alamaz. SosyalleÅŸmediÄŸi, sürekli kapalı ve karanlık ortamlarda kalan, kötü ÅŸartlarda bakılan bir hayvan gitti, sahibinin komutu doÄŸrultusunda agresifleÅŸtiriliyor, anti sosyalleÅŸtiriliyor. Sonra bunları dışarı çıkartıp sahiplerinin gövde gösterisi yapması ile bu hayvanlar kötü deniliyor. Sonra bu hayvan için ‘yasaklı ırk, niye besliyorsun’ deniliyor ve alınıyor ve barınaÄŸa kapatılıyor. Bu hayvanlar bunu hak ediyor mu? Barınakta niye yaÅŸasınlar? Geçtim dört duvar, kafeslerde. Ve ömürlerini buralarda tamamlamasını bekliyoruz. Bu nasıl bir mantık? Bu nasıl insan dışı bir ÅŸey?

ASIL CEZA, ONU O HALE GÄ°TERENE VERÄ°LMELÄ°!
Asıl cezayı alması gereken onu o şekle getiren, aslında beslemesine asla müsaade edilmeyecek insanların beslemesine izin verilen insanlara ceza verilmeli. Bu köpekleri bu hale getirenler hapse atılmalılar. Para cezasının bir önemi yok. Adam besler, parasını bastırır yine de besler. Cezasını çekenler köpekler, hapse kapatılan onlar. Onları bu hale getiren sahipleri hapse atılmalı. Saldırmasını kodlayan, diğer hayvanlara zarar verdiren; hiçbir suçu olmayan, tamamen masum doğan o küçücük yavruyu sen canavarlaştır sonra birini ısırdı hadi bakalım barınağa tıkalım! Bu asla çözüm değildir. Hangi birini barınaklarda niçin tutalım? Niçin orada ölümlerini beklesinler?
Bu kötü insanların yüzünden; tamamen evinde bir bebek, bir çocuk gibi, bir evlat gibi yetiÅŸtirilen baÅŸka pitbullar, dogolar ve diÄŸer hayvanlar, bir komÅŸunun kendisine olan ÅŸahsi durumundan belki kaynaklı ÅŸikayet ediyorlar. Ondan sonra kapılarına kuvvetler dayanıyor. Sonra o köpeÄŸi, sahibi olan, ona kardeÅŸi gibi bakan çocuÄŸun yatağından alıyorlar. O köpeÄŸin, o çoÄŸun psikolojisi ne olacak? O çocuÄŸa budumun açıklaması nasıl yapılacak? Yasalar böyle olmamalı. Yasalar canı koruyacak. Can yani insan, hayvan. Sonuçta bir can taşıyorsa yasalar buna göre yapılmalıdır.” 

HABERİN İÇİNDEN/

ÇOCUKLARIN EN İYİ DOSTU
Hareketi seven bu köpek cinsi yanında büyüdüğü çocukla oynamasının yanında onun tarafından incitildiğinde küçük köpek ırkları gibi agresif bir tavır sergilemez.
Pitbull cinsi çocukların küçük insanlar olduğu ve yaptığı hareketlerde bir kötü niyet olmadığını anlayan zeki köpeklerdendir.

ARAÅžTIRMA NEDÄ°YOR?
Sanılanın aksine Pitbull’lar en çok ısıran köpek deÄŸildir. 2008 yılında National Geographic tarafından yapılan testlerde, ısırma sıklığında Alman Çobanları ve Rottweiler'lar saldırdığında en çok ısıran köpek olmuÅŸtur.

BU CÄ°NSÄ° BESLEYENLER NE Ä°STÄ°YOR? 
Dogo Argantino ve Pitbull sahipleri çok üzgünler, ÅŸaÅŸkınlar. ÇoÄŸu ‘kötü köpek yoktur, kötü sahip vardır’ diyor. Öyle ise barınaklara hapis edilen bu canların suçu ne? Hapse, onları o hale getirenler girsin…

HABER : ÅžAFAK NEGÃœZEL (Demokrat Gazetesi)

 

 

SEVÄ°MLÄ°, MÄ°LLÄ°, CANAVAR !..

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

üzgün1
kızgın1
gülücük0
hayran0
şaşkın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo