OSMANLI ÇİLEĞİ HASADINA BAŞLANDI !.
Bu seneki Osmanlı Çileği rekoltesi 2 ton. Çilek pazara inmeden alıcısına ulaşıyor.
Ereğli 'de, 'Padişah sofrası meyvesi' olarak bilinen aroması, rengi ve tadı ile öne çıkan yöreye özgü Osmanlı çileğinin hasadına başlandı. Bu sene rekolte olarak yaklaşık 2 ton ürün toplanacağı ifade edilirken, çilekler pazara inmeden alıcısına ulaştırılıyor.
İlçe tarihinde önemli yere sahip Osmanlı Çileği, Kocaali Mahallesi ve bazı köylerde yetiştiriliyor. Yetiştirilen Osmanlı Çileklerinin hasadına başlandı. Narin yapısı yüzünden toplanması sırasında büyük hassasiyet gerektiren Osmanlı Çileği tarladan toplandıktan sonra daha pazara inmeden alıcısına teslim ediliyor.
Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya Derneğe ait alanda ki Osmanlı Çileklerini toplamaya başladı. Sabahın erken saatlerinde başlayan toplama işlemi akşamın ilerleyen saatlerine kadar devam ediyor. Bu sene tarlalardan yaklaşık 2 ton civarında Çilek toplandığını ifade eden Çetinkaya, tarladan toplanan çileğin pazara inmeden alıcıya teslim edildiğini, Osmanlı çileği üretimini ilçede geliştirmek için çaba gösterdiklerini ve bundan dolayı da fide üretimini de gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Çetinkaya konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Osmanlı çileğin de bugün hasat başladı. Mevcut bahçemizdeki Osmanlı çileklerini hasat ediyoruz. Ereğli’de Osmanlı Çileğin de gelinen son nokta iyi yönde gelişiyor. Bu da bizler için son derece sevindirici. İyi yönde gelişmesi rekolteyi arttırmak için yapılan çalışmalar olumlu sonuçlar veriyor. Ama bakıyoruz ki gerçekten de Kralların Padişahların yiyeceği dediğimiz ürüne her geçen gün talep daha da artıyor. Biz mevcut alanlarda yetiştirdiğimiz, yetişen çileklerimiz kesinlikle ihtiyaca cevap vermediği gibi yeni alanlarda oluşturmaya çalışıyoruz. Fakat bunların da yeterli olacağını düşünmüyoruz. Zaten bu amaçla çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bizim bölgemizde Karadeniz Ereğli’de bana göre bir karış toprağı olan insanımız bizler Osmanlı çileğini üretmeliyiz. Başka bir alternatifimiz bana göre olmamalı. Burada üretilen Osmanlı Çileği bana göre dünyanın en güzel ve en leziz meyvesi. Bunun pazarlanamama durumu söz konusu değil. Ne kadar üretirsek üretilelim bunun pazarda sıkıntısı yok. Örneğin Osmanlı Çileğinin bu yol kilo fiyatı en az 60 lira. Ereğli dışından birçok insan arayıp fiyatının önemli olmadığını tek isteklerinin Osmanlı çileğini tatmak istediklerini söylüyorlar. Fakat imkânsızlıklar çerçevesinde, üretimin az olması sebebi ile bu taleplere cevap veremiyoruz”
BU SENEKİ ÜRETİM YAKLŞIK 2 TON CİVARINDA…
“Bu sene ki üretim, bizim bahçemizin de dışında Ereğli’ de ki tarlalarla beraber 2 tonu geçer gibi geliyor. Ancak bu toplanan ürün pazara inmiyor. Tamamen daha önceden bire bir diyaloglarla sipariş edilerek insanlara ulaştırılıyor. Şu anda rekolteyi tam olarak da tespit edebilmiş değiliz. Ancak her geçen gün artarak devam ediyor. Biz bunun artışını hızlandırmak için fide üretimini hızlandırıyoruz. Fide üreterek insanlara katkı sağlamaya çalışıyoruz. Üründe meyvede olduğu gibi bölge halkımızın büyük bölümü Osmanlı çileği fidesine ilgi ve alaka gösteriyor. Fide buldukları sürece alıp bahçe kurmak istiyorlar. Ancak biz şu aşamalarda fide talebine bile yetişemiyoruz. Bir dönüm alana 5-6 bin kök fide gidiyor. Diyelim ki 10 dönüm alana Osmanlı çileği yapmak istesek 50-60 bin fide gerekiyor. Bunu da yetiştirmek tabi ki yine alana ve çalışmalarına bağlı” dedi.
Kendine özgü kokusu ve aromasıyla diğer çileklere göre daha lezzetli olmasıyla öne çıkan çilek, ön siparişlerle henüz hasadı yapılmadan tarladayken satılıyor. 'Padişah sofrası meyvesi' olarak bilinen Osmanlı çileği, rivayete göre padişahların sofralarından eksik olmamasının yanı sıra Osmanlı Devleti zamanında yabancı devlet adamlarına hediye olarak gönderildiği biliniyor.
İlk Yorumu Siz Yazın!