Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Devlet Desteği Madencileri Sevindirdi

Devlet DesteÄŸi Madencileri Sevindirdi

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) BaÅŸkanı Metin Demir, maden iÅŸlerindeki maliyet artışlarının karşılanması amacıyla destek verilmesi kararına iliÅŸkin, "Bizim havzamızda saha iÅŸletmecilerine 45-58 liraya kadar ton başına destek mekanizması yürürlüğe girdi. 2014 Eylül ayındaki maliyet düzeyimize döndük." dedi.

Demir, kentteki bir restoranda düzenlediÄŸi basın toplantısında, Bakanlar Kurulunca, linyit ve taÅŸ kömürü çıkarılan ve özel hukuk tüzel kiÅŸilerin ruhsat sahibi olarak iÅŸletilen yer altı maden iÅŸletmelerine, maliyet artışlarının karşılanması amacıyla destek verilmesinin kararlaÅŸtırıldığını hatırlattı.

Eylül 2014’te yürürlüğe giren 6552 sayılı "Ä°ÅŸ Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun"un maliyetlerini arttırması nedeniyle özel kömür madenciliÄŸinin durma noktasına geldiÄŸini belirten Demir, "Biz en baÅŸtan beri bu yapılan yasal düzenlemelerle getirilen ek maliyetlerin bir ÅŸekilde devlet tarafından karşılanmasını talep etmiÅŸtik. Son kararla bu ek maliyetler karşılanmış görülüyor. Bizim havzamızda saha iÅŸletmecilerine 45-58 liraya kadar ton başına destek mekanizması yürürlüğe girdi. 2014 Eylül ayındaki maliyet düzeyimize döndük." ifadelerini kullandı.

Demir, artan maliyetlerle yaşanan sıkıntılı süreçte 3 bine yakın kişinin işini kaybettiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Onlarca ocak kapanma noktasında gelmiÅŸti. Hepimiz iÅŸleri yavaÅŸlatmış vaziyetteydik. Bu çıkan kararnameyle yavaÅŸ yavaÅŸ toparlanmaya baÅŸlayacağız. Bu toparlanma sürecinin 6 ay alacağını düşünüyoruz. Özel sektör madenciliÄŸi ivme kazanacak. Biz 2011’in sonunda özel sektör madencileri olarak 5 bin 500 çalışan sayısına ulaÅŸmıştık. Bazı uluslararası fiyat düşüşleri ve termik santralın kömür alım politikaları nedeniyle Eylül 2014’e geldiÄŸimizde 4 bin 600 çalışanımız vardı. Åžu günlerde bu sayının bin 500’lere düştüğünü söyleyebiliriz. Bu 4 bin 600-5 bin 500 işçi sayılarını 6 ay içinde yakalayabilmemiz çok zor ancak istihdamdaki artış sürecektir." 

Yerli kömürden elektrik üretilmesine destek verilmesi çalışmaları kapsamında çok ciddi bir sıçrama olacağına değinen Demir, eskisinden çok daha kişinin istihdam edilebileceğini vurguladı.

Demir, pazar konusunda halen bazı problemler yaşandığına işaret ederek, "Bunları aşma noktasında görüşmelerimiz olacak. Sorunlar kısmen çözüldü. Zonguldak madenciliği karlı bir dönemde diyemeyiz. En azından getirilen desteklerle zarar etmekten kurtulduk, ayağa kalkar hale geldik." değerlendirmesinde bulundu.

- Kömür yasası beklentisi

Kömür yasasının çıkartılmasını istediklerini, dünyada bunun örnekleri olduğunu anlatan Demir, şunları kaydetti:

"Kömür yasası hazırlığının devam ettiÄŸini ve üzerinde yoÄŸun ÅŸekilde çalışıldığını görüyoruz. Bu kömür yasası Türkiye açısından elzemdir. Biz madencilik sektöründekiler olarak 20 yıldır bunu söylüyoruz. Yer altı kömür iÅŸletmeleri birbirinden farklı 14-15 kurum ve mevzuatın kapsamına giriyor. Bu sorunların giderilmesi için yıl içerisinde kömür yasasının muhakkak çıkmasını bekliyoruz. DiÄŸer beklentimiz de yerli kömürden üretilecek enerjide devlet desteÄŸi çalışması var. Uygulama hayata geçerse yerli kömürden elektrik üreten tüm santraller, ürettikleri her enerji için devletten alım garantisi alacaklar. Serbest piyasa fiyatlarına bakmaksızın avantajlı fiyatla piyasaya elektriklerini satmış olacaklar. Bu bizim gibi maliyetlerini yüksek olan havzalarda kömür ocağı iÅŸletmecisinin de makul karlar elde edebileceÄŸi fiyatlardan satış  yapmasına imkan tanıyacaktır."

 
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo