MADEN MÜZESİ ÇALIŞMALARI
Zonguldak’ta, taş kömürü üretiminde kullanılan malzemelerin sergilenmesinin yanı sıra polyesterden üç madenci heykeliyle kömür çıkarılışının efektlerle canlandırılacağı Maden Müzesi’nin 2016 yılında ziyarete açılması hedefleniyor.
Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) ait ’’Eğitim Ocağı’’ yanında inşası tamamlanan Maden Müzesi’nde, ağırlıklı olarak TTK bünyesinde bulunan geçmişten günümüze kadar madencilerin kullandığı kazma, baret, fener, maske, çizme ve haberleşme cihazları gibi çok sayıda araç ve gerecin yanı sıra kömürün oluşumuyla ilgili görsel ve yazılı materyallerin yer alması planlanıyor.
Yaklaşık 5 yıldır çalışmaların sürdüğü müzenin, maden turizmine ivme kazandırması bekleniyor.
Maden Müzesi Danışmanı Ekrem Murat Zaman, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’de ilk defa Zonguldak’ta Maden Müzesi oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
Amaçlarının Zonguldak’taki maden tarihine yakışır müze yapmak olduğunu anlatan Zaman, "Müzenin açılması biraz gecikti. Bu müzeye bazı yeni konuları veya objeleri eklemek istememizden kaynaklandı" dedi.
Zaman, madende çalışan 3 işçinin fotoğrafını çekerek polyesterden heykellerini yaptırdıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:
"İşçilerimizin biri martoperfaratörle delik açan işçiyi, diğeri kömür kazan, üçüncüsü ise vagon iten madenciyi tasvir ediyor. Heykellerin duruş şekilleri yer altında işçilerin çalışma anını yansıtıyor. Heykeller sayesinde yer altındaki üretim koşullarını da yansıttığımız müzenin 2016’da açılması planlanıyor. Burada kömür madenciliğine yakışacağını düşündüğümüz en iyi müzeyi yapmaya çalışıyoruz. Müze için tasarlanan objelerin yerleştirilmesinin de yakın zamanda tamamlanmasını öngörüyoruz."
İlk Yorumu Siz Yazın!