ONLARIN YERİ BUZDOLABI DEĞİL!.
Gıdaların taze kalması için buzdolabınızı ilahi kurtarıcı olarak mı görüyorsunuz? Domatesleri, muzu ve hatta ekmeği, bozulmasın diye marketten gelir gelmez buzdolabına mı yerleştiriyorsunuz? En azından aşağıdaki gıdalar için bunu bir kere daha düşünün...
DOMATES
Domatesleri buzdolabına koyarak olgunlaÅŸmasına mani oluyor, lezzetinin ölmesine sebep oluyorsunuz. Dr. Mercola’ya göre bu ÅŸekilde domateslerin kimyasal yapısı bozuluyor ve domatesin içindeki, tadını etkileyen uçucu bileÅŸen azalıyor. Domatesin dokusu ve rengi de soÄŸuk ortamdan etkileniyor; 5 derecenin altındaki sıcaklıklarda ’soÄŸuk zararlanmasına’ maruz kalan sebzenin yüzeyinde çukurlar oluÅŸuyor.
PATATES
Patatesin soÄŸuk ve kuru ortamda saklanması bir ÅŸart, ama orası buzdolabı olmamalı… Buzdolabında tutulan patatesin içeriÄŸindeki niÅŸasta ÅŸekere dönüşebilir bu da sebzenin dokusunun deÄŸiÅŸmesine, renginin bozulmasına ve piÅŸirildiÄŸinde ÅŸekerli bir tat vermesine neden olabilir.
SOÄžAN
KabuÄŸu soyulmamış soÄŸanlar havadar, kuru ve soÄŸuk bir yerde beklemeli. Ama onların yeri de soÄŸuk bir buzdolabı deÄŸil… SoÄŸan, ancak kabuÄŸu soyulmuÅŸ ve kesilmiÅŸse buzdolabına konulabilir. Öte yandan bu ÅŸekilde de kuru kalabilmeleri için nemin az olduÄŸu bir ortama ihtiyaç var. KesilmiÅŸ soÄŸanlar hava geçirmez bir saklama kabında yedi güne kadar saklanabilir.
EKMEK
Buzdolabı ekmek için hayli kötü bir ortam. Ekmeği dondurmak, her ne kadar bayatlamasına mani olsa da somun ekmeğinizi buzdolabına koymak bilakis, bayatlama sürecini hızlandıracaktır. Nişasta, soğuk derecelerde oda sıcaklığında olduğundan çok daha hızlı bir şekilde kristalize olur, ekmeğin sertleşip bayatlama süreci hızlanır.
MUZ
Olgun muzu buzdolabına koymak, meyvenizin birkaç gün daha olgun kalmasını saÄŸlar ama hâlâ yeÅŸil ve sert olan muzları buzdolabına koymanız, olgunlaÅŸmaya mani olur. Muzunuz bu durumda buzdolabından çıkardıktan sonra bile olgunlaÅŸaz ve kararır. Tropik bir meyve olan muzun hücre duvarlarında soÄŸuÄŸa karşı doÄŸal bir koruması yoktur. Bu nedenle soÄŸuk ortamda zarar görürler; meyvenin sindirim enzimleri hücrelerden sızar bu da muzun dış kısmının tamamen kararmasına neden olur.
SARIMSAK
Sarımsakların naylon torbalara ya da buzdolabına konması küflenmesine neden olabilir. Bu nedenle sarımsağı saklamak için en iyi yer oda sıcaklığında, hava akımı olan, kuru ve bir parça ışık gören karanlık bir alan… (The Independent)
radikal
İlk Yorumu Siz Yazın!