Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

HGS CEZALARI İÇİN TAVSİYE...

HGS CEZALARI İÇİN TAVSİYE...

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) cezalarına ilişkin itirazın mutlaka hukuki yardım alınarak yapılmasını tavsiye ettiklerini söyledi.

Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde HGS ve OGS kaçak geçiş cezalarıyla ilgili derneğe çok sayıda şikayet ulaştığını ve tüketicilerin mağduriyetlerini dile getirdiklerini belirtti.

Gelen ÅŸikayetlerden, cezalarla ilgili Türkiye genelinde bir karışıklık yaÅŸandığının aÅŸikar olduÄŸunu vurgulayan Küçük, "Öncelikle belirtelim, kaçak geçiÅŸ yapmanız durumunda alacağınız ceza, 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’a göre, geçiÅŸ ücreti ödemeden giriÅŸ-çıkış yaptığınız mesafeye ait geçiÅŸ ücretinin 10 katı tutarında idari para cezasıdır. Bu karışıklığın sebebi sistemden kaynaklanan bir aksaklık olabileceÄŸi gibi, baÅŸka sebeplerden kaynaklanması da mümkündür. Cezalar her ne ÅŸartta kesilirse kesilsin birçok kiÅŸinin maÄŸdur olduÄŸu açıktır" diye konuÅŸtu.

Küçük, sürücülerin durumdan ne kadar şikayetçi olsa da uygulama gereği, cezaları ödemek ve itiraz etmek için ödeme merkezlerine gittiğini anlattı.

HGS cezalarına ilişkin tebligatın kanununa aykırı gerçekleştirildiğini savunan Küçük, şöyle devam etti:

"Genel uygulama, HGS cezalarının kesilmesi ile ilgilisinin, sistemde kayıtlı telefon numarasına mesaj yoluyla bu cezadan haberdar edilmesi yönündedir. Sistemde kayıtlı olan araçlar HGS kaydı gözüktüğü için daha sonra para yüklenmesi halinde, bu geçiş tutarı düşmektedir fakat son dönemlerdeki cezalardan ilgili vatandaşlar haberdar edilmediği gibi, cezalar genellikle 1-1,5 yıl önce kesilen cezalar olup, ilgilisine haksız şekilde işletilen faiz uygulamaları da söz konusu olmaktadır."

- Cezaya nasıl itiraz edilir?

Küçük, HGS cezasına itiraz etmek isteyenlerin, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde dilekçeyle müracaat etmesi gerektiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dilekçede kesilen cezayla ilgili tüm detaylar yazılmalıdır. Aynı zamanda dilekçeye kişilerin cezanın neden iptal edilmesi gerektiği, cezanın neden haksız olduğu gibi bilgileri de eklemesi gerekir. Bu sayede ceza inceleme işlemleri çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilir. İşlemlerin sonrasında ise kişilerin haklı olduğu tespit edildiği takdirde cezalar iptal edilir. Eğer kişiler haklı değilse cezalar iptal edilmez. Ayrıca, ceza tarafınıza tebliğ edilmeden veya tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapılması halinde, geçiş ücreti hariç on kat idari para cezası üzerinden yüzde 25 indirim hakkından yararlanılarak ödenmesi mümkündür.

HGS ceza ödeme emirlerinde öncelikli olarak e-posta, telefon veya faksla itiraz edilmesi, eÄŸer itiraz edilmesi söz konusu olmayacaksa 15 gün içerisinde yetkili sulh ceza HakimliÄŸi’ne baÅŸvurulması talep edilmektedir. Yetkili sulh ceza hakimliÄŸi konusunda uygulamada sıkıntılar yaÅŸanmaktadır. Bu nedenle VatandaÅŸlarımıza tavsiyemiz, HGS cezalarına, cezanın düzenlendiÄŸi yer mahkemesine itiraz etmeleridir. Ä°lgililerin bizzat ilgili mahkemenin bulunduÄŸu kente gitmeleri gerekmemektedir. Bu hususta mutlaka  profesyonel bir hukuki yardım almalarını öneriyoruz."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo