İŞTE TÜM DETAYLAR
Eğitimde yeni dönem Pazartesi başlıyor. OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) eğitim alanında büyük değişimler getirdi. Eğitim yılının ilk haftasında, tüm okullarda, ’15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma’ temasıyla etkinlikler yapılacak. Videolar izletilecek, şiirler okunacak.
İŞTE AYRINTILAR..
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2015-2016 istatistiklerine göre kadrolu öğretmen sayısı, yaklaşık 993 bin 794. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 15 Haziran’da Türkiye’de 67 bin öğretmen açığı olduğunu belirtmişti.
27 BİN KİŞİNİN ÖĞRETMENLİK BELGESİ İPTAL EDİLDİ
Ancak FETÖ kapsamında kapanan özel okullardaki 27 bin kişinin öğretmenlik belgesi iptal edildi. Devletten de 28 bin 163 kişi ihraç edildi. Ayrıca devlet okullarından 10 bin 320 kişi açığa alındı.
PKK İLE BAĞLANTILI 11 BİN ÖĞRETMEN GÖREVDEN ALINDI
Son olarak PKK’yı destekleyici faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle 11 bin 320 öğretmen görevden uzaklaştırıldı.
10 EKİM’DE 15 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN
Bunun karşılığında Türkiye genelindeki 40 bini aşkın norm kadro fazlası öğretmenin değerlendirileceği açıklandı. Şubatta alınan 30 bin öğretmen de, göreve başlayacak. Ayrıca 10 Ekim’de 15 bin sözleşmeli öğretmen atanacak.
ÜÇ KATI ADAY SÖZLÜ SINAVA ÇAĞRILACAK
Bakan Yılmaz, 15 bin öğretmenin daha alınması için çalıştıklarını duyurdu. Dershane ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde çalışanlar arasından da 5 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapılacak. Ancak bu öğretmenlerde KPSS şartı aranmaması, sınava girmiş ve atama bekleyen adayların tepkisini çekti.
Bakan Yılmaz, bundan sonra öğretmen atamalarının tamamının sözleşmeli olacağını söyledi. Buna göre, KPSS’de en yüksek puan alandan başlamak üzere, belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılacak.
60 ve üzerinde alanlar tercih yapabilecek. Dört yıl çalışıp adaylık sürecinde başarılı olanlar, öğretmen kadrolarına atanacak. Kimi eğitimciler, sözleşmeli öğretmenliği “İş güvencesini yok ediyor” diyerek eleştirirken, sözlü sınavı da liyakat ilkesine aykırı olarak değerlendirmişti.
FETÖ OKULLARI KAPATILDI
FETÖ’ye ait olduğu gerekçesiyle şimdiye kadar 1029 özel okul kapatıldı. Bunlardan liseye dönüşenler nakil süreçlerinde tercih listelerine girdi. Okulların çoğuna 15 Temmuz’da hayatını kaybedenlerin isimleri verildi. Buralarda okuyan yaklaşık 138 bin öğrenci başka okullara naklediliyor.
Bakan Yılmaz, 11 Ağustos’ta kapatılan özel okulların 20 bin öğrencisinin özele, 60 bininin ise devlete kayıt olduğunu belirtti. İlkokul ve ortaokul düzeyindeki öğrenciler adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre kontenjan kısıtlaması olmadan yerleştiriliyor ve 30 Eylül’e kadar nakil olabilecekler.
ASKERİ ÖĞRENCİLERE NAKİL
KHK ile askeri okullar kapatılarak, Milli Savunma Üniversitesi kuruldu. 5 askeri okuldaki yaklaşık 5 bin öğrencinin SBS ya da TEOG sistemlerinin hangisinden puanı varsa ona uygun olarak fen ve sosyal bilimler liseleri dışındaki okullara yerleştirilmesine karar verildi.
Askeri liseden 2015-2016 eğitim döneminde mezun olanlar için ise ÖSYM 4 Eylül’de üniversiteye giriş sınavı yaptı. Adaylar, bu sınav sonucuna göre 20 Eylül’e kadar üniversite tercihi yapabilecek.
KURSLARDA SON KARAR
En çok tartışılan uygulamalardan biri özel öğretim kurslarının kaç dersten açılabileceği konusu oldu. MEB, 18 Eylül 2015’te yayımladığı genelgede en fazla üç bilim grubunda kurs açılmasına izin vermişti. Danıştay’ın bu maddeyi iptal etmesinin ardından MEB, ders sayısını beşe çıkardı.
5 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete’deki yönetmelik değişikliğiyle bilim grubu sayısı bire düşürüldü. Kurslar, sekiz bilim grubundan sadece birini seçerek ders verebilecek. Mevcut kurslar bakanlıkça onaylanmış bilim gruplarıyla 1 Temmuz 2018’e kadar açık olabilecek. Bu tarih itibarıyla bir bilim grubuna dönüşmeyenler kapatılacak.
58 DERS KİTABI İNCELEMEYE ALINDI
MEB’deki ihraçların ardından ilk, orta ve lise kademelerinde dağıtılan 58 ders kitabı incelemeye alındı. Dağıtılıp dağıtılmayacağına karar verilecek.
OKUL ZİNCİRLERİNDE SATIŞLAR YAŞANDI
Doğa Okulları, Ağustos 2016’da Ömer Saçaklıoğlu’na satıldı. ABD’li ünlü yatırım fonu Caryle, 2011’de aldığı Bahçeşehir Koleji’ndeki yüzde 48 hissesini, Haziran 2016’da okulun kurucusu Enver Yücel’e sattı. Yücel, tekrar kolejin tamamına sahip oldu. Sancak Group, Aralık 2015’te Mektebim Okulları’nın yüzde 30 hissesini aldı.
BAŞKA NELER OLACAK?
Eğitim yılının ilk haftasında, tüm okullarda, ’15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma’ temasıyla etkinlikler yapılacak. Videolar izletilecek, şiirler okunacak.
Okullarda güvenlik önlemleri arttırıldı. MEB’den gönderilen genelgeyle okulların etrafının duvar ve tel örgüyle çevrilmesi, bahçeye güvenlik kulübesinin kurulması, ziyaretçilerin refakatçi eşliğinde alınması istendi.
EĞİTİM TAKVİMİ
Yarıyıl tatili: 23 Ocak-3 Şubat 2017
İkinci dönem başlangıcı: 6 Şubat 2017
Okulların kapanışı: 9 Haziran 2017
2017-2018 eğitim öğretim yılı başlangıcı: 18 Eylül 2017
İlk Yorumu Siz Yazın!