7 o C Kdz. Ereğli

DİKKAT!.

Gündem 8 yıl 2 ay 13 gün 10 saat 14 dakika önce 1171

Haberi Paylaşın

Uzmanlar, sağlık problemi bulunmayan kişilerin, bayram süresince günlük 90- 120 gramı geçmemek kaydıyla et tüketmesini önerdi.

Kurban Bayramı’nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin arttığını; şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp- damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini söylüyor.

Kurban Bayramı’nda beslenme düzeninde büyük değişiklik meydana geldiğine değinen Uzmanlar, "Kırmızı et, toplumumuzda sık tüketilen bir besin olmadığından bayramda aşırıya kaçmak, sağlık problemlerine yol açabilir. Bayram süresince kırmızı et tüketim miktar ve sıklığındaki artışa bağlı olarak günlük almamız gereken miktardan fazla doymuş yağ, kolesterol ve protein alırız. Bu durum özellikle kalp- damar hastaları, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastaları için risk oluşturmaktadır" ifadelerini kullanıyor.

KURBAN ETİ HEMEN TÜKETİLMEMELİ

Sağlık problemi bulunmayan kişilerin bayram süresince günlük 90- 120 gramı geçmemek kaydıyla et tüketmesini öneren Diyetisyen Hülya Kamarlı, "Kurban Bayramı’nda yapılan yanlışlıkların başında etin kesildikten hemen sonra tüketilmesi gelmektedir. Kurbanlık hayvan ilk kesildiğinde ölüm sertliği olarak adlandırdığımız sertlik oluşur. Bu sertlik hem etin pişirilmesinde hem de sindiriminde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olacağı için et soğuk ortamda en az 24 saat bekletildikten sonra tüketilmeli" dedi.

NASIL PİŞİRMELİYİZ

Etin tüketilen miktarları kadar pişirilme yöntemlerinin de önemine dikkat diyetisyen Hülya Kamarlı, "Et pişirilirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, buğulama, ızgara ya da fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Et mangalda pişirilecekse de direkt ateşe maruz bırakılmamalı. Ateşe maruz kalarak kömürleşen ette kanserojen madde oluşmakta. Ayrıca etin ateşe yakın olması B1, B12 ve folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Bu nedenle pişirilen et ile ateş arasında 15 santim mesafe bırakılmalı" diye konuştu.

KURBAN ETİ NASIL TÜKETİLMELİ

Etin E ve C vitamini içermediğini de kaydeden Kamarlı, bu nedenle mutlaka sebzeyle birlikte pişirilmesi ya da yanında C vitamin yönünden zengin taze sıkılmış meyve suyu, salata veya sebzeler tüketilmesini önerdi. Etle yapılan yemeklerin kendi yağıyla pişirilmesini ve ilave yağ eklenmemesi gerektiğine değinen diyetisyen Kamarlı, "Kurban Bayramı’nın geleneksel yemeği kavurmanın içersine pişirilirken tereyağı ya da kuyruk yağı eklenmemeli, kısık ateşte kendi suyuyla pişirilmeli" dedi.

ETLERİ NASIL SAKLAMALIYIZ

Diyetisyen Kamarlı, etin sağlıklı şekilde muhafaza edilmesi için de şu önerilerde bulundu:

"Mikroorganizma üremesini engellemek için etler mutlaka uygun koşullarda saklanmalı. Et büyük parçalar halinde değil, kıyma ya da kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetlerinde tek kullanımlık olarak ayrı ayrı poşetlenip -2 derecede 1- 2 hafta, derin dondurucuda -18 derecede de daha uzun süre saklanabilir. Pişirmek için buzluktan çıkarılan et, oda sıcaklığında değil mutlaka buzdolabının alt raflarında çözdürülmeli ve hemen pişirilmelidir. Çözdürülen et kesinlikle tekrar dondurulmamalı."

EN ÇOK OKUNAN

2 gün 21 saat 51 dakika önce 18 YAŞINDAYDİ, YAŞAMINA SON VERDİ
3 gün 3 saat 4 dakika önce KEPEZ YOLUNA BİR CAN DAHA !
6 gün 7 saat 32 dakika önce OKULLAR TATİL OLABİLİR !..
11 saat 47 dakika önce GENÇ YAŞTA KALP KRİZİ GEÇİRDİ
5 gün 11 saat 43 dakika önce MADEN İŞÇİSİ CANINA KIYDI
4 saat 22 dakika önce KEPEZ YOLUNDA KAZA VAR !
4 gün 12 saat 10 dakika önce DAMAR HAYATINI KAYBETTİ
4 gün 1 saat 2 dakika önce EREĞLİ'DE TRAFİK ÇİLESİ !
1 gün 9 saat 9 dakika önce SİLAHLI SALDIRI, SALDIRGAN FİRARDA !
2 gün 13 saat 54 dakika önce KAR YAĞIŞI ETKİLİ OLUYOR, YOLLAR KAPANIYOR !