Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

O BORÇLAR SİLİNİYOR!..

O BORÇLAR SİLİNİYOR!..

2012 yılından itibaren gelir testi yaptırmayıp Genel SaÄŸlık Sigortası primlerini ödemeyen gençler hem prim borcuyla karşı karşıya kalmış hem de saÄŸlık hizmetinden yararlanamamıştı. Yayımlanan genelgeyle 25 yaşın altındakilerin prim borçları silinecek 1 veya 2 ayın ardından saÄŸlık hizmeti almaya baÅŸlayacaklar.

3.5 milyon gencin merakla beklediÄŸi genelge yayınlandı, 25 yaşın altındakilerin Genel SaÄŸlık Sigortası (GSS), prim borçlarının affı ile ilgili detaylar da netleÅŸti. 

Konunun detayına geçmeden önce kısa bir hatırlatma yapayım. 18 yaşından küçükler,anne-babası sigortalı olsun olmasın otomatik GSS kapsamında sayılıyor. 20 yaşına kadar lise ve dengi öğretim gören, 25 yaşına kadar da üniversitelerde okuyan gençler de yine anne-babaları üzerinden prim ödemeksizin devletin sunduÄŸu saÄŸlık hizmetinden yararlanıyor. Ancak, 18-25 yaÅŸ arası okumayan ya da çalışmayan gençlerin, gelir testi yaptırarak, kendilerinin sigorta kapsamına dahil olması gerekiyor. Ä°ÅŸte, bu durum GSS’nin uygulanmaya baÅŸladığı 2012 yılından bu yana büyük sorun oldu. 18 yaşından büyük olup da okumayan ya da 25 yaşından büyük olup eÄŸitimhayatı devam eden veya da Ã¼niversite mezunu olup da iÅŸ bulamayan 3.5 milyona yakın genç; 400-500 lira prim borçları ile karşı karşıya kaldı. Borcunu ödeyemeyen saÄŸlık hizmetinden yararlanamadı, kimilerinin borçlarını da anne-babalar üstlenmek zorunda kaldı. Bu durum aylarca kamuoyunda ’iÅŸsiz evlat vergisi’ olarak tartışıldı.

ÖDEYENE İADE YAPILMAYACAK
Nisan ayında çıkan torba kanun ile sorun çözüldü ve gençlerin prim borçlarına af geldi. Ancak aftan, kimlerin, nasıl yararlanacağının netleÅŸmesi için 
SGK’nın genelge yayınlanması bekleniyordu. Beklenen genelge yayınlandı.
Buna göre; 25 yaşını geçmemek kaydıyla, 25 Nisan 2016 günü de dahil, önceki ödenmemiÅŸ tüm GSS prim borçları silinecek. 25 yaşından önce gelir testi yaptırıp, primlerini düzenli ödeyenlere ise herhangi bir iade yapılmayacak, mahsup da edilmeyecek. Prim borcunun silinmesi için herhangi bir giriÅŸimde bulunulmayacak; SGK, otomatik silecek. Eminim, kafanızda birçok soru vardır. Birkaç örnekle cevaplandırmaya çalışayım. 
ÖrneÄŸin; 1995 yılında doÄŸdunuz, 2014 yılında GSS kapsamına girdiniz ve o günden bu yana da prim borçlarınızı ödemiyorsunuz. 25 Nisan 2016 yılına kadar ödemediÄŸiniz tüm borçlarınız affedilecek, ancak bu tarihten sonraki primlerinizi cebinizden ödeyeceksiniz. EÄŸer halen ödemiyorsunuz, SGK’ya, yaklaşık 42 günlük saÄŸlık prim borcunuz var demektir.

25 NİSAN SONRASI İÇİN AF YOK
Farklı bir örnek daha vereyim. 1992 yılında doÄŸdunuz, 2013’de de GSS kapsamına girdiniz. Diyelim ki, 2014’ün sonuna kadar da gelir testini yaptırıp, primlerinizi düzenli ödediniz, ancak 2015’in başından itibaren ödememeye baÅŸladınız. 2015’den, 25 Nisan 2016’ya kadar olan 
zaman içindeki borcunuz affedilecek. GeçmiÅŸte ödediÄŸiniz primler ise iade edilmeyecek ya da gelecek prim borçlarınıza sayılmayacak.
ÖrneÄŸin, 1990 yılında doÄŸdunuz ve 2013 yılında GSS kapsamına girdiniz, bu tarihten itibaren de borcunuzu ödemiyorsunuz. 2015 yılında 25 yaşını doldurmuÅŸ olduÄŸunuzdan, 2013’den 2015’e kadar olan borçlarınızı devlet affediyor. 2015’den bu yana olan borçlarınız ise duruyor.

SAĞLIK HİZMETİ İÇİN 30 GÜN SÜRE
Peki, prim borcu olup da geçmiÅŸte bu borcunu taksitlendirerek, yapılandıranların durumu ne olacak? Yine 25 yaÅŸ kuralı geçerli olmak üzere, 25 Nisan 2016’ya kadar olan taksitli borçlar silinecek. Ödenen taksitler ise geri alınmayacak.
GSS ile ilgili merak edilen konulardan biri de prim borçları silinince, saÄŸlık hizmetinden yararlanıp, yararlanılamayacağı. Konuyu en basit haliyle şöyle anlatayım: Bugüne kadar hiçbir prim ödememiÅŸ kiÅŸinin, prim borçları silinse bile, 60 gün sonra saÄŸlık hizmetinden yararlanabilecek. Ancak geçmiÅŸte, prim ödeyen kiÅŸi, prim borçları silindikten 30 gün sonra devletin sunduÄŸu saÄŸlık hizmetinden faydalanabilecek. Yani, geçmiÅŸte bir ÅŸekilde prim ödeyip, sonra ödemeyen kiÅŸiler, 25 Mayıs 2016’dan itibaren saÄŸlık hizmeti alabilecekler.

 

hürriyet

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo