Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN ’NAR’ ÖNERİSİ

SAÄžLIKLI YAÅžAM İÇİN ’NAR’ ÖNERÄ°SÄ°

Ä°stanbul Bilim Ãœniversitesi SaÄŸlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm BaÅŸkanı Prof. Dr. Funda ElmacıoÄŸlu, bağışıklık sistemini güçlendiren narın kolesterol ve ÅŸekeri dengelediÄŸini bildirdi.

Prof. Dr. ElmacıoÄŸlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, içeriÄŸindeki özellikleri nedeniyle adeta ilaç, doÄŸal antibiyotik özelliÄŸi taşıyan narın sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi gerektiÄŸini vurguladı. 

Vitamin deposu narın herkesin tüketmesi gereken bir meyve olduÄŸuna iÅŸaret eden ElmacıoÄŸlu, narın baÅŸta kanser olmak üzere kalp, damar, mide ve daha birçok saÄŸlık sorununa fayda saÄŸladığını söyledi. 

ElmacıoÄŸlu, "Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. İçerdiÄŸi flovanoidler, vitaminler, polifenoller, antosiyaninler, taninler vasıtasıyla kolesterol ve ÅŸekeri de dengeliyor. Kalp ve damar saÄŸlığımızı koruduÄŸu gibi kanser hücrelerinin geliÅŸmesini çok önemli oranda engelliyor’’ dedi.

Narın kabuÄŸunun da faydalı olduÄŸunu ancak pek bilinmediÄŸi için kabukların genellikle çöpe atıldığını ifade eden ElmacıoÄŸlu, "Nar, lezzetli bir meyve olmasının yanında besin deÄŸerleri açısından da oldukça yararlıdır. Potasyum ve demir minerali ile C vitamini açısından çok zengin bir meyve olan nar, B1, B2 vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor minerallerini de barındırır" diye konuÅŸtu.

Nar kabuÄŸundaki ellagik asitin baÅŸta meme kanseri olmak üzere hemen hemen tüm kanser türlerini Ã¶nleyici ve iyileÅŸtirici faydalar saÄŸladığını öne süren ElmacıoÄŸlu, şöyle devam etti:

"Harareti keser, enerji verir ve yorgunluÄŸu giderir. Vücudu, kalbi, mideyi ve diÅŸ etlerini kuvvetlendirir. Mide iltihabı ve ağız yarası için faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanser hücrelerinin geliÅŸmesine engel olarak, baÅŸta akciÄŸer, meme, cilt, kolon ve prostat kanseri olmak üzere kansere karşı vücudu korur. Kandaki kolesterol oranını ve tansiyonu düşürür. Damar sertliÄŸini önler ve damarları açar. Bu özellikleriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kandaki ÅŸeker seviyesini de dengeleyerek ÅŸeker hastalarına iyi gelir. Cilt saÄŸlığı için de faydalıdır. Ayrıca artrit ve eklem aÄŸrılarını dindirmeye yardımcı olur.’’

Nar tanelerini saran zarın hazmı kolaylaÅŸtırma ve idrar söktürme etkisi bulunduÄŸunu aktaran ElmacıoÄŸlu, kabuklarından demlenen çayın ise ishal giderici ve bağırsak kurtlarını temizleyici özelliÄŸine sahip olduÄŸunu kaydetti.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo