Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

KİŞİDEKİ ’ÜÇ BEN’ DENGELİ OLMALI

KİŞİDEKÄ° ’ÜÇ BEN’ DENGELÄ° OLMALI

Ãœsküdar Ãœniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan, psikolojik bütünlüğün içinde benlik algılamasının iç uyum açısından önemli olduÄŸunu belirterek saÄŸlıklı psikoloji için üç tür “ben”in dengede olması gerektiÄŸini söyledi.

Psikolojik saÄŸlığın ilk basamağının kiÅŸinin kendisini bilip tanıması olduÄŸunu ifade eden psikiyatrist Prof.Dr. Nevzat Tarhan, “Ä°nsanın bilmesi gereken ilk ÅŸey, kendini analiz etmektir. Aksi halde kiÅŸi kendine karşı bir tür körleÅŸme yaÅŸayacak ve hep hatalı kararlar verecektir” dedi.

Prof.Dr. Nevzat Tarhan, aksi halde kişinin kendine karşı bir tür körleşme yaşayabileceğini, bunun sonucu olarak da hatalı kararlar alabileceğine dikkat çekerek şu önerilerde bulundu:

“Realist, aktivist ve idealist… Bu üç kavram psikolojik bütünlük içinde bireyin yaÅŸamında yer bulan benlik türleri. Yani kiÅŸinin ego haritasında gerçek (realist), aktivist ve idealist benlikler bulunuyor.

“Gerçek (realist) ben”, kiÅŸinin olumsuz yönleriyle birlikte mevcut durumudur.

“Aktivist ben” ise gerçekle ideal arasında yaÅŸamaya çalıştığı bendir. Ego haritasında gerçek-hayal sınırlarını doÄŸru çizebilmek, insanın her zaman baÅŸarabileceÄŸi bir ÅŸey deÄŸildir.

Bir insan; çok idealist olabilir. Ama realiteden kopar. Yahut da çok realist olur, bu sefer ideallerinden vazgeçer, tutucu olur ve aktivist değildir, yani; yaptığı işleri eyleme geçiremeyebilir. Bu üçünün arasında denge kurmayı başarabilmeli kişi.

İdealist ben önemli. Kişi yüksek idealleri olmadan, kendini motive edemez. Kendini harekete geçirebilmesi için muhakkak yüksek hedeflerinin olması, yüksek ideallerinin olması lazım.

Ä°nsanın aynaya yani mukayeseye ihtiyacı vardır. KiÅŸi özeleÅŸtiri yapabilirse, deneme-yanılmaya ihtiyaç duymadan sonuca ulaÅŸabilir. Psikolojik saÄŸlığın ilk basamağı kiÅŸinin kendini bilip tanımasıdır. Ä°nsanın bilmesi gereken ilk ÅŸeyin kendini analiz etmektir. Aksi halde kiÅŸi kendine karşı bir tür körleÅŸme yaÅŸayacak ve hep hatalı kararlar verecektir.”

 

Kaynak: Haber Kaynağı

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo