Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

O PARA GERİ ALINABİLECEK!.

O PARA GERÄ° ALINABÄ°LECEK!.

21 Ağustos 2007 ile 22 Eylül 2011 tarihleri arasında tüketiciden fazla faiz tahsil eden 12 banka için hukuki süreç tamamlandı. Banka müşterileri, 4 yılda ödedikleri fazla parayı almak için bankaya başvurabilecek ya da tazminat davası açabilecek.

Rekabet Kurulu’nun, kredi ve kredi kartı konularında birlikte fiyat tespit etmek amacıyla kartel oluÅŸturduÄŸu gerekçesiyle 12 bankaya 8 Mart 2013’te kestiÄŸi toplam 1.1 milyar TL idari para ceza ile ilgili hukuki süreç tamamlandı. Böylece tüketicilere uygulanan fazla faizi de geri alma imkanı doÄŸdu. Kredi puanlarının yüksek olması ve tüketicilerden fazla faiz alınmasıyla ilgili hukuki süreç  Ankara 2. Ä°dare Mahkemesi’nin 2015 yılının baÅŸlarında Rekabet Kurulu kararını hukuka uygun bularak, bankalarca açılan iptal davalarını reddetmesiyle banka müşterileri lehine geliÅŸti. Ardından da Danıştay 13. Dairesi, Ä°dare Mahkemesinin kararının bozulması ve Rekabet Kurul kararının hukuka aykırı olduÄŸuna karar verilmesi için yapılan temyiz baÅŸvurusu yapılırken, Danıştay’ın  tüketicinin lehine olan kararı onayarak kararı Rekabet Kuruluna tebliÄŸ  etti. Star’dan Erdinç Akkoyunlu’nun haberine göre, kararla birlikte banka müşterisi, 21 AÄŸustos 2007 ve 22 Eylül 2011 arasında 12 bankanın birisinden aldığı kredi ve kredi kartı hizmeti için suni ÅŸekilde oluÅŸturulan kartel faizi oranında zararı hakkında 3 kat tazminat davası açma hakkı elde etti.

3 KATINA KADAR TAZMÄ°NAT

Celal Bayar Ãœniversitesi Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Ãœyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Åžahin “Rekabeti ortadan kaldıran bankalar, tüketiciyi büyük bir zarara uÄŸratmışlar. ÖrneÄŸin zararınız 500
TL ise bin 500 TL tazminat alabilirsiniz. 3 kat oranı deÄŸil ama 3 katına kadar tazminat talep edilebilir” dedi.

1 MİLYON DAVA AÇILABİLİR

Tüketici Hukuku Enstitüsü BaÅŸkanı Avukat Hakan TokbaÅŸ ise, kendilerine bir aylık süreçte kendilerine binin üzerinde dava baÅŸvurusu geldiÄŸini söyleyerek, “Anadolu’da avukatlık büroları bu davalara baksın diye avukat istihdam etmeye baÅŸladı. Tahminimiz bankalara 1 milyon dava açılacağı yönünde. Çünkü sadece o dönemde konut kredisi kullananların sayısı 1 milyon 680 bin kiÅŸi. O dönemde toplam 
kredi alan kiÅŸi sayısı da 30 milyonu geçiyor” dedi.

Fazla faizin alındığı döneme iliÅŸkin 
Türkiye Bankalar BirliÄŸi verilerine göre, 2007-2011 yıllarında, 1 milyon 681 bin 795 kiÅŸinin konut, 934 bin 538 vatandaşın taşıt, 30 milyon 400 bin 254 kiÅŸinin ihtiyaç kredisi kullandı.

 

milliyet

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo