Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

MADEN ŞEHİTLERİ ANILDI

MADEN ŞEHİTLERİ ANILDI

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü’nde, 7 Mart 1983’te meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 maden işçisi için anma töreni düzenlendi.
 

İNAN: “…CAN YANMADAN…”
TTK Genel Müdürü Burhan İnan, törende yaptığı konuşmasında, madencilik sektörünün tehlikeli ve riskli bir iş kolu olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Çok ağır ve tehlikeli iş ile uğraşıyoruz. Bunun neticesi ortaya çıkan kazalar zaman zaman komşu ülkelerimizde de meydana gelmekte. Ukrayna’da geçtiğimiz günlerde 33 maden işçisi grizu faciasında yaşamını yitirdi. Üretim yapmak önemli, güzel. Çok üretmek de hedefimiz. Üretim can yanmadan, işsağlığı güvenilği kurallarına uygun olarak yapılırsa o zaman çok anlamlı. Milyonlarca ton kömür üretseniz can yakıyorsanız, insanlar hayatını kaybediyorsa bana göre bu üretim hiç anlamlı değil.
Devletin her türlü desteği arkamızda, her türlü imkanı bize sunuyor. Biz de elimizden gelen gayreti yapma hedefindeyiz. İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda çıtayı yükseltmemiz gerekiyor. Ben Ermenek’de meydana gelen kazada kurtarma çalışmalarında bulundum. Orada gördüm ki bizim madencimiz Türkiye ortalamasının üzerinde. Orada maalesef arkadaşlarımız bizden çok daha gerideler. Biz de dünyada bu konuda ileriye gitmiş ülkelerin gerisindeyiz. Bizim biran önce her türlü tedbiri alarak kendimizi toparlayarak dünyada bu konuda ileri gitmiş ülkelerin seviyesine gelmemiz lazım. 200 ile -700 arasında açılacak bu kuyu var. Bu kuyunun dosyaları plan projeleri tamamlandı. Bu kuyunun ihalesi önümüzdeki aylarda yapılacak. Bu kuyu da tamamlandığında dört dörtlük bir müessese ile üretimimize devam edeceğiz.”

ALABAŞ: “TTK’YA SAHİP ÇIKILMASINI İSTİYORUZ”
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş da, yaptığı konuşmada madenciliğin dünyanın en zor ve riskli  mesleklerinden biri olduğunu savunarak şunları söyledi:
"Madencilik dünyanın en zor ve riskli mesleği. Bizler, havzamızda, 167 yıldır kömür üreterek bu zorluğu ve riski öğrendik. Yaklaşık 5 bin şehit verdik. Ülkemiz ekonomisine can vererek kan vererek madenciliği öğrendik.
Teknolojik gelişmeleri takip ederek ülkemiz ekonomisine katkı vermeye çalışıyoruz. Türkiye Taşkömürü Kurumu, Türkiye madenciliğinin okulu. Bu okul son dönemlerde can çekişmeye başladı. Türkiye’nin yıllık 26 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var. TTK’nın norm kadrosu 14 bin kurulu kapasitesi 5 milyon ton olmasına rağmen, kurulu kapasitesinin 3’de 1’i norm kadrosunun yaklaşık 5 binin altında işçi sayısı ile çalışıyor. Türkiye’nin bu kadar kömüre ihtiyacı varken bu bölgenin de devlet ciddiyeti ile yönetilmeye ihtiyacı var. Biz TTK’ya sahip çıkılmasını istiyoruz. TTK yetkililerinin hazineden 3 bin 200 işçi talebi olmasına rağmen bugüne kadar maalesef bu talebi yerine getirmemiş, cevap vermemiştir. Bizler, TTK’ya sahip çıkılmasını istiyoruz.
Bölgemizde teknolojik yatırımlara da ihtiyaç var. TTK Genel Müdürlüğü’nün bununla ilgili çalışmaları bulunuyor. Asıl olan, herşeyden önce insan canını korumaktır.
Türkiye’nin taşkömürüne ihtiyacı var. Türkiye’nin Zonguldak’a, taşkömürüne, TTK’ya, yani sizlere ihtiyacı var. Her şeyden önce sağlığınıza ve iş sağlığı ve güvenliğine dikkat edeceksiniz. Çalışma ortamınızın güvenli olmasını sağlayacaksınız. Çalıştığınız işyerinde, kartiyede, ocakta, ayakta işgüvenliğine aykırı bir durum olduğunda en yakın amirinize sonra Sendikanıza haber veriniz. Biz oradaki iş güvenliği tedbirlerini aldırabilelim.”

MUTLU; VEFA BORCU
Törende konuşan GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu ise şehitleri anmanın vefa borcu olduğunu söylerek, “ama biz, öldükten sonra anılan insanlar değil yaşarken, çalışırken de insanca yaşam şartlarının kendilerine sunulduğu bir işçi sınıfı olmak istiyoruz. Türkiye’de maden işçileri olarak son dönemde huzursuzuz. Yaşadığımız acılar ve ödediğimiz bedellerle beraber işyerlerimizle ilgili yaşadığımız sıkıntılar bizleri derinden yaralamakta ve üzmektedir. Madenciler olarak bir takım haklarımızın iade edilmemiş olması, hatta yasalarla bize tanınan hakların maalesef halen işverenler tarafından uygulanmamış olması da ayrıca üzüntü verici bir olaydır. İnanıyorum ki gelecekte sadece öldüklerinde hatırlanan maden işçileri değil, yaşarken insanca yaşam şartlarının sunulduğu ve hakların kendilerine iade edildiği bir işçi sınıfı olacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından faciada hayatını kaybeden 103 maden işçisi için dua edildi, mevlit şekeri dağıtıldı. Ardından kazasız-belasız çalışma dilekleriyle kurban kesildi.

Törene Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve yönetim kurulu üyeleri,siyasi parti yöneticileri, GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile maden işçileri katıldı.

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo