Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Madencinin Ömrü ‘Karaelmas’ için Tükeniyor !

Madencinin Ömrü ‘Karaelmas’ için Tükeniyor !

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-


Zonguldak’ta 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kutlanıyor. Genel Maden İşçileri Sendikası Genel BaÅŸkanı Ahmet Demirci, geçen yıl üzerileri kirli olduÄŸu için “kirlenmesin” diye halk otobüsünün koltuklarına oturmayan madencileri hatırlatarak, “Madencilerimiz, yüzü kara ama gönlü ak insanlarımız. Otobüs kirlenecek oturmazlar, sedye kirlenecek diye çizmesini çıkartan kardeÅŸlerimiz. Bunun için madencilerimize önem vermemiz lazım” dedi.

Kömürün bulunmasıyla birlikte “EmeÄŸin BaÅŸkenti” unvanını alan Zonguldak’ta, 200 yıldır ömürler “karaelmas” için tükeniyor. Kömürün bulunmasıyla kentte baÅŸlayan madencilik sektörü bugüne kadar yaklaşık 5 bin ÅŸehit verdi. Amasra, Armutçuk, Karadon, Kozlu ve Ãœzülmez Müesseselerinin yanı sıra kiralama usulüyle özel ÅŸirketlerce iÅŸletilen maden ocaklarında da çalışan işçiler “karaelmas” tabir edilen kömürün çıkartılması için adeta hayatını ortaya koyuyor. Vardiya usulüyle çalışan ocaklarda çıkartılan taÅŸkömürü, sanayi sektöründe kullanılıyor.

“Kirlenmesin diye oturmazlar, sedyede çizme çıkartırlar”

Öte yandan 23 Eylül 2017 günü Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu Karadon Müessesesinde çalışan 6 maden işçisi, yerin 460 metre altında çalıştıktan sonra yeryüzüne çıkmak istedi. Ancak yaÅŸanan teknik arıza nedeniyle işçiler yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Gelik Ä°ÅŸletmesi’nden çıktı.

Ä°ÅŸ yerlerine geri dönmek isteyen maden işçileri, bindikleri minibüste boÅŸ koltuklara raÄŸmen “kirlenir” düşüncesiyle oturmayarak ayakta seyahat etti.

Ağabey ve babası da maden işçisi olan 17 yaşındaki Aslı Ertürk ise o anları ekranı kırık cep telefonuyla sosyal medyada paylaştı. İşçilerin davranışı ise büyük yankı uyandırdı. Büyük maden faciaları, ölümler ve iş kazalarıyla gündeme gelen maden sektörü 6 madencinin davranışlarıyla gündeme gelmişti.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel BaÅŸkanı Ahmet Demirci, “Hakikaten yüzü kara ama gönlü, kalbi ak insanlarımız. Otobüs kirlenecek diye oturmazlar, sedye kirlenecek diye çizmesini çıkartacak kardeÅŸlerimiz. Hakikaten düşündürecek bir tablo. Bunun için madencilerimize önem vermemiz lazım. Madende çalışan kardeÅŸlerimizi önemsememiz lazım. Devletimizin de bizi önemsemesi lazım. Yerin altındaki karaelması çıkartmak için elimizden gelen mücadeleyi yapmaya hazırız. Biz kömürü çıkartmak için doÄŸaya karşı tüm mücadelemizi vermeye çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Bir avuç kömür için bir can veriyoruz”

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın Zonguldak ziyaretinde bin 500 işçi alınması sözünü hatırlatan GMÄ°S Genel BaÅŸkanı Ahmet Demirci, bir avuç kömür için can verdiklerini ifade ederek şöyle dedi:

“Bu gün 4 Aralık Madenciler Günü. Tüm emekçi, madenci kardeÅŸlerimizin dünyanın en zor mesleklerinden olan madencilik sektörünü icra ettikleri için kendilerini kutluyorum. Tüm maden ÅŸehitlerimiz için Allah’tan rahmet diliyorum. Buruk bir madenciler günü kutluyoruz. Ä°ki üç hafta önce 3 kardeÅŸimizin kaçak maden ocağında ÅŸehit olması ve Zonguldak gibi bir yerde madencilik sektörünü en zor ÅŸartlar altında icra etmemiz bizim için en büyük handikaplardan bir tanesi. Zonguldak gibi bir ilimizde Türkiye’nin taÅŸkömürü çıkartan bir ilimizde ÅŸu anda CumhurbaÅŸkanımızın vermiÅŸ olduÄŸu bin 500 işçi sözünün halen daha gündeme gelmemesinden dolayı Zonguldak’ımız ve madencilerimiz zor günler yaşıyor. Bir avuç kömür için canını veren bizler bir an önce bin 500 işçinin alınıp, yer altındaki karaelmasımızı yer üstüne çıkartarak ülke ekonomisine kazandırmak istiyoruz. Bunun için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. Ä°nÅŸallah en kısa zamanda bu işçi alımı gerçekleÅŸir. Biz bir dolarımızın dışarıya gitmesini istemiyoruz.”

“Yer üstünde iÅŸsiz, yer altında kömür çok”

Yerli kömüre önem verdiklerini, yer üstündeki iÅŸsizlerin yer altındaki kömürü çıkartmak için beklediÄŸini hatırlatan GMÄ°S Genel BaÅŸkanı Ahmet Demirci, “Bizler yerli kömüre önem veriyoruz. Bir an önce işçi alımının gerçekleÅŸmesiyle yerli kömürün üretilmesine katkı vermek istiyoruz. Åžu anda Zonguldak’ın altında 1.5 milyar ton taÅŸkömürü var. Yılda özel sektör ile beraber 1.5 milyon ton civarında hatta onun altında çıkartıyoruz. 1.5 milyar ton kömürü çıkartmak için bizim işçiye ihtiyacımız var. Yer üstünde iÅŸsiz, yer altında kömür çok” ÅŸeklinde sözlerini tamamladı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük4
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo