Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

’EMİR BÜYÜK YERDEN’

’EMÄ°R BÃœYÃœK YERDEN’

TBMM SaÄŸlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Ä°ÅŸler Komisyonu üyesi olan CHP Zonguldak Milletvekili Ãœnal DemirtaÅŸ, kamuoyunda “kiralık işçilik yasası” olarak bilinen "Güvenceli esneklik, özel istihdam büroları" yasa tasarısının TBMM’deki görüşmeleri sırasında, CHP grubu adına konuÅŸma yaptığını bildirdi.


Demirtaş, açıklamasında, görüşülen tasarının, kayıt dışıyla birlikte 10 milyon çalışanı, aileleri ile birlikte yaklaşık 40 milyon vatandaşı ilgilendirdiğini belirtti.


Söz konusu kanunun, işçi ve haklarını korumadığını öne süren Demirtaş, şunları kaydetti:

“EMÄ°R BÃœYÃœK YERDEN”
“Ä°ÅŸ hukukunun temel felsefesine, ruhuna aykırı olan, iÅŸverenler tarafından kötüye kullanılabilecek birçok hükmü içeren, Türkiye’nin dört bir tarafını yasal amale pazarına dönüştürebilecek, çalışma yaÅŸamını temelinden sarsacak, iÅŸ barışını bozabilecek hükümler içeren bir yasayı konuÅŸuyoruz. Ä°ÅŸ hukukunun temel felsefesi, ekonomik açıdan güçlü olan iÅŸverene karşı zayıf durumdaki işçiyi korumaktır. Oysa bu kanun, emeÄŸi korumuyor, işçiyi korumuyor, tam tersine işçiyi koruma altına alan 4857 sayılı Yasa’ya karşı iÅŸvereni koruyor.
Sizi anlıyorum, çoğunuz patronsunuz ya da çoğunuz patron seversiniz ama bir de çalışanları düşünün, o asgari ücretle her gün evine ekmek götürmeye çalışan yasal amele pazarında iş bekleyecek gariban emekçileri düşünün.
Sizler de biliyorsunuz ki bu kanun Anayasa’ya aykırı, vicdana aykırı, çalışanların haklarına zarar verebilecek birçok hüküm içeriyor. Belki sizin de vicdanınız rahatsız ama bu kanun tekrar Meclise geldiÄŸine göre demek ki emir büyük yerden.”

CHP’LÄ° VEKÄ°L SORDU;
4 AYLIK GEÇİCİ BAKANLIK İSTER MİSİNİZ?
Her çalışanın, çalıştığı yerde emekli olmak istediğini savunan Demirtaş, şu sözlerle konuştu:
“Sayın vekiller, siz, dört aylık, geçici bir milletvekili olmak ister misiniz? Ä°ster misiniz sayın vekiller? Bence hiçbiriniz dört aylık, geçici bir milletvekilliÄŸi istemezsiniz. Peki sayın bakan, siz, dört aylık, geçici bakanlık ister misiniz? Sayın müsteÅŸar ister mi? Hiçbirimiz istemeyiz. Ama hiçbirimizin istemediÄŸi bir konuyu bu işçilere dayatıyoruz. Bunu kabul etmemiz mümkün deÄŸil. İşçi ile iÅŸveren arasında geçici iÅŸ iliÅŸkisi kurmak son derece yanlıştır.

“YASAL AMELE PAZARI”
Ä°stanbul Milletvekilimiz Sayın Yakup Akkaya’yla birlikte Ulus Amele Pazarı’na gittik, orada işçilerle görüştük. Sabahın 5’inde, ’bugün iÅŸ bulurum’ umuduyla, alet edevatını alan işçiler kendisini bu pazara atıyor, orada çaresizce bekliyor, gelen her arabaya ’adam lazım mı?’ diye soruyor. KonuÅŸtuÄŸumuzda, ’biz açız. Ä°ÅŸ, aÅŸ, ekmek istiyoruz’ diyorlar. Ä°ÅŸte, 10 milyon çalışanı bu hale getirecek olan yasaya ’evet’ diyecek olan arkadaÅŸlar, sizden rica ediyorum, siz de gidin ve görün, oradaki çaresizliÄŸi görün. Biraz vicdanınız varsa eminim siz de bundan vazgeçersiniz.”

Tasarı, muhalefetin tüm çabalarına raÄŸmen, 6 Mayıs gecesi saat 4’de AK Parti’lilerin oyları ile kabul edildi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo