Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

MEYVELERİNİZİ SAKLAMAK İSTİYORSANIZ

MEYVELERÄ°NÄ°ZÄ° SAKLAMAK Ä°STÄ°YORSANIZ

Cumhuriyet Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. KoçoÄŸlu, ’Tüketiciler, vitamin açısından kurutma yerine derin dondurucuda saklama yöntemini tercih edebilir’ dedi.

GüneÅŸte kurutulan meyve ve sebzelerde güneÅŸ ışınları nedeniyle bazı vitaminlerin yok olduÄŸu, derin dondurucuda saklanan gıdaların ise A, B ve C vitamini açısından daha zengin kaldığı belirtildi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, yaptığı açıklamada, çok eski zamanlardan beri gıda ürünlerinin kurutularak saklanmasının yaygın bir uygulama olduğunu söyledi.

Bu sayede gıdalarda mikroorganizma üremesinin azaldığını ve kurutma işlemlerinin halk arasında değişik şekillerde yapıldığını aktaran Koçoğlu, bunlar arasında en çok güneşte, fırınlarda, sıcak hava tünellerinde kurutmanın tercih edildiğini aktardı.

Kurutma yöntemlerinin her birinin meyve ve sebzelerdeki besin değerlerini farklı etkilediğini dile getiren Koçoğlu, "Kurutulmuş besinlerin içerisindeki potasyum, kalsiyum, magnezyum demir gibi mineraller bu esnada kayba uğramıyor. Bu meyve ve sebzelerde su uçurulduğu için mineraller fazla miktarda kalıyor ancak güneş ışınları nedeniyle kurutma sırasında vitamin kayıpları meydana geliyor" diye konuştu.

sabah

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo