Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ORMAN İŞÇİLERİNİN ZORLU MESAİSİ!.

ORMAN İŞÇİLERİNİN ZORLU MESAİSİ!.

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, kayın ve meÅŸe aÄŸaçlarının kesimini yapan orman işçileri, ailelerinin geçimini saÄŸlamak için gün boyu çalışıp, kamyon kasalarında kurdukları naylon çadır ile ahÅŸap barakalarda uzun süre yakınlarından ayrı yaşıyor. 

Alaplı ilçesinde, bin 200 rakımdaki sık ormanlık alanları seyreltme amacıyla kayın ve meÅŸe aÄŸaçlarını kesen işçiler, sabahın ilk ışıklarıyla baÅŸladıkları mesailerini, akÅŸam saatlerinde tomrukları traktörlere yükleyene kadar sürdürüyorlar. 

Ormanlık alanda kamyonların kasasında kurdukları naylon çadır ve inÅŸa ettikleri ahÅŸap barakalarda kalan işçiler, bazen ayın birkaç gününü evlerinde geçirebilirken, iÅŸ ÅŸartları gereÄŸi bazen de aylarca evlerinden ayrı yaÅŸamak zorunda kalıyor.

- Sabahın ilk ışıklarından akşam saatlerine kadar çalışıyorlar

Orman işçilerinden Halil Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 35 yıldır ağaç kesme işi ile uğraştığını belirterek, teknolojinin gelişmesiyle zorlu mesleklerinin bir nebze de olsa kolaylaştığını söyledi.

Ailesinden aylarca uzak kalsa da baba mesleÄŸi kesimciliÄŸi çok sevdiÄŸini dile getiren EroÄŸlu, "Kamyon kasasını naylonla kapattığımız tek odalı barakada, sabahın ilk ışıklarında uyanarak, akÅŸam saatlerine kadar çalışıyoruz. Eskiden aÄŸaç kesmek balta ile olurdu artık günümüzde motorlarla yapılıyor. Kamyonlara yüklerken ya da tomrukları çekerken traktörler de iÅŸimizi çok kolaylaÅŸtırıyor." dedi. 

"Hayatımız sık ağaçların bulunduğu ormanlıklarda, yorucu geçse de ağaç kesim işini çok seviyorum." diyen Eroğlu, günde ortalama 15 ağaç kestiklerini aktardı.

Eroğlu, mesleklerinin zor olduğu ve dikkat edilmesi gereken hususların bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ağaç kesmek herkesin harcı değil, burada acemilere motor kesinlikle vermeyiz. Bizler diplomalı ağaç kesicileriz. Ağacın öncelikle etrafını temizleriz, etrafında dolanarak ağacın hangi tarafa devrileceğini hesaplarız. Etrafında bir iki tur dönmeden kesinlikle ağaç kesmeyiz. Devrilen ağacı güzelce budayarak, traktör ve kamyonlara yükleriz."

- "Ayın dört günü evimdeyim"

Alaplı ormanlarında 30 yıldır kesim işi yaptığını kaydeden Satı Kılıçaslan da her ne kadar zor bir meslek olsa da işini severek yaptığını ve bu işten emekli olacağını ifade etti.

Kılıçaslan, "Ayın dört günü evimdeyim, geri kalan günlerde ise ormanda aÄŸaç keserek ekmek paramı kazanıyorum." diye konuÅŸtu. 

AÅŸağı DaÄŸ Köyü Orman Kooperatif BaÅŸkanı Mustafa Sevim ise Alaplı’da yıllık 10 bin metre küp aÄŸaç üretimi yapıldığı bilgisini paylaÅŸarak, bu aÄŸaçların mobilya, parke ve sunta gibi sanayi alanlarında kullanıldığını anlattı.

Mobilya sektörünün kayın aÄŸacını çokça tercih ettiÄŸini belirten Sevim, ayrıca Türkiye’nin önde gelen mobilya firmalarına Alaplı ormanlarından kayın aÄŸacı gönderdiklerini de sözlerine ekledi. 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo