Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

KAN GRUBUNA GÖRE DİYET!..

KAN GRUBUNA GÖRE DİYET!..

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hilal Mutlu, "Herkesin parmak izi birbirinden farklı ise yapacağı diyet de farklı olması gerekmektedir" dedi. Peki, hangi kan grubu nasıl beslenmelidir?

 

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hilal Mutlu, "Herkesin parmak izi birbirinden farklı ise yapacağı diyet de farklı olması gerekmektedir" diyerek özellikle son dönemlerde adından sıkça söz ettiren Kan grubu diyetinin efsane mi? yoksa gerçek mi? olduÄŸu üzerine açıklamada bulundu."Her gün yeni bir diyet haberiyle güne baÅŸlıyoruz" diyen Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hilal Mutlu," Bunlar Ä°sveç Diyeti, Hollywood Diyeti, South Beach Diyeti, Dukan Diyeti, Atkins Diyeti, Kan Grubu Diyeti. Say say bitmiyor.
 
 
Liste uzayıp gidiyor. Her gün yeni yeni diyet isimlerini ya çevremizden, ya gazetelerden ya da televizyonlardan duymaktasınız. Tüm bu popüler diyetlerin ortak özelliÄŸi ise tek tip beslenmeye yönelik olmalarıdır. Kimi protein ağırlıklı, kimi karbonhidrat bazısı ise yaÄŸ. Böylelikle tam yani saÄŸlıklı ve dengeli beslenme saÄŸlanamıyor" dedi.
 
 
"Herkesin parmak izi birbirinden farklı ise yapacağı diyet de farklı olması gerekmektedir" diyerek özellikle son dönemlerde adından sıkça söz ettiren Kan grubu diyetinin efsane mi? yoksa gerçek mi? olduğuna dair yaptığı araştırmayı paylaşan Diyetisyen Hilal Mutlu, son dönemlerde popüler olan kan grubu diyeti hakkında bilgiler verdi.
Kan grubu diyetinin, diyeti ortaya çıkaran olarak ifade edilen Dr. Peter D’Adamo’nun ortaya koyduÄŸunu hatırlatan Diyetisyen Mutlu, "Dr. D’Adamo göre avcı-toplayıcı olan ilk insanlar ’0’ kan grubu idiler. Bu yüzden de 0 kan grubu olan bireyler et ve balık ağırlıklı beslenmelidir. Süt ürünleri ve tahıllar ve armut, portakal, kivi gibi asitli meyveler bu grubun kilo almasını hızlandırırken, deniz yosunu, deniz ürünleri, iyotlu tuz ve muz, Mango, kiraz, erik gibi meyveler ise kilo vermesini hızlandırmaktadır. A kan grubu, çiftçi kan grubu olarak da adlandırılır, avcılıktan tarıma geçiÅŸten sonra ortaya çıkmıştır.
 
Et ve süt ürünleri bu gruba hızlı kilo aldırırken, soyalı yiyecekler ve bitkisel ürünler kilo vermeyi hızlandırmaktadır. Eti tamamen hayatlarından çıkarmalı, deniz ürünlerini ise çok az miktarda tüketmeliler.
 
B grubu ise Himalaya Bölgesi’ne göç edenlerde ortaya çıkan göçebe gruptur. Kırmızı et faydalı iken beyaz et tüketiminden uzak durulmalıdır. Süt ve süt ürünlerini rahatlıkla tüketebilen tek gruptur. Pirinç ve yulaf rahatlıkla tüketebilirken, çavdar, Mısır ve buÄŸdaydan uzak durmalıdır.
 
AB grubu ise modern çağda ortaya çıkan kan grubudur, A ve B grubundaki yasaklar AB grubu için de geçerlidir. Tofu, deniz ürünleri, yeşil sebzeler kilo vermeye yardımcıdır ve hindi eti dışında et ürünleri tüketilmemelidir" diye konuştu. Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hilal Mutlu sözlerine şöyle devam etti:
 
 
"Kan grubu diyetinin genel özellikleri bu şekildedir. Tüm grupların yasaklı yiyecekleri, tolere edebildikleri ve hiç tüketmemeleri gerekenler vardır. Sağlık otoritelerinin ortak görüşü diyet kişiye özeldir; tıpkı parmak izi gibi, nasıl ki herkesin parmak izi birbirinden farklı ise diyeti de farklı olmalıdır.
 
Milyarlarca insanı sadece 4 gruba ayırmak yetersiz ve dayanaksızdır. Örneğin; 0 kan grubunda, diyabet ve kolesterol hastasına bol bol et ye diyemezsek, hiç deniz ürünü yemeyen bir A grubuna da başka alternatifler üretmeliyiz. Uygulama açısından da kitapta bahsi geçen birçok besin ülkemizde üretimi olmayan, bulmakta zorlanılan besinlerdir.
 
Bu yüzden sırf popüler olmak için çıkan kitaplarla aslında size hiç uygun olmayan diyetleri yapıp saÄŸlığınızdan olmayın, beslenme konusundaki tek uzman olan diyetisyene gidip cinsiyetiniz, boyunuz, kilonuz, yaÅŸam ÅŸekliniz, alerjileriniz, varsa hastalıklarınız, beslenme alışkanlıklarınız gibi daha birçok faktörün ele alınıp size özel hazırlanmış diyeti uygulayın. Sizin gibi diyetiniz de özel olmalı. Unutmayın, hiçbir diyet ömrünüzü uzatmaz ancak kaliteli yaÅŸamanızı saÄŸlar." 
 
 
 
kaynak:milliyet.com.tr
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo