Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Olur Olmaz Gülmek Alzheimer Belirtisi

Olur Olmaz Gülmek Alzheimer Belirtisi

İngiliz uzmanların yaptığı araştırmada giderek çarpıklaşan mizah anlayışının demans habercisi olabileceği sonucuna varıldı. Mizah anlayışındaki çarpıklıklara, trajik olaylara kahkahalarla gülmek de dahil.

University College of London’da (UCL) yapılan araÅŸtırmada, beynin ön ve yan lobunda hücre kaybı ortaya çıkan 48 frontotemporal demans hastası incelendi. Hasta yakınlarına verilen ankette, hastaların farklı komedi türlerine karşı tepkilerinin ölçülmesi istendi. Hasta yakınlarının neredeyse tamamı, demans teÅŸhisinden 9 yıl kadar önce mizah anlayışında bir deÄŸiÅŸiklik fark ettiklerini söyledi.

MR. BEAN Ä°ZLÄ°YORLAR

Hastaların birçoÄŸu tuhaf bir mizah anlayışı geliÅŸtirip kiÅŸisel yaÅŸamlarındaki trajik bir olay ya da habere gülmeye baÅŸladı. Demans hastalarının ayrıca “Emret Bakanım” gibi hiciv komedileri yerine “Mr. Bean” gibi aksiyon-komedileri tercih ettikleri görüldü. Çalışmayı yürüten Dr. Camilla Clark, “Bunlar tatsız komedi anlayışının çok ötesinde, tamamen uygunsuz bir mizah bu. ÖrneÄŸin bir adam, eÅŸi kendisini sıcak suyla haÅŸladığında güldü” dedi. 

KAZA HABERINE GÜLDÜ

Sheffield’de yaÅŸayan Lea Pearce çalışmaya katılmadı ancak araÅŸtırmadaki bulguları bizzat yaÅŸadığını söyledi. Pearce annesindeki ilk deÄŸiÅŸiklikleri 55 yaşındayken fark ettiÄŸini, ancak frontotemporal demans teÅŸhisinin 4 yıl sonrasında konulduÄŸunu anlattı. Pearce, “Annem sevgi dolu bir kadındı, ama sonra giderek duygusuz bir hale geldi. DoÄŸum günlerimizi unutuyor ve birinin kaza geçirdiÄŸini, hastalandığını ve hatta iÅŸini kaybettiÄŸini duyduÄŸunda gülüyordu” dedi. Ä°ngiltere Alzheimer AraÅŸtırmaları Vakfı’ndan Dr. Simon Ridley ise kendisinin ya da yakınlarının davranışlarındaki deÄŸiÅŸiklikten kaygılananların doktora baÅŸvurmaları gerektiÄŸini söyledi. Ridley, “Bunamayı duyduÄŸumuzda ilk aklımıza gelen hafıza kaybı oluyor ama bu çalışma günlük yaÅŸam ve iliÅŸkileri etkileyen sayısız farklı belirtiyi gözlemlemenin önemini ortaya koyuyor” dedi.

 

aktuelpsikoloji

 
 
 
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo