Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

KANDİLLİ’DEKİ KÖMÜR İŞLETMESİNİN KAPATILACAĞI İDDİASI!.

KANDÄ°LLÄ°’DEKÄ° KÖMÃœR Ä°ÅžLETMESÄ°NÄ°N KAPATILACAÄžI Ä°DDÄ°ASI!.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez, Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki Alacaağzı kömür işletmelerinde bulunan 4,5 milyon ton kömür rezervinin sular altında kalacağını iddia etti.

EÅŸitmez, yaptığı açıklamada, Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu’nun (TTK) işçi yetersizliÄŸi nedeniyle çalıştıramadığı, 2005 yılında redevans karşılığı 20 yıllığına Hattat Enerji ve Maden AÅž’ye kiraya verdiÄŸi AlacaÄŸzı iÅŸletmesinde bulunan kömür rezervlerinin büyük tehlike altında olduÄŸunu öne sürdü.

TTK ile yükümlülüklerini yerine getirmediÄŸi gerekçesiyle hukuki süreç baÅŸlatılan Hattat Enerji’nin iÅŸletmeyi kapatma kararı almasının ardından yaklaşık 800 maden işçisinin de iÅŸsiz kaldığını belirten EÅŸitmez, şöyle konuÅŸtu:

"Mahkeme süreci devam ediyor. Mahkemenin kararına göre de dava sonuçlanıncaya kadar dava konusu olan AlacaaÄŸzı bölümünün bakım, onarım, su atımı ve benzeri iÅŸleri yerine getirmekle yükümlü kılınan iÅŸveren bu kararları hiçe sayıyor. TTK’nın görevlendirdiÄŸi iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlarının yaptığı incelemede eksi 300 kodunda su tahliyesinin yapılmadığı ve tahliye için kullanılan su tulumbalarının söküldüğü tespit edildi. Sular ÅŸu an 17-A nolu pano dediÄŸimiz galeriyi tamamen doldurdu. Önlem alınmaması durumunda 4,5 milyon kömür rezervinin bulunduÄŸu eksi 300 kodunun 10 gün içerisinde sular altında kalması kaçınılmaz."

Eşitmez, 4,5 milyon ton kömür rezerviyle bin kişiye 40 yıl istihdam sağlanabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"4,5 milyon ton taÅŸ kömürünün üstüne su basmak ülke ve Zonguldak ekonomisine su basmak demektir. TTK’nın 2005 yılından önce 60 kiÅŸiyle bakım ve onarım yaptığı bölüm bugün Hattat Enerji ve Maden Tic. AÅž. tarafından 27 kiÅŸiyle yapılmaya çalışılmaktadır. Herkes üstüne düşen görevi yerine getirmelidir. Firma mahkeme kararına uyarak eksi 300 kodunda ivedilikle su tahliyesine baÅŸlamalıdır."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo