Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

İŞTE YENİ ANNE BABALARIN...

Ä°ÅžTE YENÄ° ANNE BABALARIN...

Yanıt bilimsel bir araştırmadan geldi. Uyku uzmanları, yeni anne-baba olan insanların sürekli yorgun ve asabi olmalarının sebeplerinin uykusuzluk değil ama uykularının sürekli bölünmesi olduğunu söylüyor.

RADÄ°KAL – Yeni anne babalar neden sürekli yorgun ve asabidir? Uykusuzluk çektikleri için mi? AraÅŸtırmacılara göre asıl sebep uykularını alamamaları deÄŸil ama kesik kesik uyumak zorunda kalmaları…

ABD, Baltimore’daki John Hopkins Ãœniversitesi’nde 62 kadın ve erkek üzerinde yapılan araÅŸtırma, sekiz saatlik uyku süresi içinde defalarca uyanmak zorunda kalmanın, kesintisiz beÅŸ saatlik bir uykudan daha fazla yorucu olduÄŸunu ortaya çıkardı. Çalışmaya göre sürekli uyanan bir beden, yeterince saÄŸlıklı bir derin uykudan da mahrum kalmış oluyor. AraÅŸtırma, bebekleri emzirmek, süt vermek ya da bebeklerin altını deÄŸiÅŸtirmek üzere sık sık gecenin çeÅŸitli vakitlerinde uyanmak zorunda olmanın, sanılandan daha yorucu olduÄŸunu söylüyor. AraÅŸtırma için 62 kadın ve erkek bir uyku laboratuvarında incelendi. Bir grup deney için sekiz saat uyurken, ikinci grup sekiz saatlik uykusunda düzenli olarak uyandırıldı. Ä°kinci grubun sonuçta aldığı toplam uyku beÅŸ saatti. Üçüncü bir grup da beÅŸ saat uyutuldu ama onların uykusu kesilmedi. Denekler uykularındayken monitörlerle takip edildi.

Ardından katılımcılara nasıl hissettiklerine dair sorular yöneltildi. Beklendiği üzere beşer saat uyuyan gruplardaki katılımcıların kötü hissettikleri görüldü. Ama ikinci geceden sonra, en kötü halde olan grup, uykuları sürekli kesilen ikinci gruptaki katılımcılardı. Sonuçları Sleep dergisinde yer alan çalışmaya göre, bu gruptaki denekler daha az mutlu, daha az arkadaş canlısı, empatiden daha fazla yoksun ve daha yorgundu.

 

’YAVAÅž UYKU FAZI’ KAÇIYOR

Çalışmayı kaleme alan Patrick Finan, “Gece boyunca uykunuz bölündüğünde, saÄŸlıklı hissetmenizi saÄŸlayacak bir uyku döngüsünü tamamlayamazsınız. Bu ÅŸekilde uyuduÄŸunuz zaman ’yavaÅŸ dalga uyku fazı’ndan daha az faydalanıyorsunuz. Bu faz, uykunun; kasların ve beynin rahatladığı, rüya görülmeyen kısmı” dedi. (The Daily Mail)

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo