KLİMALARA DİKKAT!..
Klima çalışırken vücut ani sıcak ve soğuk hava değişimlerine karşı kendini koruyamadığı için başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa zemin hazırlayabiliyor.
Sıcaklarda daha verimli ve rahat yaşayabilmek için kullanılan klima cihazlarının dikkatli kullanılmadığında sağlığı tehdit edebileceği belirtildi.
Acıbadem Sağlık Grubu İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Karaaslan, sıcaklardan bunalan herkesin klimalı ortamlarda serinlemeye çalıştığını belirtirken, klimalı mekanlardan güneşli havaya çıkma ya da güneşli havada birden klimayla soğutulmuş bir alana girmenin bedene zarar verdiğini kaydetti. Karaaslan, "Vücut ani sıcak ve soğuk hava değişimlerine karşı kendini koruyamadığı için bu durum başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa sebep oluyor" diye konuştu.
HAVAYI YAVAŞ YAVAŞ SOĞUTUN
Klimanın neden olduğu rahatsızlıkları önlemenin yolunun havayı yavaş yavaş soğutmaktan geçtiğini söyleyen Karaaslan, "Genellikle sıcaklardan bunalanlar, klimaları çalıştırarak bir an önce sıcak ortamdan serin ortama geçmek istiyorlar. Oysa, klimaların ortamı belirli zaman aralıklarında yavaşyavaş soğutmak için kullanılması gerekiyor. Örneğin, dışarıda sıcaklık 40 derece ise klima çalıştırılacak ortamda sıcaklığın aralıklarla 5’er derece düşürülmesinde fayda var" dedi.
ASTIMLILAR RİSK ALTINDA
Klimalar doğru kullanıldığında sağlık problemi yaratmadığını söyleyen Karaslan, bilinçsiz kullanımınözellikle çocukları, yaşlıları ve astım hastalarını etkilediğini bildirdi. Mehmet Karaaslan, yaşlı, çocukve astımlıların vücudunun ani değişikliklere adapte olmakta zorlandığını belirtirken, "Bu değişiklikler vücuda ekstra yük getirmekte ve hassas dengelerin kolayca bozulmasına yolaçmaktadır. Ayrıca direk klimalarda bazı bakterilerin yayılabileceği bilinmektedir. Özellikle filtresiz olanlar astım hastaları için sorun yaratabilir" diye uyardı.
KARŞISINDA UZUN DURMAYIN
Klimalarla ilgili en çok gelen şikayetlerden birinin de kaslardaki tutulmalar olduğunu belirten Karaaslan, "Bu yakınmaları yaşamamak için çalışan klimaların yakınında uzun süre durulmamak ve klima akımına direkt maruz kalmamak gerekiyor" dedi.
İlk Yorumu Siz Yazın!