Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

KADINLAR GÜNÜ

KADINLAR GÜNÜ

Karadeniz EreÄŸli’de Türk Metal Sendikası Åžubesince, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliÄŸi düzenlendi.


Sendika sitesi ’turkmetalkdzeregli.org’da yer alan habere göre, sendikanın Åžube BaÅŸkanı Metin Ercan, Gülüç’te bulunan Büyük Anadolu EreÄŸli Otel’de gerçekleÅŸtirilen etkinlikte yaptığı konuÅŸmada, Türk Metal’in olduÄŸu yerde kadın-erkek arasında eÅŸitsizlik olamayacağını savundu.
Ercan, Türk Metal Lideri Pevrul Kavlak’ın, geceye katılan sendika üyesi işçi kadınlar ile işçi eÅŸlerine selam ve sevgilerini ileterek sürdürdüğü konuÅŸmasında, Kadınların gününü kutladı.  8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün tarihçesini aktaran Ercan, ÅŸunları kaydetti:

ŞÜKRANLA ANIYORUZ
Bundan 160 yıl önce 8 Mart’ta, emeÄŸin hakları için, Ä°nsan onuruna yaraşır çalışma koÅŸulları için mücadele verirken yaÅŸamını yitiren New Yorklu kadın işçileri anıyoruz. Ama bu anlamlı günde yalnızca onları deÄŸil, bize bu kutsal vatanı armaÄŸan eden, Ulusal KurtuluÅŸ Savaşımızın kahraman kadınlarını da, sırtına baÄŸladığı bebesiyle cepheye mermi taşıyan, Vatanına namusu gibi sahip çıkan Aziz Türk analarını da anıyoruz. Onlara şükran duyuyoruz. Bu ülke için can veren, topraÄŸa düşen yiÄŸitlerimizin analarını da, Åžehit analarını da şükranla, minnetle anıyoruz. Onlara da saygılarımızı sunuyoruz.

BURUK KUTLUYORUZ
Türk Metal ailesi olarak bu yıl, 8 Mart’ı buruk bir biçimde kutluyoruz. Çünkü bildiÄŸiniz gibi, geçen yıl 7 Mart günü, Ankara’daki kutlamalar için Bursa’dan yola çıkan kadın emekçilerimiz, elim bir kaza geçirdiler. Kazada 7 kardeÅŸimizi kaybettik. Türk Metal ailesi olarak bizi derinden sarsan bu kazanın etkileri, DuyduÄŸumuz acı ve hüzün Hala içimizde. Ä°ki gün önce Bursa’da Türk-Ä°ÅŸ Genel BaÅŸkanının, Bursa Valisinin, Ve Genel BaÅŸkanımızın katılımıyla, onlar için mevlid okutuldu, dualar edildi. Biz de buradan onlara dualarımızı gönderiyoruz. KardeÅŸlerimizin mekanları cennet olsun,  Allah rahmet eylesin.

BAZI GERÇEKLERİ DE KONUŞMALIYIZ
Her yıl çeÅŸitli vesilelerle kutlanan 8 Mart’larda, Bir yandan bunları konuÅŸurken, diÄŸer yandan da, ülkemizde toplumsal bir soruna dönüşen bazı gerçekleri de konuÅŸmalıyız, tartışmalıyız. Ãœlkemizde kadın emekçilerin sorunları var. Yıllardır atılan birçok adıma raÄŸmen kadın emekçiler hala önemli sorunlar yaşıyor.  Günlük yaÅŸam koÅŸullarından eÄŸitim sistemine, istihdamdan sosyal güvenlik ve saÄŸlık haklarına,  analığın korunmasından eÅŸit ücret düzeyine kadar hala birçok sorunla baÅŸ etmeye çalışıyor. Uygulanan ekonomik politikaların dayattığı iÅŸsizlik, esnek ve güvencesiz çalışma koÅŸullarından en çok kadın emekçiler etkileniyor. Ekonomik krizlerde, özelleÅŸtirme uygulamalarında toplu iÅŸten çıkarmalarda en çok kadınlar maÄŸdur ediliyor.

SORUNLAR TATAMIYLA ORTADAN KALDIRILMIYOR
Ãœlkemizin dört bir yanında üretimin her aÅŸamasında, evde, iÅŸte, tezgah başında,  sendikal mücadelede erkeklerle birlikte, omuz omuza mücadele veriyor. Ancak çalışma yaÅŸamında ortaya çıkan sorunlar Tamamıyla ortadan kaldırılamıyor. Kadın emekçiler bütün bu olumsuzluklara raÄŸmen, yaÅŸamın ve sendikal mücadelenin her aÅŸamasında daha iyiye, daha güzele ulaÅŸmanın, insan olmanın onuru korumanın mücadelesini veriyor. Temel insan hak ve özgürlüklerinin saÄŸlanması Ve geliÅŸtirilmesinde, sosyal devlet anlayışının yerleÅŸtirilmesinde, ön saflarda yer alıyor. Hayatın her alanı kadınlarla güzelleÅŸiyor, daha fazla anlam kazanıyor.

ARKASINDA SENDÄ°KA GÃœCÃœ OLMAYAN KADINLAR…
Ancak ya bu mücadelenin dışındakiler... Arkasında örgütlü gücü, sendikası olmayan, korumasız, güvencesiz kadınlar... Onlar bu anlamlı günde daha çok konuÅŸulmayı, sorunlarına çözüm bulunmayı hak etmiyorlar mı? Bence en çok onlar hak ediyor. Çünkü ne yazık ki, kadınlara uygulanan ÅŸiddet,  cinsiyete dayalı istismar, Ve kadın cinayetleri bir türlü önlenemiyor. Ãœlkemizde her yıl onlarca kadın cinayete, binlerce kadın ÅŸiddete, yüz binlerce kadın cinsel istismara uÄŸruyor. Oyuncak bebekle oynaması gereken küçücük kızlar, zorla evlendiriliyor.
İşte bu nedenle biz bugün burada, kadın emekçilerin sorunları kadar, Bu olumsuz koşullara mahkum edilen kadınlarımızı da konuşmalıyız. Onlar için bir şeyler yapmalıyız. Cennet annelerin ayağının altındadır dedikten sonra, Annelere, kadınlara bu dünyayı cehenneme çeviren zihniyetle Sonuna kadar mücadele etmek zorundayız.

BÜYÜK ÖNDERİN SÖZLERİ
Sizlere kısa bir metin okumak istiyorum, ’Ä°nsan topluluÄŸu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Mümkün müdür ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim,  ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı topraÄŸa zincirlerle baÄŸlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?’
Bu sözler, büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e aittir. Bundan on yıllar öncesinde, bugün çaÄŸdaÅŸ uygarlık dediÄŸimiz Avrupa’da bile kadınlar ikinci sınıf vatandaÅŸken, bu sözleri söyleyen yıllar öncesinden yükselmenin, uygarlığın, çaÄŸdaÅŸlığın, yalnızca kadın ve erkeÄŸin eÅŸitliÄŸinden geçtiÄŸini bize gösteren, Atamızı da, bu anlamlı günde anmadan geçemeyiz. Bir erkek olarak açıkça söylüyorum, kadına bu kadar deÄŸer veren bir lider, inanın dünyada zor bulunur. O nedenle, Türk kadınının Atamıza şükran duyması gerekir.

TÃœRK METAL VARSA…
Bir iÅŸyerinde Türk Metal varsa, emin olun, O iÅŸyerinde kadın ile erkek arasında eÅŸitsizlik olmaz,  ücretlerinde farklılık olmaz, izinlerinde fark olmaz, sosyal haklarda haksızlık olmaz. O nedenle, hepimiz adına söylüyorum; Ä°yi ki Türk Metalliyiz. Ä°yi ki bu büyük ve güçlü ailenin üyeleriyiz. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz kutlu olsun.
Bayan Ercan da, etkinliğin düzenlenmesini sağlayan başta Türk Metal Genel Başkanımız Kavlak olmak üzere genel merkez yöneticileri ile Ereğli Şubesine teşekkür ederek, geceye katılanlara iyi eğlenceler dileğinde bulundu.
Geceye, ÅŸube yönetim kurulu üyeleri eÅŸleri, Erdemir, Tat Metal, Ersem’de görevli baÅŸ temsilci ve temsilci eÅŸleri, Sendikanın yetkili olduÄŸu iÅŸ yerlerindeki kadın işçiler ile işçi eÅŸleri katıldı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük9
hayran1
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo