Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Koleksiyonunda Servet Değerinde Tespihler Var

Koleksiyonunda Servet DeÄŸerinde Tespihler Var

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde yaÅŸayan tespih koleksiyoncusu iÅŸ adamı Mustafa Özdok, aralarında Osmanlı dönemine ait deÄŸerli taÅŸlardan yapılan tespihlerin de bulunduÄŸu koleksiyonunu, kamera ve alarm sistemiyle donattığı evininin bir odasında sergiliyor. 

Yaklaşık 50 yıl önce babasının biriktirdiÄŸi tespihleri saklayarak koleksiyon yapmaya baÅŸlayan 60 yaşındaki iÅŸ adamı Özdok, aradan geçen yarım asırda servet deÄŸerinde bir koleksiyona sahip oldu. Evinin bir odasını müze gibi düzenleyen iÅŸ adamı, zümrüt, yakut, safir, kehribar, amber gibi deÄŸerli taÅŸlardan tespihleri, kamera ve alarm sistemi bulunan camlı bölümde, yakınları ve arkadaÅŸ çevresinin ziyaretine açık tutuyor. 

Özdok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 50 yıldır topladığı koleksiyonunda her biri deÄŸerli taÅŸlardan oluÅŸan 350’yi aÅŸkın tespih biriktirdiÄŸini anlattı. 

Çocukluğundan bu yana tespih merakı olduğunu dile getiren Özdok, "Özelikle babamın tespihlere verdiği kıymetten dolayı bende de tespihlere karşı büyük bir ilgi oluşmuştu. Yaklaşık 50 yıldır tespih biriktirerek koleksiyon oluşturdum." dedi.

Ä°ÅŸ adamı Özdok, Osmanlı padiÅŸahlarından Fatih Sultan Mehmed’in Ä°stanbul’u fethi sırasında taktığı miÄŸferin birebir kopyasının da koleksiyonunda yer aldığını aktararak, ÅŸunları kaydetti:

"Harbiye Askeri Müzesi ve Topkapı Sarayı’nda sergilenen dönem miÄŸferlerinden yararlanılarak yapılan ve tamamen el iÅŸi olan miÄŸfer, orijinal eser replikaları yüksek düzey uygulamasıyla ortaya çıkmıştır. 400-500 yıl aradan sonra çaÄŸdaÅŸlarına göndermeler yapan replika çalışmalarının her bir modeli, noter tasdikli ve sertifikalı olarak üretiliyor." 

Özdok, 1 milyon lira deÄŸerindeki koleksiyonunda bulunan en eski parçanın el yapımı kehribar tespihler olduÄŸunu vurguladı. 

Osmanlı döneminde kuka tespihi olanların parmakla gösterildiÄŸini belirten Ã–zdok, "O dönemde kuka sahibi olan kiÅŸi öldüğü zaman, tespihi açık artırma ile satılır, elde edilen gelirle tüm cenaze masrafları ve mevlidi o parayla karşılanırmış." diye konuÅŸtu. 

Koleksiyonundaki tespihlere iliÅŸkin bilgi veren Özdok, "Amber tespihi, erkek balinanın Ã§Ä±kardığı sıvının deniz dibinde yüzyıllar sonra fosil haline gelerek bulunan amber taşından yapılır. Maddi deÄŸeri çok yüksek bir tespihtir. Zümrüt, yakut, safir ve kehribar tespihleri de koleksiyonumda bulunmaktadır." ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

- "CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a tespih hediye etmek istiyorum"

Özdok, "Koleksiyonumun en deÄŸerli tespihini CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a hediye etmek istiyorum. Onun da tespih merakı olduÄŸunu biliyorum." ifadesini kulandı.

 Maddi deÄŸeri yüksek tespihleri korumak için sıkı güvenlik önlemleri aldığını anlatan Özdok, evindeki güvenlik önlemleri ile ilgili ÅŸu bilgileri aktardı:

"Tespihlerin maddi deÄŸeri çok yüksek olunca koruması da ayrı bir özen istiyor. Evimin çevresinde birçok kamera var ayrıca tespih koleksiyonu bulunan odada alarm sistemi ve tespihlerin sergilendiÄŸi camlı bölümlerde benim de bilmediÄŸim birçok noktada kamera var. Koleksiyonu böyle korumaya çalışıyorum. Benden sonra da çocuklarım sahip çıkacak." 

 
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo