Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

O ’ASKER’İ TOPRAĞA VERDİK

O ’ASKER’Ä° TOPRAÄžA VERDÄ°K

 Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de vefatının ardından naaşını Ä°stanbul’dan Ä°zmit’e taşıyan Yavuz Zırhlısı’nda askerlik yapan Åžaban Kalmaz, Zonguldak’ın EreÄŸli ilçesinde 100 yaşında vefat etti.

Atatürk’ün naaşı başında Ä°zmit’e kadar nöbet tutan askerler arasında yer alan Kalmaz, bir süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü EreÄŸli Devlet Hastanesi Göğüs Servisi Bölümü’nde yaÅŸam mücadelesini kaybetti.

Yakınları tarafından cenazesi hastane morgundan alınan Kalmaz için Ormanlı beldesi Ortacı köyündeki Burun Ören Mahallesi Camisi’nde tören düzenlendi.

Cenaze törenine, Kalmaz’ın ailesi ve yakınları, EreÄŸli Belediye Meclis üyeleri Ä°hsan YazıcıoÄŸlu ile Sabri Dinç’in yanı sıra köy halkı katıldı.

Tabutunun üzerine çerçevedeki Yavuz Zırhlısı ve askerlik fotoÄŸrafı konulan Kalmaz’ın ailesi, taziyeleri kabul etti.

Kalmaz’ın naaşı, kılınan cenaze namazının ardından köy mezarlığında topraÄŸa verildi.

- "Gururla anlatmıştı"

Ortacı köyünde 4 yıl önce hatıralarını AA muhabirine anlatan Kalmaz, 15 Nisan 1938’de askere gittiÄŸini, acemi birliÄŸinin ardından 48 ay Yavuz Zırhlısı’nda vatani görevini yaptığını belirterek, ÅŸunları kaydetmiÅŸti:

"Dolmabahçe Sarayı’ndan Ata’nın naaşının gemimize getirileceÄŸini öğrendik. Naaşı alıp Ä°zmit’e götüreceÄŸimiz söylendi. Atatürk’ün naaşı gemimize konulduÄŸunda büyük heyecan yaÅŸadık. Atatürk’ün tabutunun başında nöbet tutması için seçilen askerlerden biriydim. Yolculuk süresince naaşın başından ayrılmadık. O gün olaÄŸanüstü bir durum yaşıyorduk. Zırhlının çevresinde yabancı devletlere ait uçaklar ve gemiler de vardı. Yolculuk esnasında askeri bando marÅŸ çalıyordu. Askerler selam duruyordu. Duygu seli yaÅŸanıyorduk. Benim gibi çok sayıda asker aÄŸlıyordu. Ä°zmit’e gelindiÄŸinde naaşı Ankara’ya götürülmesi için özel bir trene teslim ettik. O günleri yaÅŸayan ve hayatta bulunan birkaç tanıktan biri olduÄŸumu tahmin ediyorum. Belki de tekimdir. Atatürk’ün naaşı başında nöbet tutmanın gururu yaşıyorum.’’

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo