Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Köylülerden taşocağına tepki

Köylülerden taşocağına tepki

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-


Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde Çayır Köyü MaÄŸarası önünde toplanan vatandaÅŸlar, kurulmak istenen taÅŸ ocağına tepki gösterdi. 
Edinilen bilgiye göre, Çaycuma ilçesine baÄŸlı Güdüllü, Çayır, Kışla, KadıoÄŸlu, Taşçılı, Kalafatlı köylerinde yaÅŸayan köylüler TEMA Zonguldak ve Çaycuma TemsilciliÄŸi ile Zonguldak Çevre Koruma DerneÄŸi’nin çaÄŸrısı ile birlikte Çayır Köyü MaÄŸarası önünde toplanarak bölgeye kurulması planlanan taÅŸ ocağına izin vermeyeceklerini söylediler. Uzun süre “Çayır’da taÅŸ ocağı istemiyoruz” diye slogan atan köylüler, tesis için 2 Mayıs’ta Ankara’da yapılacak Ä°nceleme DeÄŸerlendirme Kurulu toplantısına topluca gitme kararı aldı. 
“DoÄŸal deÄŸerlerimizin tahrip edilmesine izin vermeyeceÄŸiz” 
TEMA Zonguldak Ä°l Temsilcisi Berran Aydan da yaptığı konuÅŸmada Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun olumsuz görüş bildirmesine karşın ÇED sürecinin devam ettiÄŸini belirterek, “Çıkarılacak milyonlarca ton taşı taşıyan kamyonların gürültüsünden, kırma eleme tesisinin çıkaracağı tozdan dumandan buralar yaÅŸanmaz hale gelecek. ÇED Halkın Bilgilendirme Toplantısı sizlerin tepkisiyle yapılamadığı halde ‘Halk bilgilenmek istemedi’ diyerek rapor tutup sürecin devam etmesini saÄŸlamışlar. Tam Çayır Köyü MaÄŸarası üzerinde ve tamamı ormanlık alanda planlanan bu tesis geçtiÄŸimiz günlerde tekrar Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları koruma Kurulunun gündemine geldi. Önemli bölümü akademisyenlerden oluÅŸan kurul, ‘Burada taÅŸ ocağı açılamaz, açılacak ocak maÄŸaranın su yapısını bozar’ ÅŸeklinde tekrar görüş bildirdi. Buna raÄŸmen bu tesis açılamaz. Biz hep beraber el ele verip yaÅŸam hakkımıza sahip çıkacağız. DoÄŸal deÄŸerlerimizin tahrip edilmesine izin vermeyeceÄŸiz.” diye konuÅŸtu. 
“Türkiye’nin ikinci önemli maÄŸarası olarak biliniyor” 
MaÄŸara araÅŸtırmacısı Engin Zaman ise “Kurulacak tesis tam maÄŸaranın üzerinde planlanıyor. Burada dinamit atarak üretim yapılacak. Bu da maÄŸaraya su saÄŸlayan kanalların bozulmasına neden olacak. MaÄŸarada yapılan bilimsel araÅŸtırmaya göre 6 çeÅŸit yarasa kolonisi yaşıyor. Bu çeÅŸitlilik açısından Çayır Köyü MaÄŸarası Türkiye’nin ikinci önemli maÄŸarası olarak biliniyor. Yarasa deyip geçmeyin. Onlar geceleri biz uyurken doÄŸada milyonlarca böcekle biyolojik mücadele yaparak yok ediyor. Yarasalar olmasa, böcekler nedeniyle siz en azından domates bile yetiÅŸtiremezsiniz. Ayrıca bu maÄŸarada yalnızca buraya özgü bir balık türü bulunuyor, onun da korunması lazım. MaÄŸaraya bilimsel araÅŸtırmaları dışında girilmesi bile tehlikeliyken böyle bir projenin gündeme gelmesi kabul edilemez.” ifadelerini kullandı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

hayran1
gülücük0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo