Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

OSMANLI ÇİLEĞİ HASADINA BAŞLANDI !.

OSMANLI ÇİLEĞİ HASADINA BAŞLANDI !.

Bu seneki Osmanlı Çileği rekoltesi 2 ton. Çilek pazara inmeden alıcısına ulaşıyor.


EreÄŸli 'de, 'PadiÅŸah sofrası meyvesi' olarak bilinen aroması, rengi ve tadı ile öne çıkan yöreye özgü Osmanlı çileÄŸinin hasadına baÅŸlandı. Bu sene rekolte olarak yaklaşık 2 ton ürün toplanacağı ifade edilirken, çilekler pazara inmeden alıcısına ulaÅŸtırılıyor. 

İlçe tarihinde önemli yere sahip Osmanlı Çileği, Kocaali Mahallesi ve bazı köylerde yetiştiriliyor. Yetiştirilen Osmanlı Çileklerinin hasadına başlandı. Narin yapısı yüzünden toplanması sırasında büyük hassasiyet gerektiren Osmanlı Çileği tarladan toplandıktan sonra daha pazara inmeden alıcısına teslim ediliyor.

Osmanlı ÇileÄŸini YaygınlaÅŸtırma ve Ãœreticiyi Koruma DerneÄŸi BaÅŸkanı Åžaban Çetinkaya DerneÄŸe ait alanda ki Osmanlı Çileklerini toplamaya baÅŸladı. Sabahın erken saatlerinde baÅŸlayan toplama iÅŸlemi akÅŸamın ilerleyen saatlerine kadar devam ediyor. Bu sene tarlalardan yaklaşık 2 ton civarında Çilek toplandığını ifade eden Çetinkaya, tarladan toplanan çileÄŸin pazara inmeden alıcıya teslim edildiÄŸini, Osmanlı çileÄŸi üretimini ilçede geliÅŸtirmek için çaba gösterdiklerini ve bundan dolayı da fide üretimini de gerçekleÅŸtirdiklerini ifade etti. 

Çetinkaya konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Osmanlı çileÄŸin de bugün hasat baÅŸladı. Mevcut bahçemizdeki Osmanlı çileklerini hasat ediyoruz. EreÄŸli’de Osmanlı ÇileÄŸin de gelinen son nokta iyi yönde geliÅŸiyor. Bu da bizler için son derece sevindirici. Ä°yi yönde geliÅŸmesi rekolteyi arttırmak için yapılan çalışmalar olumlu sonuçlar veriyor. Ama bakıyoruz ki gerçekten de Kralların PadiÅŸahların yiyeceÄŸi dediÄŸimiz ürüne her geçen gün talep daha da artıyor. Biz mevcut alanlarda yetiÅŸtirdiÄŸimiz, yetiÅŸen çileklerimiz kesinlikle ihtiyaca cevap vermediÄŸi gibi yeni alanlarda oluÅŸturmaya çalışıyoruz. Fakat bunların da yeterli olacağını düşünmüyoruz. Zaten bu amaçla çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bizim bölgemizde Karadeniz EreÄŸli’de bana göre bir karış toprağı olan insanımız bizler Osmanlı çileÄŸini üretmeliyiz. BaÅŸka bir alternatifimiz bana göre olmamalı. Burada üretilen Osmanlı ÇileÄŸi bana göre dünyanın en güzel ve en leziz meyvesi. Bunun pazarlanamama durumu söz konusu deÄŸil. Ne kadar üretirsek üretilelim bunun pazarda sıkıntısı yok. ÖrneÄŸin Osmanlı ÇileÄŸinin bu yol kilo fiyatı en az 60 lira. EreÄŸli dışından birçok insan arayıp fiyatının önemli olmadığını tek isteklerinin Osmanlı çileÄŸini tatmak istediklerini söylüyorlar. Fakat imkânsızlıklar çerçevesinde, üretimin az olması sebebi ile bu taleplere cevap veremiyoruz”

BU SENEKÄ° ÃœRETÄ°M YAKLÅžIK 2 TON CÄ°VARINDA…

“Bu sene ki üretim, bizim bahçemizin de dışında EreÄŸli’ de ki tarlalarla beraber 2 tonu geçer gibi geliyor. Ancak bu toplanan ürün pazara inmiyor. Tamamen daha önceden bire bir diyaloglarla sipariÅŸ edilerek insanlara ulaÅŸtırılıyor. Åžu anda rekolteyi tam olarak da tespit edebilmiÅŸ deÄŸiliz. Ancak her geçen gün artarak devam ediyor. Biz bunun artışını hızlandırmak için fide üretimini hızlandırıyoruz. Fide üreterek insanlara katkı saÄŸlamaya çalışıyoruz. Ãœründe meyvede olduÄŸu gibi bölge halkımızın büyük bölümü Osmanlı çileÄŸi fidesine ilgi ve alaka gösteriyor. Fide buldukları sürece alıp bahçe kurmak istiyorlar. Ancak biz ÅŸu aÅŸamalarda fide talebine bile yetiÅŸemiyoruz. Bir dönüm alana 5-6 bin kök fide gidiyor. Diyelim ki 10 dönüm alana Osmanlı çileÄŸi yapmak istesek 50-60 bin fide gerekiyor. Bunu da yetiÅŸtirmek tabi ki yine alana ve çalışmalarına baÄŸlı” dedi. 

Kendine özgü kokusu ve aromasıyla diğer çileklere göre daha lezzetli olmasıyla öne çıkan çilek, ön siparişlerle henüz hasadı yapılmadan tarladayken satılıyor. 'Padişah sofrası meyvesi' olarak bilinen Osmanlı çileği, rivayete göre padişahların sofralarından eksik olmamasının yanı sıra Osmanlı Devleti zamanında yabancı devlet adamlarına hediye olarak gönderildiği biliniyor.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük6
hayran1
şaşkın1
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo