Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Pasaportlarda ’Parmak İzi’ Dönemi

Pasaportlarda ’Parmak Ä°zi’ Dönemi

KHK kapsamında, polis 1 yıl içinde pasaport ve ehliyet iÅŸlemlerinden çekilecek. AB uyumlu, çiplerinde parmak izi verileri içeren pasaportlar 1 Kasım’dan itibaren verilecek. Yeni pasaport alınırken, hali hazırda geçerli pasaportu bulunan vatandaÅŸlardan, ek vergi alınmayacak. Sadece 87.50 liralık defter ücreti tahsil edilecek.

Resmi gazete’de olaÄŸanüstü hal kapsamında (OHAL) önceki gün yayımlanan kanun hükmünde kararname (KHK) çerçevesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü’nce gerçekleÅŸtirilen pasaport ve ehliyet iÅŸlemleri, polisten alınarak 1 yıl içinde Nüfus ve VatandaÅŸlık Ä°ÅŸleri Genel Müdürlüğü’ne devredilecek.

Türkiye ile Avrupa BirliÄŸi arasındaki mutabakat  doÄŸrultusunda hazırlanan ve çiplerinde parmak izi verilerini içeren pasaportlar ise bugünden itibaren verilmeye baÅŸlanacak.

İçiÅŸleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye ile AB arasında varılan mutabakata göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlarının Schengen  üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebilmesi için ÅŸartlardan biri olan AB’ye uyumlu yeni pasaportlar hazırlandı.

AB ile vize muafiyeti çerçevesinde, mevcut pasaportlar, parmak izi  verilerinin yüklü olmaması nedeniyle, AB ÅŸartlarına uyumlu deÄŸildi. Uygulamaya  konulacak yeni pasaportların hazırlıkları Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport ve  Güvenli Belge Daire BaÅŸkanlığınca, 1 Haziran’da tamamlandı. Ancak mevcut  pasaportların tüketilmesi amacıyla uygulama için 1 Kasım tarihi beklendi.

Yeni pasaportların çiplerinde, biometrik data ve kiÅŸinin parmak izinin  yanı sıra kiÅŸiye ait ad, soyad, doÄŸum yeri-tarihi, uyruk, kimlik ve pasaport  numarası, cinsiyet gibi kiÅŸisel veriler de bulunacak.

ESKİSİ OLAN 87 TL ÖDEYECEK

Yeni pasaport alınırken, hali hazırda geçerli pasaportu bulunan vatandaşlardan, ek vergi alınmayacak. Sadece defter ücreti tahsil edilecek. Şu an defter ücreti 87.50 lira seviyesinde bulunuyor. Ancak hiç pasaportu bulunmayan ve ilk kez alacak olan yurttaşlar yine vergi ödemek durumunda kalacak.

 

kaynak:http://www.milliyet.com.tr

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo