KIDEM TAZMİNATINDA FLAŞ GELİŞME
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatında yeni dönem için geri sayım başladı.
Hükümet, işveren, işçi kesiminin yer aldığı Üçlü Danışma Kurulu yeni "kıdem tazminatı modeli" için toplanıyor. Hükümet, kıdem tazminatı konusunda kamuoyu araştırmaları ile toplumun nabzını tutacak, modele bakışını analiz edecek. Akademisyenler, sivil örgütler başta olmak üzere farklı kesimlerin de görüşü alınacak. Kamuoyunun çekincelerini gidermek için öncelikle çalışmakta olanların kıdem hakkına hiçbir şekilde dokunulmayacağı garantisi verilecek. İşsizlik Fonu gibi ortak hesap olmayacak, bir gün çalışsa bile primler herkesin şahsi hesabına yatacak. Bireysel hesaba dayalı bir sistem öngörülüyor. Hükümet, kıdem tazminatıyla ilgili çalışmayı üç aylık takvime bağladı.
Hükümetin, yürüttüğü çalışmada "Kıdem Tazminatı Fonu" oluşturulması öneriliyor. Büyük şirketler, kurumsal işyerleri maliyetlerin planlanması açısından fona destek veriyor. Ancak küçük işletmeler fonun maliyetleri artıracağını öne sürüyor. Toplu paranın işverenden alınarak Fon’a devredilmesi, biriken tazminatın işçiye ödenmesi de seçenekler arasında yer alıyor. Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, işçilerin kıdem tazminatı alanların oranının yüzde 10 olduğunu belirterek, hedeflerinin işten ayrılan herkesin kolay şekilde tazminat alması olduğunu vurguladı.
30 GÜN HASSASİYETİ
Bakanlığın önceki dönemde yürüttüğü çalışmada "Kıdem Tazminatı Fonu" kurulması öngörülüyor. Buna göre fonla işçinin hesabında tazminatın birikmesi, belirlenen süre sonunda da "işten çıkarma nedenine bağlı olmadan" bu tutarın işçiye ödenmesi planlanıyor. İşçi kesimi bir yıllık çalışma karşılığında 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı hakkının sürmesini istiyor. İşveren ile fona dönüşme konusunda görüş ayrılıkları bulunuyor.
Kaynak: Sabah
İlk Yorumu Siz Yazın!