Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Müzikle Terapinin Amacı ve Kullanım Alanları!..

Müzikle Terapinin Amacı ve Kullanım Alanları!..

Yurt dışından sonra ülkemizde de bazı kurumlar tarafından uygulanmaya baÅŸlanan “müzikle terapi” ile, çocuklarda öğrenme zorluÄŸu, hiperaktivite, otizm ve diÄŸer zihinsel rahatsızlıklarda etkili sonuçlar elde ediliyor.

Cocuklara müzikte terapi Yurt dışından sonra ülkemizde de bazı kurumlar tarafından uygulanmaya baÅŸlanan "müzikle terapi" ile, çocuklarda öğrenme zorluÄŸu, hiperaktivite, otizm ve diÄŸer zihinsel rahatsızlıklarda etkili sonuçlar elde ediliyor. Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak uygulanan terapi yöntemi, ülkemizde tarafından da büyük ilgikadar çocukların da ruh müzik", hoplamak, zıplamak ve dans etmekten farklı olarak, aslında uzun zamandır saÄŸlık alanında tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Türkiye’de ise bu uygulamayı yapan kurumlar arasında Reem Nöroloji Merkezi geliyor. Merkezin yöneticisi ve Nöroloji Uzmanı Dr.Mehmet Yavuz ile müzikle terapinin amacı, nasıl bir yöntem izledikleri ve hangi çocuklar üzerinde daha etkili sonuçlar elde ettikleri hakkında konuÅŸtuk.

Bu uygulamaya ne zaman geçtiniz?

Müzikle terapi yöntemi, uzun yıllardan beri doktorların ilgilendiği bir konudur. Biz de yaklaşık 3 yıl önce, özellikle otistik ve mental retarded (zeka geriliği) çocuklar üzerinde müzikle terapi uygulamasına başladık. Çok yakın bir zamandada müzikle terapi ünitemizi daha modern koşullarla hizmete sokacağız.

Müzikle tedavinin amacı nedir?

Roma, eski Yunan ve Çin’den günümüze kadargelen müzikle tedavi, Reem Nöroloji merkeziuzmanlarınca uygulanıyor. Müzikle tedavi uygulaması yetiÅŸkinlerin yanı sıra çocukların ruhsal saÄŸlıkları açısından da önem taşıyor. Müzikle tedavi yöntemi; kendini ifade etme yeteneklerini geliÅŸtiriyor, estetik, yaratıcı ve yapıcı düşünme kapasitelerini de artırıyor. Okul çağındaki çocukların daha hızlı okumaları; yazma, anlama ve düşünmede öğrenme güçlüğü çeken çocukların eÄŸitimleri ve stresin, sıkıntının azaltılması yine müzik terapiyle baÅŸarılı olabiliyor. Bebeklikten itibaren ebeveynlerin çocuklarını müzik sesine alıştırmaları çok önemli. Müzikle tedavi yöntemi; kendini ifade etme yeteneklerini geliÅŸtiriyor, estetik, yaratıcı ve yapıcı düşünme kapasitelerinide artırıyor. Okul çağındaki çocukların daha hızlı okumaları; yazma, anlama ve düşünmede öğrenme güçlüğü çeken çocukların eÄŸitimleri ve stresin, sıkıntının azaltılması yine müzik terapiyle baÅŸarılı olabiliyor.

Çocuklar üzerindeki yararları nelerdir?

Görsel dünyayı algılayabilme, nesnelerin görüntülerini zihinde oluÅŸturabilme ve bunların farklılıklarını kavrayabilme yetisi Spatial Zeka’nın temeli içinde müzikle uÄŸraÅŸmak oldukça faydalı. Müzik, tıpkı matematik ya da satranç gibi yüksek beyin fonksiyonları gerektirir. Müzik dersleri sinirleri eÄŸiterek beyindeki algısal geliÅŸmeyi saÄŸlar. Çocuklara az da olsa müzik eÄŸitimi vermek; onların zekalarını, algılama ve öğrenme kapasitelerini, bedensel ve zihinsel koordinasyon kurmalarını ve yaratıcılıklarını da geliÅŸtirmelerine
yardımcı olur.

Pentatonik müzik nedir? Tedavideki öneminden söz eder misiniz?

Kam ve Baskı adı verilen Orta Asya’lı hekimlerin, müzik ve dansı hasta tedavisi için kullandıkları ve Kazakistan, Kırgızistan, Altay, MoÄŸolistan ve Sibirya bölgelerinde bu dans terapisinin halen devam ettiÄŸi biliniyor. Orta Asya’lı hekimler, yöreye özgü çeÅŸitli müzik aletleri ile hastaları transa sokarak tedavi uyguluyor.Tedavi seanslarında genel olarak Pentatonik müzik tonları kullanılıyor, Ä°ngiltere’de, Londra Nordoff Robbins Müzik terapi Enstitüsü’nde uygulanan tedavi sisteminde de Pentatonik müzik kullanılıyor. Pentatonik müzik, otistik çocukların tedavisi ve eÄŸitimi için yararlı oluyor.

Nasıl bir tedavi uygulanıyor?

Çocuklara önce beyin elektrosu çekiliyor, eğer varsa mevcut organizasyon bozukluğunun derecesi ve beyin fonksiyonları inceleniyor. Sonra çocuk bir dizi psikolojik testlerden geçirilerek tablo netleşiyor. Ve sonra tedavi aşamasına geçiliyor. Bazen özel vakalarda beyin elektrosu ile eş zamanlı olarak pentatonik müzik uygulaması yapılıyor ve tedavinin beyin dalgaları üzerindeki katkıları araştırılıyor. Tedavi öncesive tedavi esnasında brain mapping yaparak delta, teta, alfa ve beta dalgalarının istatistiksel verileri elde ediliyor. Eğer deltadan tetaya ya da tetadan alfaya geçiş oluyorsa tedaviden olumlu sonuç alınacağı düşünülüyor. Müzikle terapi, otistik çocuklara, hiperaktif ve dikkat eksikliği olan çocuklara, odaklanma ve konsantrasyon güçlüğü yaşayarak algılama ve öğrenme zorluğu yaşayan çocuklara da uygulanabilen bir yöntemdir.

 

 

aktuelpsikoloji

 

 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo