Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

ÖSYM Tercih İşlemleri Başladı!

ÖSYM Tercih İşlemleri Başladı!

Üniversite terichleri için beklenen gün geldi! LYS ve YGS adayları bugün istedikleri üniversite ve bölüme yerleşmek için tercih yapacaklar. İşte 2016 ÖSYS yerleştirme tercih işlemleri, AİS ve tercih kılavuzu ile ilgili detaylar...

ÖSYM’nin bugün başlayacğaını duyrduğu tercih süreci başladı. Üniversite hayali ile YGS ve LYS’ye giren öğrencilerin beklediği karar anı geldi. Bugün ertelemeli ÖSYS yerleştirme tercih dönemi başladı! Peki YGS ve LYS puanları ile nasıl üniversite ve bölüm tercihi yaplır? Öğrenciler ve adaylar üniversite tercih işlemlerini AİS yani ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden gerçekleştirecekler. ÖSYM tarafından tercih dönemi 29 Temmuz – 3 Ağustos olarak belirlendi yani öğrencilerin tercih işlemlerini 3 Ağustos saat 23.59’a kadar tamamlamış olmaları gerekiyor.

Üniversite yerleştirme tercih işlemleri için tıklayınız:  https://ais.osym.gov.tr

YGS ve LYS puanları ile üniversite tercih listesi hazırlamak için yukarıdaki bağlantı ile erişebileceğiniz AİS’e giriş yapmanız gerekmektedir. Açılan sayfada ÖSYS tercih başlığına tıkladığınızda ugfak bir pencere açılacak. Bu pencerede “Tercih Yap” butonuna tıklayarak AİS’e giriş yapabilir ve yerleştirme tercih işlemlerinize başlayabilirsiniz. Sistem giriş ypabilmek içimn T.C. kimlik numanız ve aday şifresi gereklidir. Aday şifresinizi unuttuysanız haberimizin devamındaki talimatları takip ederek yeni aday şifresi alabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki bağlantılardan da  2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na erişebilirsiniz.

ÖSYS Tercih Kılavuzu için tıklayınız: http://www.osym.gov.tr/belge/1-26178/2016-osys-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-ki-.html

 

KILAVUZDAN ÇIKARTILAN ÜNİVERSİTELER

 

ÖSYM’nin duyurusuna göre bazı üniversiteler kılavuzdan çıkartılmış durumda. Bu üniversiteler OHAL kapsamında kapatılan üniversiteler oluyor! İşte o üniversiteler:

Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa)

Canik Başarı Üniversitesi (Samsun)

Fatih Üniversitesi (İstanbul)

Gediz Üniversitesi (İzmir)

İpek Üniversitesi (Ankara)

Melikşah Üniversitesi (Kayseri)

İzmir Üniversitesi (İzmir)

Mevlana Üniversitesi (Konya)

Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul)

Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır)

Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul)

Şifa Üniversitesi (İzmir)

Turgut Özal Üniversitesi (Ankara)

Zirve Üniversitesi (Gaziantep)

 

ÖSYM’DEN 2016 ÖSYS TERCİH İŞLEMLERİ DUYURUSU

 

2016-ÖSYS tercih işlemleri, 29 Temmuz 2016 tarihinde başlayacak ve 3 Ağustos 2016 tarihinde sona erecektir. 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanmıştır.

18 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM’nin internet sayfasından yayımlanan kılavuzda aşağıda belirtilen güncellemeler yapıldığından adayların tercih işlemi için 28 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM’nin internet adresinden yayımlanan kılavuzu esas almaları ve bu tarihler arasında ÖSYM’nin internet sayfasında yer alabilecek duyuruları takip etmeleri gerekmektedir. Kılavuz basımı, dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

Adaylar tercihlerini, 29 Temmuz -3 Ağustos 2016tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr  internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır.  ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır. Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki TC kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir. TC kimlik numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisi sorumlu olacaktır.

Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr  internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır.  Adayların tercihlerinin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmaları için ekranda “2016-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini görmeleri gerekmektedir.  Adaylar, tercih işlemini tamamladıktan sonra “Tercih Süresi” içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesinin bir dökümünü edinerek saklamalıdır.

Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra “Tercih Süresi” içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. “Tercih Süresi” tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik/düzeltme yapılamaz. Merkezimize gönderilen düzeltme/değişiklik taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz.

Tercih işlemleri, 3 Ağustos 2016 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Tercih süresi uzatılmayacaktır. Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları bölümü (2 kısım halinde düzenlenmiştir) mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır.

2016-ÖSYS adaylarına ve kamuoyuna önemle duyurulur.

 

ÖSYM ADAY ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

 

ÖSYM tarafından yapılan tüm sınavlar için sistemde daha önceden tanımlanmayan adaylar için Başvuru Merkezlerinden yapılan başvuru işleminde adaylara internet erişim şifresi ücretsiz olarak verilmektedir. Bu şifre, adayın sisteme ilk girişinde aday tarafından bizzat değiştirilir. Bu şifreler geriye dönüşümsüz olarak ve kriptolu olarak sistemimizde tutulmaktadır. İlgili adaydan başkasının şifreyi bilmesi, görmesi ve edinmesi mümkün değildir.

Adaylar, T.C. Kimlik Numarası ve şifreyle birlikte ÖSYM’nin http://ais.osym.gov.tr ve https://sonuc.osym.gov.tr adreslerini kullanarak sınav başvurusu yapma, tercih bildirme, başvuru ve tercih bilgilerinde değişiklik yapma, sınava giriş belgesi edinme, sınav sonuçları ve yerleştirme bilgilerini edinme işlemlerini yapabilirler.

Şifre, adayın hem ilgili sınavın bütün aşamalarında, hem de sonraki yıllarda ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda yapacağı bütün işlemlerde gerekli olacağından aday tarafından korunmalı ve kesinlikle kimseyle paylaşılmamalıdır. Kişisel şifresini kaybeden veya unutan adaylar, ÖSYM’nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden ücretsiz olarak yeniden edinebilirler. Bunun için belirtilen internet adresinden “Şifremi Unuttum” alanına girmeleri burada kendilerine sorulan soruları doğru cevaplandırmaları (Sorulara verilen cevaplar, daha önce sistemde şifre değişikliği yapılırken verilen bilgilerle aynı olmalıdır.) gerekmektedir. Sorulara doğru cevap veremediği için internet erişim şifresini bu yolla yeniden edinemeyen adaylar, yeni şifre edinmek için ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine veya ekte yer alan ÖSYM tarafından yetkilendirilmiş Başvuru Merkezlerine nüfus cüzdanı/pasaportları ile birlikte şahsen başvurarak, ücreti karşılığı yeni şifrelerini edinmek zorundadır. Nüfus cüzdanında adayın güncel bir fotoğrafı ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde adayın güncel bir fotoğrafı veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. ÖSYM Merkezde (Bilkent-Ankara) adaya internet erişim şifresi verme işlemi yapılmamaktadır. Adayın kendisinden başka hiç kimse aday adına şifre edinemez.

 

SÖZCÜ

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo